Karamürsel Sepetinden Karakovan Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Karamürsel Sepetinden Karakovan Yapıldı

Karamürsel Sepetinden Karakovan Yapıldı

Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülaziz'e içinde hediye götürülmesiyle üne kavuşan Karamürsel Sepeti'nden, karakovan üretimine başlandı.

19.02.2014 11:52  Güncelleme: 10:39

MELİH PALAS/ HALİL İBRAHİM TAŞEL - Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülaziz'e içinde hediye götürülmesiyle üne kavuşan Karamürsel Sepeti'nden, karakovan üretimine başlandı.

Karamürsel Sepeti imal eden Ali Koygun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı padişahlarının meşhur ettiği Karamürsel Sepeti'nin, günümüzde o dönemi anlatan dizilerde dekor olarak kullanılarak ayakta kalmaya çalıştığını belirtti.

Koygun, sepetin 19. yüzyıldan beri Karamürsel ilçesinin sembolü haline geldiğini kaydederek, Türkiye'de Karamürsel sepetinin üretimini yapan tek kişi olduğunu bildirdi.

Geçimini 40 yıldır sepet üretiminden sağladığını ifade eden Koygun, "Artık bu mesleği yapanlar kalmadı. Ben babadan beri bu mesleği yapıyorum. Kazandığım hiçbir şey yok ama bu el sanatının ölmesini istemiyorum. Sepetimiz, sadece fındık ve kestane ağaçlarından üretiliyor" dedi.

"Yoğun talebi karşılamaya çalışıyoruz"

Çevreden gelen karakovan talebi üzerine geçen sene deneme üretimi yaptıklarını, kovanların 30 santimetre eninde ve 1 metre boyunda olduğunu, isteğe bağlı olarak boyutunun değiştiğini bildiren Koygun, şunları söyledi:

"Sepet, fındık, kestane ağacı ve kamıştan yapıldığı için arı bunu doğal ağaç zannediyor ve içine herhangi bir petek konulmadan bal yapabiliyor. Daha önceleri sunta ve benzeri malzemelerden yapıldı ama başarılı elde edilmedi. Benim yaptığım bu karakovandan çok başarılı sonuçlar alındı. Yoğun talebi karşılamaya çalışıyoruz. Karamürsel'in Samanlı Dağları'nda kestane ağaçları var. Yöremizin çiçek ve kestane balının ne kadar kaliteli ve şifalı olduğu bilinmektedir. Sepetten karakovan olduğunda daha fazla talep göreceğine inanıyoruz. Büyükbaş hayvan gübresini, kil çamuruyla karıştırdıktan sonra sepetimizin üzerini sıvıyarak kuramaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra altında ufak bir delik açıyoruz. Üstüne de arıların girip çıkabileceği, bir kapak yerleştiriyoruz."

"Sepet karakovan balı, Osmanlı Sarayı'nda da tüketiliyordu"

Karakovan balının, kalp, karaciğer, bağırsak, mide, tansiyon, kan dolaşımı ve damar hastalıklarına iyi geldiğinin bilindiğini dile getiren Koygun, sigara içenlerin yemek borusunu temizlemek için de tercih edilen balın, afrodizyak etkisinin bulunduğunu   belirtti.

Koygun, bu özellikleri sebebiyle sepet karakovan balının Türkiye'de şifa kaynağı olarak görülen ve aranan birkaç baldan biri olduğunu dile getirerek, "Lezzeti, şifası ve kalitesiyle aranan bir bal olan sepet karakovan balı, Osmanlı Sarayı'nda da tüketilen bir bal olarak bilinmektedir. Sepet, karakovan çiçek balı, eski zamanlardan bu tarafa haklı bir şöhrete sahiptir. Diğer ballardan ayıran en önemli özelliği, geleneksel usullerle örme sepetlerde üretilmesidir. Diğer suni peteklerden farklı olarak, arıların içini doldurdukları temel petek de arılar tarafından yapılmaktadır. Bu sebeple sepet karakovan balının peteği de rahatlıkla yenilebilir ve şifalıdır. Sepet Karakovan Balının üretiminde kesinlikle şeker, yem, katkı maddesi kullanılmamaktadır." - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Karamürsel Sepetinden Karakovan Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement