İstiklal Marşı ve Çanakkale Zaferi Kültür Programı - Son Dakika
Güncel

İstiklal Marşı ve Çanakkale Zaferi Kültür Programı

İstiklal Marşı ve Çanakkale Zaferi Kültür Programı

Eğitim Bir-Sen Manisa Şubesi İstiklal Marşımızın Kabulü ve Çanakkale Zaferi konulu bir kültür programı düzenledi.

13.03.2012 13:55

Dün akşam saat 19.30 da Manisa Öğretmen evi konferans salonunda düzenlenen programa konuşmacı olarak Celal Bayar üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Bölüm Başkan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Selim Altıntop katıldı. Sunuculuğunu Muhammed Çetin'in yaptığı programda önce Şube Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu bir konuşma yaptı.

Sofuoğlu konuşmasında "Türk Milleti hep ışık ve güvenin birlikte olduğu parlak günler yaşamıştır. Ancak o günler ebediyen var olmaktan ya da yok olmaktan birini seçmek zorunda kaldığımız zamanlardı. Milletin aklında ve kalbinde yaşayan değerlerden bir "İnanç Cephesi" inşa edilir. Ardından Anadolu Kurtuluş Savaşı başlatılır. Bu cephenin üyeleri, hem ateş hattında hem de ateş hattını canları ve mallarıyla destekleyenlerin en önünde yer alırlar. İşte, İstiklal Marşı, böylesi zamanlarda yazılmış bir destanıdır. Bu destan, yazıldığı dönemi aşan, milletimizi oluşturan her bireyin var oluş amacını belirleyen değerlerin manzum manifestosudur. İstiklal Marşı milli birliğimizin teminatıdır.

Hepimizin iştirak ettiği köklü bir sözleşmedir. İstiklal Marşı bizi anlatır. Çünkü Akif, milleti için yaşamıştır. Anlattıkları da, hayatı da milletin hayatıdır. Kendi ifadesiyle, "Onu millete hediye ettim; artık o, milletindir. Benimle alâkası kesilmiştir. Zaten o, milletin eseri, milletin malıdır." Şimdilerde milletin içine fitne sokmak isteyenlere karşı "Hakkıdır Hakk'a tapan milletimin istiklal" diyerek haykırmalıdır" dedi.

Ardından Manisa Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği Başkanı Ümit Taydaş kısa bir konuşma yaptı. Birlik ve beraberlik vurgusu yapan Taydaş, "Çanakkale Zaferi bu toprakların ne kadar kıymetli olduğunun ispatıdır. Belik ve beraberliğimiz gerçekleşirse çok daha güzel günlerin bizi beklediğini düşünüyorum. Tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum" dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan Yrd.Doç. Dr. Selim Altıntop İstiklal Marşımızın kabul süreciyle ilgili bir konferans verdi. Altıntop şunları söyledi:

Osmanlı İmparatorluğu büyük darbelerle yıkılma sürecine girmiş ve topraklarımız işgal edilmişti. Dünyanın en güçlü orduları Çanakkale'ye hücum ettiler ve yenmemize rağmen bazı antlaşmalar sonucu yenik kabul edildik ve Milli Mücadeleye girişmek zorunluluğu doğdu.

Mehmet Akif Kosova işgalinden, Bursa işgalinden çok etkilenerek şiirler yazmıştır. Kosova Şiirini, Bülbül Şiirini bu zamanlarda yazmıştır. Bu şiirlerinde vatanın işgalinden nasıl üzüldüğünü yerlere kapaklanıp ağladığından bahseder. Çanakkale Zaferinden sonra da Necid Çöllerinde olmasına rağmen Çanakkale Destanını yazmıştır. İstiklal Savaşından sonra da bir marş ihtiyacı doğunca para ödülü sebebiyle yazmıyor. Daha sonra bu ödülün kaldırılabileceği ihtimali söylenince İstiklal Marşımızı yazıyor.

Bizim Marşımız mükemmel bir sanat eseridir. Aynı zamanda Türk Milletinin varlığının, benliğinin birleştirilip ortaya koyulduğu milletimizin ruhaniyetini, hislerini ortaya koyar. Mehmet Akif Marşı yazarken bir başka ruh halindedir, coşkun bir vecd halindedir. Milletimize yakışır en güzel sözleri söylemiştir. Allah inananlarla birliktedir, inanıyorsanız galip gelebilirsiniz fikri tüm mısralarda vardır. Bizim medeniyetimizin temelinde hakkaniyet, adalet vardır. Son mısra dünya milletleri içinde bizim milletimizi en iyi ifade eden cümledir. Milletimizin damarlarında tüm benliğimizi kaplayan Hakperestlik vardır.

Mehmet Akif dümdüz bir adamdı. Bir şahsiyet abidesiydi. İstiklal Marşımızı büyük bir tevazuuyla yazdı ve "Milletin malıdır" diyerek milletine hediye etmiştir. Bu yüzden Safahat'te de yer vermemiştir. Biz de, bilhassa gençlerimiz, bu Milli ve Manevi değerlerimize gereken önemi vererek bunların kıymetini bilmeliyiz.

Altıntop'un konferansında sonra Manisa İmam Hatip Lisesi hafız öğrencilerin Çanakkale Destanıyla ilgili gazel okudular. Gazelden sonra da ney ve kanun esliğinde Bülbül Kasidesi okundu. Program sonunda gecenin anısına Ümit Taydaş ve Selim Altıntop'a birer plaket takdim edildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İstiklal Marşı ve Çanakkale Zaferi Kültür Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement