İzmir2 Emekli Hava Korgeneral Karakuş, "Ümitler Azalıyor" - Son Dakika
Güncel

İzmir2 Emekli Hava Korgeneral Karakuş, "Ümitler Azalıyor"

İzmir2 Emekli Hava Korgeneral Karakuş, "Ümitler Azalıyor"

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Suriye tarafından düşen askeri uçakla ilgili olarak, "Pilotların bazı malzemelerine ulaşılması bana umut vermişti."

29.06.2012 22:00

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Suriye tarafından düşen askeri uçakla ilgili olarak, "Pilotların bazı malzemelerine ulaşılması bana umut vermişti. Ama 7-8 gündür kendilerine ulaşılmaması ümitleri azaltıyorö dedi.

DHA muhabirinin sorularını yanıtlayan askeri havacılık uzmanı emekli hava korgeneral Erdoğan Karakuş, sınırda son günlerde yaşanan hareketliliğe değinerek, "Sınırda tabi bu hareketliliğin ana nedeni doğal olarak tampon bölge oluşturulması veya uçuşa yasak bölge oluşturulmasıdır. veya herhangi bir şekilde Suriye'nin hava sahamızı işgaline yönelik tedbirler şeklindedir. Onların sınıra yaklaştırılmaması şeklinde bir hareket tarzı görüyoruz" dedi. Kendilerine henüz ulaşılamayan pilotlarla ilgili Karakuş, "Her geçen gün ümitler biraz daha maalesef azalıyor. Normal olarak atlandığı taktirde hayatını idame ettirecek şekilde eğer vücut bütünlükleri varsa 7-8 gün kendisine yetecek yiyecekleri var. Tuzlu suyu tatlı suya çevirecek ilaçlar var. Kendisini toparlaması için bir takım ilaçlar mevcut ama her geçen biraz daha ümitler azalıyor" diye konuştu. Bölgede pilotlardan geriye postal ve kaskların bulunmasına da değinen Karakuş, "Kendiliğinden çıkmışta olabilir, pilotlar tarafından atılmışta olabilir. Öncelikle denize atlamalarda, eğer kendindeyse en önemli işlemlerden bir tanesidir. Genellikle suya girildiğinde paraşüt üstüne kapaklanır, ondan sonra ölüme neden olabilir. Altından çıkılmakta zorluk çekilebilir. Kendindeyse pilot paraşütün kancalarını atarak paraşütten kurtulması, yüksekliği tespit veya ağırlıktan kurtulmak için kullanılan bir yöntemdir. Deniz üzerindeki atlamalarda suya mesafeyi tespit etmek için önce postallardan biri atılır. Daha sonra kaskını atar daha sonra öbür postalını atar. 5 metre kaldığın da en sonda paraşütünü atar. Suya girdiği anda eldeki imkanlarla 10 gün yaşamaya çalışır. Bunların bulunması ya bilinçli olarak bırakılması yada çarpma esnasında kendiliğinden çıkması olabilir. Aslında çıkması oldukça güç. Bana bir ümit vermiştir ama 8 gün olması ümitleri azaltıyor" dedi.

KARA KUTU 28 GÜN YAYIN YAPAR

Karakuş, "Eldeki imkanlarla çalışma yapılıyor. Ama öncelikle deniz üzerinde iseler onunla uğraşırlar, enkazla uğraşmanın amacı yok. O konuda gereken önem veriliyor. Eğer deniz üzerinde değilseler enkazla birliktelerse yapılacak bir şey yok. Zaten işaretlendi o bölge. Kara kutu 28 gün yayın yapar, bundan sonra yayında gelmez" dedi. Sivil havayolu uçakları ile askeri uçakların karıştırılmaması gerektiğini dile getiren Karakuş, "Sivil havayolu uçağı ile askeri uçakları karıştırmamak lazım. Kitle olarak askeri uçaklar daha ağırdır. Herhangi bir şekilde parçalandığında o parçalar deniz dibine saplanır. Sivil uçak belirli süratte denize inebilir, arıza gibi durumlarda bu öyle bir olay değil. Adeta denize uçak giriyor. Sivil uçaklar gemi gibi batıyor onları bulmak daha kolay. Askeri uçaklar kitle olarak ağır olduğundan denizin dibinde parçalanıyor. Çeşitli yerlerde küçük küçük parçalar bulabilirsin. Tamamını kimse beklemesin" dedi. Pilotların Suriye'nin elinde olup olmadığıyla ilgili Karakuş, "Suriye veya başka bir ülkenin elinde olabilir ama bilemem. Bir başkası tarafından da kurtarılmış olabilirler. Tarihte var bu tip durumlar. Geçmişte de olabilir. Arkadan vurulsa bu uçağa kolay kolay bir şey olmaz. Füze dahi olsa. Çok daha rahat atlama olabilir ama bu önden vurulmuşa benziyor. 13 milde füze isabet ediyor, parçaların olduğu yer 8 mile doğru. Üzerinde korkunç bir hız var. Tam önden vurulması söz konusu. Yaşam ümitleri ondan azalıyor. Uçaksavarla vurulsa arkadan vurulup düşürülmesi kolay değil. Mesela Kuzey Irak'ta bu uçaklar görevlerde bulundu. Uçaksavarlarla saldırı oldu ama bir tane uçak düştü. 30 yıllık dönemde bir tek F4 düşmüştür. O uçak daha alçaktan uçtuğu için uçaksavar menziline girmiştir. F4'lerin çoğu arkadan mermi yarası almıştır. Ama düşmemiştir. Tabi şanssızlık olabilir. Çok nadir bir ihtimaldir. Uçak savarlar artık uçak bile savmıyor" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir2 Emekli Hava Korgeneral Karakuş, 'Ümitler Azalıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement