İzmir Balçova Pazar Yeri'nde Fiyatlardan Dert Yanan Vatandaşlar İsyan Etti - Son Dakika
Güncel

İzmir Balçova Pazar Yeri'nde Fiyatlardan Dert Yanan Vatandaşlar İsyan Etti

İzmir Balçova Pazar Yeri'nde vatandaşlar, yüksek fiyatlar nedeniyle geçim sıkıntısı yaşadıklarını ve isyan ettiklerini belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon rakamları da vatandaşların tepkisini artırdı. Vatandaşlar, alım güçlerinin kalmadığını ve her geçen gün daha da zorlaşan hayat şartlarından şikayet etti.

04.05.2024 17:10

HABER: ECE AZAK – KAMERA: ÖZGÜR ŞENGÜL

(iZMİR) İzmir Balçova Pazar Yeri'nde yurttaş fiyatlardan dert yandı. Bir vatandaş, "Hayat çekilecek gibi değil. Bir emekli maaşıyla ne yapabilirsin? Esnaf da ağlıyor. Üretici de tüketici de herkes ağlıyor. Bunun sonu nereye gidecek?" diye isyan etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK'e göre enflasyon nisan ayında yüzde 69,80'e yükselirken, aylık enflasyon ise yüzde 3,18 oldu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise nisanda enflasyonu aylık yüzde 5,02, yıllık yüzde 124,35 olarak hesapladı.

İzmir Balçova Pazar Yeri'nde ise vatandaşlar fiyatlara tepki gösterdi. ANKA Haber Ajansı'na konuşan vatandaş, "Hayat yani çekilecek gibi değil. Bir emekli maaşıyla ne yapabilirsin? Bu kadar halk, bu kadar millet, bu kadar esnaf... Esnaf da ağlıyor. Üretici de tüketici de herkes ağlıyor. Bunun sonu nereye gidecek? Ne olacak? Meçhul" dedi.

"ALDIĞIMIZ 10 BİN LİRA MAAŞLA GEÇİNMEYE GÜCÜMÜZ YETMİYOR"

Bir diğer vatandaş ise "Pahalı, hem de aşırı pahalı. Güç yetmiyor aldığımız 10 bin lira parayla, kiraya mı, yemeğe mi çoluk çocuğa mı alışverişe mi yetirelim. Allah yardımcımız olsun" şeklinde konuştu.

Başka bir vatandaş da "Fiyatlara yetişilecek gibi değil. Ne alırsan 50 lira. 50 lira burada para değil. Hani nerede bu hükümet? Hükümet gelmiyor pazarı yoklamaya. O da yok. Cebine koyuyorsun 500 lira bir şey alamıyorsun işte. 500 lira gitti. Ne var burada? Domates, limon, salatalık, bir de çilek, marul alabildik. Başka bir şey yok. İşte bitti. Vallahi gitti işte 500 lira para. Bir kayısı alamadık" dedi.

"ASGARİ ÜCRETLİ NE ALABİLİR?"

Pazar esnafı ise "Ne almaya kalkarsan 30 TL, 40 TL, 50 TL, 70 TL fiyatlar. İnsanlar alamıyor. Biz de esnaf olarak satamıyoruz. 3 kilo domates koyduk tezgaha 50 TL. Kilosu 15 TL, 12 buçuk TL diyoruz, malı satamıyoruz. İnsanlar yüksek diyorlar. Alım gücü yok diyorlar. ya asgari ücretle çalışıyor adam diyor ben geçinemiyorum. E tabii ki buna göre de halk alışveriş yapamıyor. Herkes mağdur. İş olmuyor. Ondan sonra hiç satış olmuyor. Millet rahatça alışveriş yapamıyor. Elini uzattığı zaman ateş pahası, 'alamıyoruz, fiyatlar çok yüksek, alım gücümüz yok' diyor. Millet geçinemiyor. Gerçekten akşamüstü görürseniz insanlar ezik çürük ürünleri topluyor. O durumdalar. Ne alırsan al bir kilosunu 30 TL'nin aşağısından bir şey alamıyorsun. Biz peynirini, zeytini karıştıramıyoruz Sadece meyve sebze için konuşuyoruz. En ucuz olan şey 25 TL. E ne alabilir gariban adam? Asgari ücretli ne alabilir ki? Yani bir pazara gelmesi için, alışveriş yapması için en azından bin 500 - 2 bin TL haftalık gelip pazar masrafı için ayarlaması lazım. O da yok. İnsanlarda o güç yok yani" ifadelerini kullandı.

"VATANDAŞ DA ALIM GÜCÜ KALMADI"

Bir diğer pazarcı ise "Vatandaş da alım gücü kalmadı. Bazıları bir tane iki tane limon alıyor. Bu pazara gelen vatandaşlar çoğunlukla emekli. Dolaşıyorlar, belki pazarda iki tur atıyor ondan sonra alışveriş yapıyor insanlarımız. Yani onlara da hak vermek gerekir" diye konuştu.

Pazar esnafı da "Çoğunlukla patates soğan gidiyor ama yani hep hüsran. Milletle alışveriş yapamıyor. ya da istediği kadar alamıyor. 5 kilo alan artık 1 kilo alıyor, 1 buçuk 2 kilo alıyor" şeklinde konuştu.

"BOŞ YARIM PAZAR ARABASIYLA DÖNÜYORUZ"

Bir yurttaş ise "İşte gördüğünüz gibi 70 lira taze fasulye. Ne yemek pişireceğiz, ne yiyeceğiz bilmiyoruz. Alabildiğimizi alabiliyoruz. Alamadığımızı boş yarım pazar arabası gidiyoruz. Söylememize gerek yok anca geçinebiliyoruz. Bir hafta geliyorsak bir hafta gelemiyoruz. Evden idare ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"HER ŞEY PAHALI"

Bir diğer yurttaş ise "Yani her şey pahalı, para yetmiyor. 10 bin lirayla emekli maaşıyla nereye? Ev kirası, çoluk çocuk var. Yani bunları düşünmek lazım değil mi? Allah sonumuzu hayır etsin. Gittikçe de kötü mü olacak? Onu da bilemiyoruz. Hayat şartları çok zor" dedi.

"BUGÜN HİÇBİR ŞEY ALAMADIM"

Bir diğer vatandaş "Bugün hiçbir şey alamadım. Akşamüstünü bekleyeceğim. Yaprak alayım dedim. 100 lira. Patatesin kilosu 20 lira. Limonun kilosu 20 lira. Akşamüstü saat 6'dan sonra geleceğim. Ne emeklim var ne bir şey. Allah herkese yardım etsin. Devletimiz bizim gibi insanlara böyle yardım etsin. Benim emeklim yok, bir şeyim yok. Allah herkese yardım etsin" dedi.

Almanya'da yaşadığını söyleyen bir vatandaş da "Yurt dışından geliyorum. Burada yaşamıyorum. Ama gördüğüm fiyatlar yüksek. Almanya ile kıyasladığımız zaman Almanya'dan daha yüksek diyebilirim. Allah buradakilere yardım etsin" diye konuştu.

İzmir Balçova Pazar Yeri\'nde Fiyatlardan Dert Yanan Vatandaşlar İsyan Etti
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel İzmir Balçova Pazar Yeri'nde Fiyatlardan Dert Yanan Vatandaşlar İsyan Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement