İşte İzmir, İşte Demokrasi - Son Dakika
Güncel

İşte İzmir, İşte Demokrasi

İşte İzmir, İşte Demokrasi

İzmir Kent Konseyi'ne bağlı çocuk, gençlik, engelli ve kadın meclislerinin genel kurulları, tam bir demokrasi şöleni içinde geçti.

17.04.2013 17:06

İzmir'in katılımcı demokrasiyle yönetilmesindeki en önemli unsurlardan biri olan meclis üyeleri, talep ve önerileriyle yerel yönetimlere yol gösterdi.

İzmir Kent Konseyi'ne bağlı Çocuk Meclisi, Gençlik Meclisi, Engelli Meclisi ve Kadın Meclisi'nin 6. olağan genel kurulları gerçekleştirildi. 2010 yılından bu yana İzmir'in katılımcı ve demokratik yapısına katkı sağlayacak önemli bir platform olarak faaliyet gösteren İzmir Kent Konseyi'nin 7. Olağan Genel Kurul tarihi ise 20 Nisan 2013 olarak belirlendi.

Kent Konseyi'nin çocuk, kadın, engelli ve gençlik meclislerindeki coşku ve heyecan, İzmir'in ve İzmirlilerin demokrasiye olan bağlılığını bir kez daha gözler önüne serdi. Demokratik yönetim için birlikte üretmek çağrısının yapıldığı genel kurul toplantılarında konuşan İzmir Kent Konseyi Başkanı Güman Kızıltan, amaçlarının "İzmir kent yaşamını geliştirmek, ortak akıl ve faydalarını hakim kılarak geliştirmek" olduğunu altını çizerek "Demokrasiler, herkesin karşılıklı, birbirlerine olan saygı ve sevgisinin kural olarak kabul ve tatbikine bağlıdır. Demokrasi rejimi, herkesin kendi düşünce ve hareketlerini serbestçe uygulayacağı bir arena da değildir. Herkesin hürriyetinin sınırları diğer ortak yaşanan diğer fertlerin haklarının sınırları ile kayıtlıdır" diye konuştu.

Küçükler "büyük" laf etti

İzmir Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Erenay Umay Çınar, Çocuk Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, büyüklerine örnek olacak bir konuşma yaptı. Erenay konuşmasında, "Burası fikirlerinizi özgürce ifade edebileceğiniz bir yerdir. Cesaretli olun. Kendinizi asla küçük görmeyin. Kendinizi her zaman güçlü hissedin. Gelecekle ilgili büyük hayalleriniz olsun. Unutmayalım ki, gelecekte bu şehri bu ülkeyi yönetecek olanlar bizleriz" diyerek arkadaşlarına çağrıda bulundu.

İzmir Kent Konseyi Çocuk Meclisi Çocuk Hakları Çalışma Grubu Başkanı Dila Sıla Kaptan da duygusal bir konuşma yaparak, "Öldürülen çocukları düşününce, aklıma hep şu soru takılır: Neden onları öldürüyorsunuz? Onlar size ne yapıyor da yüzlerce çocuğu katlediyorsunuz? Orada hala savaşın ortasında çocuklar var. İşte İzmir Kent Konseyi Çocuk Meclisi bu yüzden kuruldu. Çocukların haklarının olduğunu İzmir'e, Türkiye'ye hatta dünyaya duyurmak için" dedi.

Gençlere davet var

İzmir Gençlik Meclisi Başkanı Uğur Doylu, 6. Olağan Genel Kurul konuşmasında, fikri ve projesi olan tüm gençleri davet etti. Çalışma gruplarının etkin projeler içinde yer aldığını söyleyen Uğur Doylu, gençlerin aktif bir şekilde toplumun her alanında görev alması gerektiğini ifade etti.

Vicdan değil vizyon

İzmir Engelli Meclisi Başkanı Süleyman Er ise Genel Kurul konuşmasında, "Engelli konusu kimsenin vicdanına terk edilecek bir konu asla ve asla değildir. Bu iş vizyon ister" dedi. İzmir'de son dönemlerde eskiye oranla ciddi adımlar atıldığını ifade eden Süleyman Er şöyle devam etti:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Aziz Kocaoğlu, engelliler konusunda çok önemli bir hizmetin altına imza atarak 2013 Engelsizmir Kongresi'ni tertip ettiler. Önemli hizmetlerinin devamı birlikte çalışarak mutlaka daha iyi yerlere gelecektir. Ancak ülkemizdeki hizmetlerin yeterli düzeyde olduğunu söylemek mümkün değil! Almanya'nın sosyal hizmetler alanında ayırdığı bütçe, faal genel bütçenin yüzde 40'ı; Türkiye'nin sosyal hizmetlere ayırdığı faal bütçe ise binde 4. İşte gerçek bu. Bu tabloya baktığınız zaman bu hizmetlerin neden bu şekilde devam ettiğini anlamakta güçlük çekmezsiniz."

Kadınlara dayanışma çağrısı

İzmir Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın da Genel Kurul konuşmasında özetle şunları söyledi:

"Benim adım Kızbes. Kız-Bes yani Kız -Yeter. Yani kız olmasın. Yani benim ismim, aslında kadın sorunun adıdır. Yani ezilen cinsimizin uğradığı şiddet ve ölümler, katliamlar, bugün burada yaptığımız, İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi genel kurulunun sebebidir."

Kızbes Aydın, Mayıs ayı içinde "Kadın Meclisleri Çalıştayı" düzenlemeyi hedeflerini söyleyerek, kadınların siyasete katılımının artırılması için "Yerel Kadın Siyaset Akademisi" ile "Yerel Yönetimleri İzleme, Deney Paylaşımı ve Dayanışma" projesini yürütmeye devam ettiklerini bildirdi.

Kadın Meclisi toplantısına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, "Ben ayrımcılık gözetmeden partiler üstü yaklaşım esasını benimsiyorum ve erkeklerin son dönemde artan şiddet eylemlerine bir ölçüde kadınların bilinçli davranış ve düşüncelerinin, gelişme ve değişim içinde olmalarının neden olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle kadın-erkek birlikte eğitmek şarttır' diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İşte İzmir, İşte Demokrasi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement