İtalya'da Hükümet Kurma Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

İtalya'da Hükümet Kurma Çalışmaları

İtalya\'da Hükümet Kurma Çalışmaları

Cumhurbaşkanı Napolitano, yeni hükümet için istişarelerini tamamladı.

15.02.2014 22:39

İtalya'da, Başbakan Enrico Letta'nın istifasının ardından dün yeni hükümet için istişarelere başlayan Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, temaslarını tamamladı.

Napolitano, Quirinale Sarayı'nda gün boyu parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin temsilcileriyle gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından,  istişareleri, başbakanlık görevini vereceği kişinin rahat ve geniş zamanda hazırlıklarını yapması için hızlı şekilde tamamladığını belirtti.

İstişarelerin yoğun bir şekilde geçtiğini aktaran Napolitano, hükümeti kurma görevini kime vereceğine dair bir açıklama yapmadı.

Cumhurbaşkanının açıklamasının ardından İtalyan basınında hükümet kurma çalışmalarının biraz daha zaman alacağı başlıkları öne çıktı.

-Partilerin görüşleri-

Yeni liderleri Matteo Renzi için Başbakan Enrico Letta'dan desteklerini çekerek istifasına neden olan parlamentoda en çok sandalyesi bulunan Demokrat Parti adına istişarelere Senato Başkanvekili Luigi Zanda katıldı. Zanda, ülkenin karşı karşıya olduğu zorlukları aşma ihtiyacına yönelik tüm siyasi güçleriyle yeni parti sekreterleri Renzi'yi başbakanlık için cumhurbaşkanına önerdiklerini açıkladı.

Letta liderliğindeki geniş çaplı koalisyon hükümetinin ortaklarından olan Yeni Merkez Sağ Partisi'nin lideri Angelino Alfano ise cumhurbaşkanı ile verimli bir görüşme yaptıklarını dile getirerek, yeni aşamayla yüzleşmeye hazır olduklarını belirtti. Alfano, eğer büyük ve uzun süreli bir program yapılacaksa hükümet için bunun kısa sürede aceleye getirilerek yapılmaması gerektiği konusunda da uyarıda bulundu.

-Berlusconi muhalefet safında-

Forza Italia Partisi'nin lideri Silvio Berlusconi de yeni kurulacak hükümet konusunda, "Bizim pozisyonumuz muhalefette yer almak olacak. Sorumlu muhalefet yapacağız. 20 yıllık süreçte muhalefette kaldığımız zamanlarda olduğu gibi" dedi. Berlusconi, seçim reformu başta, daha önce parlamentoda işleme konan anlaşılmış yasa tasarılarına karşı da saygılı olacaklarını belirtti.

Sol-Ekoloji ve Özgürlük Partisi lideri Nichi Vendola da birkaç gün önce Cumhurbaşkanı Napolitano ile bir araya geldiklerini ve seçim reformu üzerine konuştuklarını anlatarak, "Bugüne döndüğümüzde, Demokrat Parti yönetiminde yaşanan değişiklikten sonra kurulacak yeni hükümete ilişkin bizim görüşümüzün olumsuz olacağını cumhurbaşkanına ilettik" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Napolitano'ya sert muhalefet yapan 5 Yıldız Hareketi ve Kuzey Birliği Partisi ise cumhurbaşkanlığındaki görüşmelere katılmadı.

-"Renzi, kabine üstünde çalışıyor"-

Öte yandan, Demokrat Parti'nin başbakanlık için ismini önerdiği lideri Matteo Renzi'nin de istişareleri belediye başkanlığını yaptığı Floransa'dan takip ettiği ve kabine listesi üzerinde çalıştığı ifade edildi. - Roma

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtalya'da Hükümet Kurma Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement