Kaçtığı Topraklara İyilik Götürüyor - Son Dakika
Güncel

Kaçtığı Topraklara İyilik Götürüyor

Kaçtığı Topraklara İyilik Götürüyor

Rohingya Müslümanı genç kız, yardım kuruluşunda yaptığı çalışmalarla soydaşlarına destek oluyor.

14.02.2014 11:10  Güncelleme: 11:20

Rohingya Müslümanı genç kız, yardım kuruluşunda yaptığı çalışmalarla kaçmak zorunda kaldığı topraklardaki soydaşlarına destek veriyor.

Rohinya Müslümanı Sarharbay (24), 2012 yılında, yaşadığı Dorattuzu köyünde karşılaştığı Budist şiddetinden ailesiyle Yangon'a kaçmayı başarmasının ardından, Myanmar İnsani Yardım Derneği'nde gönüllü olarak çalışmaya başladı. Genç kız, dernek aracılığıyla, kaçmak zorunda kaldığı topraklarda, geride bıraktığı insanlar için yardım faaliyetlerinde bulunuyor.

Sarharbay, AA muhabirine anlattığı kaçış öyküsünde, o günleri tekrar yaşadı.

Budistlerin de olduğu köyde 2012 yılına kadar sorunsuz yaşadıklarını ancak hükümetin de kışkırtması sonrası köylerinde baskıya maruz kaldıklarını anlatan Sarharbay, 2 yıl önce ağustos ayında bir gece köylerini Budist grupların bastığını söyledi. Baskın sırasında polisleri aramalarına rağmen polislerin gelmediğini anlatan Sarharbay, şunları kaydetti:

"Köyde sayıca Müslüman olarak tek aile bizdik, komşularımız bize karşı iyilerdi ama dışarıdan gelen belli ki hükümet kışkırtmasına maruz kalmış Budistler bir gün köyümüzü bastılar. Dehşete kapıldık, evi terk ederek bir süre komşularımıza sığındık ancak evimizi yakıp yıktılar. Olayların yatışmasının ardından polisler geldi ve bizi alarak kontrol altındaki bir köye götürdü."

Yaklaşık bir yıl kaldıkları köyden kaçmayı başardıklarını ifade eden Sarharbay, "Gizli yollarla ailem ve ben Yangon'a gelmeyi başardık. Çünkü o köylerde kalsaydık kimse için ve kendimiz için bir şey yapamayacaktık. Ben Yangon'daki insani yardım derneğinde gönüllü çalışmaya başladım" diye konuştu.

Sarharbay, dernek aracılığıyla projeler ürettiğini ve kamplarda kalan Müslüman ve soydaşları için eğitimden sağlığa ve insani yardıma kadar çalışmalar yaptığını, değişik ülkelere yardım çağrısında bulunduklarını kaydetti.

Aynı dernekte öğretmen olarak çalışan Arifah (32) ise kendisinin de bir Rohinya olduğunu, onların da dedesinin öngörüsü sayesinde doğdukları toprakları terk ederek Yangon'a yerleştiklerini anlattı.

Arifah da dernekte kamplarda yaşayan çocuklar için eğitim programları hazırladığını söyledi. - Myanmar

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kaçtığı Topraklara İyilik Götürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement