
'dostluk GİBİ TİCARET DE GELİŞSİN
KARADAĞ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç, iki ülke arasındaki dostluğun ticari ilişkilere de yansımasını isteyerek, 2010 yılında 33 milyon Euro olan ticaretin bu yılın ilk sekiz ayında 22 milyon Euro olarak gerçekleştiğini belirterek, bunun bir büyük şirketin ticari faaliyeti kadar olduğuna dikkat çekti.
Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç, İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret ederek, işadamlarına Karadağ'a yatırım çağrısında bulundu. Vujanoviç, konuşmasında terör saldırıları ve depremde hayatını kaybedenleri anarak, başsağlığı ve sabır diledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e taziye mektubu gönderdiğini hatırlatan Vujanoviç, 'Türkiye'nin başarı ve üzüntülerini Türk halkıyla birlikte yaşıyoruzö dedi.
Vujanoviç, Karadağ ve Türkiye arasında daha güçlü ticareti teşvik etmek gerektiğini belirterek, devletlerimiz arasında var olan yakın ilişkinin ekonomiye de yansımasını istedi. Cumhurbaşkanı Vujanoviç, 'Ekonomik ilişkileri belki yeterince geliştiremedik. 2010 yılında ticaret hacmi 33 milyon Euro iken 2011'in ilk sekiz ayında 22 milyon Euro'ya ulaştı. Bu ticaret hacmi, büyük bir firmanın ticaret hacmi kadar. Karadağ, yabancı yatırımlar ve ekonomik işbirlikleri için çekici bir ülkedir. İki ülke arasındaki ekonomik işbirliği ve ortaklığın yanısıra oda işbirliği ile gerekli teşviklerin İzmir'de de yapılmasını dilerimö dedi.
TİCARİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEMİZ LAZIM
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Karadağ - Türkiye ilişkilerinin beklenen düzeyde olmadığını belirterek, Karadağ'ın özellikle enerji, turizm ve ulaştırma alanlarında yatırım fırsatlarının değerlendirilebileceği Avrupa'nın lojistik merkezi olabilecek bir ülke olduğunu ifade etti. 2010 yılında Karadağ'a 27 milyon dolar ihracat, 6 milyon dolar ithalat yapıldığını belirten Demirtaş, demir-çelik, tekstil, makine, motorlu taşıtlar alanlarında yatırım yapılabileceğini söyledi. Demirtaş, Ege Bölgesi'nin Karadağ'a yaklaşık 800 bin dolar ihracat yaptığını dile getirerek, bu rakamın çok düşük olduğunu söyledi.
EXPO ADAYLIĞINA DESTEK
Cumhurbaşkanı Vujanoviç, İzmir'in EXPO 2020 adaylığına destek vererek, oylarını bu yönde kullanacaklarını açıkladı. Vujanoviç, 'Eminim ki Türkiye ve İzmir gelişimin gerçek temsilcileri. Bu da küresel sergiyi İzmir'in hak ettiğini gösteriyor. İzmir zengin tarihi ve sonsuz güzelliği ile böyle bir etkinliği yapmaya hak kazanmıştırö dedi.
Demirtaş, Karadağ Cumhurbaşkanı'na kuru incir hediye etti.
İzmir'İN BÜYÜME POTANSİYELİ ÇOK BÜYÜK
Karadağ Cumhurbaşkanı daha sonra İzmir Valisi Cahit Kıraç'ı makamında ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Vujanoviç, 'İzmir'in büyüme potansiyeli çok büyük. İzmir'in sürekli gelişmesini diliyorum. Çünkü bu kentin yollarını açacaktır. Aynı zamanda dost ülke Türkiye'nin gelişimine katkıda bulunacaktır. İzmir'in hem gelişmiş olması hem de zengin bir tarihinin olması EXPO 2020 için onu uygun bir şehir kılıyor. Böyle büyük bir etkinliğin burada olması da ülkenizin yararına olacak. İzmir7e daha fazla büyümesini ve vatandaşlarının da daha zengin ve mutlu bir hayatlarının olmasını dilerimö dedi.
Vali Kıraç, Karadağ Cumhurbaşkanı'na el işlemeli cam kase hediye etti.
PODGORİCA İLE İzmir KARDEŞ ŞEHİR OLABİLİR
Karadağ Cumhurbaşkanı Vujanoviç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu da makamında ziyaret etti. Vujanoviç, 'EXPO 2020'ye destek vermek için buraya geldim. Aynı zamanda başkentimiz Podgorica ve İzmir'in kardeş şehir olması için pozitif bir algı hissettim. Bunun için teşekkür ederimö dedi.
Ziyarette Kocaoğlu, Cumhurbaşkanı'na plaket, Cumhurbaşkanı Vujanoviç de Kocaoğlu'na Karadağlı ressamların resimlerini hediye etti.
Son Dakika › Güncel › Karadağ Cumhurbaşkanı Vujanoviç İzmir'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.