İtalya'daki Costa Concordia Kazası - Son Dakika
Güncel

İtalya'daki Costa Concordia Kazası

İtalya\'daki Costa Concordia Kazası

İki kayıptan birinin cesedi bulundu

08.10.2013 16:13

İtalya'nın batısındaki Giglio Adası açıklarında Ocak 2012'de kayalıklara çarparak kaza yapan Costa Concordia kruvaziyerinde yaşamını yitiren ancak o günden bu yana bulunamayan iki kişiden birinin cansız bedeni bulundu.

Kazanın ardından yaklaşık 20 ay yan yatık şekilde adanın birkaç metre açığında duran ve geçen ay "Parbuckling Projesi" ile doğrultulan Costa Concordia'da bir süredir devam eden kayıp iki kişiyi bulma çalışmasında bugün ilk sonuç alındı.

Geminin doğrultuması ve arama yapmak için gerekli güvenlik koşullarının sağlanmasının ardından 24 Eylül'de, yeniden başlayan arama faaliyetlerinde bugün ekipler, geminin 3 numaralı köprüsünde bir vücut kalıntısını buldu. Kazanın üstünden 21 ay geçtikten sonra bulunan cesedin kayıplardan Russel Rebello'ya ait olabileceği belirtilirken, cesette ileri derecede çürüme saptandığı ifade edildi.

Kayıp Russel Rebello ile Maria Grazia Trecarichi'nin bedenleri kazanın ardından ilk yapılan arama faaliyetlerinde bulunamamıştı.

Kazaya ilişkin dava

Kazaya ilişkin Grosseto Modern Tiyatrosu'nda görülen davada ise olaya tanıklık eden 1040 kişinin dinlenilmesine geçildi.

Duruşmada bugün, çarpma olayının ilk gerçekleştiği anı takiben Costa Concordia Kaptanı Francesco Schettino'nun, Costa Crociere şirketi kriz masasından Roberto Ferrarini ile yaptığı görüşmenin kayıtları dinletildi. Kayıtlarda Schettino'nun Ferrarini'ye, "Giglio'nun aşağısından geçtim. Kumandan Palombo beni 'Alttan geç, alttan geç' diye uyardı. Kıçtan darbe aldım. Ben yıkılmış durumdayım. Ölüyüm. Sakın bir şey söyleme" dediği işitildi.

Tanıklardan gemideki yetkililerden Giavanni Iaccarino ifadesinde, geminin olaydan bir hafta önce de adaya yakın geçişi resmi programda olmamasına rağmen yolculuk akşamı programa aldığını ama hava şartlarından yapamadığını, olayın olduğu gün de yakın geçişin resmi programda olmadığını belirtti. Iaccarino, yakın geçişlerin bu turistik turların duyurulmasında öne çıkarılan bir şey olduğunu ancak bu geçişin hem 13 Ocak akşamı hem de bir hafta önce yolculara anons edilmediğini kaydetti.

Iacciarino, geminin yakın geçiş esnasında kayalıklara çarpmasından sonra kaptan Schettino'nun başını ellerinin arasına alarak, "Her şeyi altüst ettim" dediğini ve ardından da 10 dakika içinde her şeyi kaybettiklerini, geminin batmakta olduğunu anladıklarını aktardı.

Kusurlu kazaya sebebiyet verme, birden çok kişinin ölümüne yol açmak, gemide yolcu varken gemiyi terk etme suçlamaları yöneltilen Kaptan Francesco Schettino, duruşmayı salondan takip etti. Kaptanın bugüne kadar hiçbir duruşmayı kaçırmadığı ifade edildi.

Costa Crociere şirketine ait Costa Concordia kruvaziyeri, 4200 yolcu ve mürettebatıyla 13 Ocak 2012'de Civitavecchia kentinden kuzeybatıdaki Savona kentine doğru akşam saatlerinde yola çıkmış, Toskana bölgesi sahillerinde bulunan Giglio Adası açıklarındaki kayalıklara çarpmıştı. Kazanın ardından gemi yaklaşık 20 ay boyunca adaya paralel yan yatık şekilde kalmıştı. Kaza sırasında gemide bulunan 10 Türk yolcu yara almadan kurtulmuştu. - Roma

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtalya'daki Costa Concordia Kazası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement