İzmir'de, Kol Kola Kurtuluş Coşkusu - Son Dakika
Güncel

İzmir'de, Kol Kola Kurtuluş Coşkusu

İzmir\'de, Kol Kola Kurtuluş Coşkusu

İZMİR'in kurtuluş günü 9 Eylül, büyük coşkuyla kutlandı.

09.09.2016 12:55

İZMİR'in kurtuluş günü 9 Eylül, büyük coşkuyla kutlandı. Valilik binasına Türk bayrağının asılmasını canlandıran atlı süvarilerin at üzerindeyken selfie çekmeleri dikkat çekti. İnşaat işçileri, binanın çatısından kortejin coşkusuna el sallayarak katılırken, babalarının omuzlarındaki çocuklar ellerindeki Türk bayraklarını salladı. CHP eski il Başkanı Alaattin Yüksel ile AK Parti İl Başkanı Bülent Delican yan yana yürüdü.

İzmir'in işgalden kurtuluşunun 94'üncü yıl dönümünde İzmir'de yine büyük coşku yaşandı. Kurtuluş Savaşı'nın taçlandığı 9 Eylül İzmir'in kurtuluş günü kutlamaları, ilk olarak askerin kente girdiği ilk yer olan Basmane semtinde başladı. İlk kez, 9 Eylül 1923 tarihinde İzmir'in kurtuluşundan bir yıl sonra gerçekleştirilen ve 1969 yılına dek aralıksız süren 'Zafer Yürüyüşü' daha sonra yapılmadı. Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyonuyla 2014 yılında tekrar başlanan yürüyüş, bu yıl coşkuyla da yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile AK Parti ve CHP milletvekilleri, il yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaşın hazır bulunduğu Zafer Yürüyüşü, Anafartalar Caddesi'nden başladı. Yürüyüşü farklı zamanlarda geldikleri için AK parti milletvekilleri en önde, CHP milletvekili ve yöneticiler kortejin daha arka bölümlerinde yeraldı. Çerkez poşusu takan Aziz Kocaoğlu da kortejde ilçe belediye başkanları ve milletvekilleriyle yürüdü. CHP eski İl Başkanı Alaattin Yüksel ve diğer partililer ile AK Parti İl Başkanı Bülent Delican, bir süre yan yana yürüdü. Bu anlarda iki parti yöneticilerinin, sıcak sohbeti dikkat çekti.

Çocuklar ellerinde Türk bayraklarıyla babalarının omuzlarında bayrama katılırken, tadilatta olmasına nedeniyle brandayla giydirilen Atlas Oteli'nin işçileri çatıdan korteji selamladı. Zafer yürüyüşü Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu.

ATATÜRK ANITINA ÇELENK BIRAKILDI

Buradaki tören, Atatürk anıtına çelenk bırakılmasıyla başladı. İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Diğer siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra kamu kurum temsilcileri de törene katıldı. Kurtuluş törenlerinin saat 10.30'dan itibaren adresi ise Valilik binası oldu. Temsili olarak Konak Meydanı'na gelen atlı birlikler, Valilik binasına çıkarak kurtuluşu ilan eden Türk bayrağını, göndere çekti. Aziz Kocaoğlu, atlı birlik komutanına plaket verdi. Alanda toplanan vatandaşlarda bu anları, alkışlarla kutladı. Valilik binasındaki tören sonrasında kutlamalar bir kez daha Cumhuriyet Meydanı'nda devam etti.

KOCAOĞLU: BUGÜN GÜNLERDEN ZAFER

Meydandaki törende Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun konuşmasıyla başladı. 9 Eylül'de, esaretin bittiği, gururun, onurun, mutluluğun iliklere kadar hissedip yaşadığını söyleyen Aziz Kocaoğlu, "Anadolu insanının özgür birey olarak yeniden doğduğu bugünde, bizlerle birlikte burada, bu alanda, yanı başımızda olduğuna inandığımız tüm kahraman komutanlarımız ve onların korkusuz neferleri, Mustafa Kemal'ler, İsmet Paşa'lar, Fevzi Çakmak'lar, Mürsel ve Fahrettin Paşa'lar, Yarbay Zeki'ler, Binbaşı Salih Bozok'lar, Yüzbaşı Şerafettin'ler, Üsteğmen Arif'ler, Yedeksubay Besim Efendi'ler ve elbette Mustafa Kemal'in askerleri. Selam olsun size. Sıcak bir güne daha uyandık bugün. Ama asla sıradan değil. Çünkü bugün, günlerden zafer, bugün günlerden özgürlük ve bugün günlerden barış" dedi.

İLLE DE BARIŞ DEMELİYİZ

İzmir'de 94 yıl önceki büyük zaferin haklı gururunu yaşadıklarını da vurgulayan Aziz Kocaoğlu, "Hangi güç koşullarda kazanıldığını çok iyi bildiğimiz, inançla ve azimle yoğrulup kanla ve terle yazılan bu olağanüstü destanı asla unutmuyoruz. Unutmayacağız. Ama bugün, aynı zamanda geçmişten ders alıp ileri, daha ileri bakma günü olmalı. Savaşları, çatışmaları, tutsaklıkları, acıları ve gözyaşlarını tarihin derinliklerine gömüp 'ille de barış' diye haykırmalıyız bugün. Tüm insanlığa yapılacak bu çağrı için en doğru adres, asırlar boyunca hep hoşgörü kenti olmuş güzel İzmir'dir. ve işte şimdi, bu çağrının tam zamanı, biz bayrak gibi, devlet gibi, millet gibi, vatan gibi, özgürlük ve demokrasi gibi kutsal bildiğimiz değerler uğruna göz kırpmadan can veririz" dedi. Barışçı bir ulus olduğumuzu da ifade eden Aziz Kocaoğlu, "Biliriz ki, mutlu olmak için önce özgür olmak, özgür hissetmek gerekir. Barış ve özgürlük insan olmaktır. Sevmektir, umuttur, tebessümdür. Öyleyse gelin tüm dünyaya İzmir'den bir çağrı yapalım. İnsan insanı öldürmesin, sömürmesin. İnsan insanı incitmesin, aşağılamasın. İnsan insanın onurunu çiğnemesin. Kötülüklere inat gülümseyelim, bitsin bu karanlık. Yazında güzünde, karında buzunda, barış ve mutluluk olsun. Zulüm değil adalet, esaret değil özgürlük, katliam ve işkence değil huzur gelsin dünyamıza. Tüm bunların sihirli formülü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ağzından çıkan 4 kelimede gizli, 'Yurtta barış, dünyada barış'" dedi.

Aziz Kocaoğlu'nun konuşmasından sonra, Kültür Modern Brass Ensembil Orkestrası ve Türk Koleji Çocuk korusu müzik dinletisi sundu. Çeşitli halk dansları toplulukları gösterilerini sahneledi. Göztepe Meslek Teknik ve Anadolu Meslek Liseli öğrencisi Ekin Güldiken ve Namık Kemal Anadolu Lisesi öğrencisi Çağdaş Çilek '9 Eylül'ü düşününce' şirini okudu. Tören sonunda 3'üncü Büyük Taarruz Bisiklet grubu Anıtkabir'den aldığı Türk bayrağını İzmir Valisi Erol Ayyıldız'a verdi.

- İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir'de, Kol Kola Kurtuluş Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement