İsviçreli Türklere Uyarı: 'Svp'nin Oyununa Gelmeyin' - Son Dakika
Güncel

İsviçreli Türklere Uyarı: 'Svp'nin Oyununa Gelmeyin'

İsviçreli Türklere Uyarı: \'Svp\'nin Oyununa Gelmeyin\'

İsviçre Halk Partisi (SVP) Avrupa Birliği'nden (AB) ülkeye gelen işgücüne sınırlandırma getirilmesini istiyor.

30.03.2012 00:19  Güncelleme: 18:56

SVP'nin bu önergesinin bazı göçmen kökenlilere sempatik geldiğine dikkat çeken Sosyal Demokrat Partili (SP) Basel Kantonu Parlamenteri Mustafa Atıcı, 'İşgücüne getirilecek sınırlama uzun vadede İsviçre ekonomisine zarar verir ve işsizlik artar' diyerek uyarıda bulundu.

Avrupa Birliği'nden (AB) yılda 50 bin kişi çalışmak için İsviçre'ye gidiyor. İsviçre ile AB arasındaki mal ve hizmetlerin serbest dolaşımına ilişkin anlaşma çerçevesinde ülkeye gelen bu işgücü İsviçre Halk Partisini (SVP) rahatsız etti. SVP İsviçre'ye giren işgücüne sınırlandırma getirilmesini istiyor. SVP'nin imza toplayarak gündeme taşıdığı ve eylül ayında referanduma sunulması beklenen konuyla ilgili olarak Basel Kantonu Parlamenteri Mustafa Atıcı uyarıda bulundu. İşgücü girişini sınırlandırmanın ilk başta bazı göçmen kökenlilere sempatik geldiğini belirten Sosyal Demokrat Partili (SP) Atıcı, ancak bunun uzun vadede İsviçre ekonomisine zarar vereceğini dile getirdi. Eylül ayındaki referandumda herkesi SVP'nin önergesine 'hayır' oyu vermeye çağıran Mustafa Atıcı, 'SVP göçmenlerin yararına olan bir şeyi kesinlikle istemez' dedi.

EKONOMİ KRİZE RAĞMEN İYİ

Basel Kantonu Parlamenteri Mustafa Atıcı konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

'AB üyesi ülkelerden gelen nitelikli işgücü İsviçre ekonomisine çok ciddi katkı sundu. Yaşanan ekonomik kriz tüm ülkeleri olumsuz etkiledi. Buna rağmen İsviçre ekonomisi istikrarlı bir biçimde yoluna devam ediyor. Gelen bu işgücünün yarattığı bazı sıkıntılar da var. Örneğin sağlık ve inşaat sektörlerinde çok sayıda Alman'ın çalıştığından bahsediliyor. Bunu sınırlandırmak için İsviçre Halk Partisi (SVP) bir imza kampanyası başlattı. Yüz binin üzerinde imzayı çok kısa sürede topladılar. SVP bu konuyu referanduma götürerek AB'den gelen işgücüne sınırlandırma getirilmesini istiyor. SVP İsviçre'ye sadece sınırlı sayıda işgücünün sezonluk olarak girebilmesine izin verilmesinden yana. Sözkonusu referandumun eylül ayında yapılacağını tahmin ediyorum. İşsizlik korkusu yaşayan İsviçreliler arasında SVP'nin bu girişimine bir sempati var. Özellikle Balkan ülkeleri, Srilanka veya Türkiye kökenli göçmenler genellikle niteliksiz işgücünü oluşturuyor. Tabii diğer AB üyesi ülkelerden nitelikli işgücünün gelmesi öncelikle bunları olumsuz etkiliyor.

KALİFİYE İŞGÜCÜ ZENGİNLİKTİR

Artık İsviçre'de kalifiye olmayanlara iş sahası kalmadı. Bu nedenle bazı göçmenler eğer böyle bir referandum olursa SVP'nin talebine destek vereceklerini söylüyorlar. Ben kaliteli işgücünün İsviçre ekonomisine katkısından ötürü SVP'nin bu girişiminin karşışında olacağım. Öte yandan İsviçre'nin kendini AB'ye kapatması sağlıklı bir duruş değil. Eğer AB ile ilişkiler bozulursa bu, İsviçre'de işsizliğin ciddi şekilde artmasına neden olur. Kaliteli işgücü daha fazla üretim, üretim ise zenginlik demek. Göçmenler çocuklarının iyi bir eğitim almasını sağlayarak onların kalifiye olmasını sağlamalılar. SVP her zaman göçmen düşmanlığı yapan bir parti. Bu önerge ilk bakışta her ne kadar göçmenlere sempatik de gelse de bunun altında bir bit yeniği vardır. SVP kesinlikle göçmenlerin iyiliğini düşünerek bir adım atmaz. Böyle bir referandumdan göçmenler de zarar görür. Bu nedenle göçmenlerin buna kesinlikle, 'hayır' demeleri gerekiyor.?

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İsviçreli Türklere Uyarı: 'Svp'nin Oyununa Gelmeyin' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement