İstanbul'daki 2. "Kck" Davası - Son Dakika
Güncel

İstanbul'daki 2. "Kck" Davası

İstanbul\'daki 2. "Kck" Davası

Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, çoğunluğu avukatlardan oluşan, 16'sı tutuklu 50 sanığın yargılandığı davada Cumhuriyet Savcısı Yılmaz Kıstı, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

19.12.2013 20:56

Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, çoğunluğu avukatlardan oluşan 16'sı tutuklu 50 sanığın yargılandığı davada Cumhuriyet Savcısı Yılmaz Kıstı, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi dışında oluşturulan büyük salonda görülen duruşmada Kürtçe tercüman aracılığıyla savunma yapan tutuklu sanık Sebahattin Kaya, soruşturmanın başlamasından bugüne kadar hakkında ifade verenlerin dinlenmediğini, bu kişilerle yüzleşmesi gerektiğini söyledi.

Kaya, "Suçlamalar karşısında kendimi savunmam yapılamadı. Maalesef benim üzerimdeki bir kısım suçlamalar da 2 kişinin ifadesi üzerinedir. Bu durum düzeltilmediği sürece adil yargılama yapılamaz. Mahkeme, yargılamadan ziyade psikolojik savaş yürütüyormuş gibi görünüyor. Mahkeme başkanı, bazı kişilerin kendi isteğiyle, bazılarının da baskıyla anadilde konuştuklarını nereden biliyor?" diye konuştu.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, "İçinizden gelip de Kürtçe konuşma yapmaları için baskı gördüğünü söyleyenler oldu. İsim vermem doğru olmaz" dedi.

İfadesine devam eden sanık Kaya, bazı kişilerin suçlamalarının niteliğinin 8 ayda, bazılarının ise 16 ayda değiştiğinin görüldüğünü savundu. Bu davanın hukuki bir dava olmadığını ileri süren Kaya, İmralı Adası'nda Abdullah Öcalan ile çözüm süreci için yaptıkları görüşmeler yüzünden mahkum edildiklerini iddia etti.

Söz alan tüm sanıkların avukatı Sinan Zincir, mahkeme başkanının, sanıklar ile müvekkilleri arasında Kürtçe konuşmalarla ilgili polemik yaratmaya çalıştığını öne sürerek, "Bir halkın maneviyatıyla dalga geçmemek gerekiyor. Dalga geçiyorsunuz" dedi.

Mahkeme Başkanı Ekinci de "İftira atmayın" diyerek, avukat Zincir'i uyardı. Zincir de "Gereğini yapın" şeklinde cevap verdi.

Bir kısım sanıklar, taleplerini dile getirmek için söz almak istedi. Mahkeme heyeti, söz almak isteyen sanıklara bu hakkı verdi.

Tutuklu sanık Özgür Erol, başından beri kolluğun iddialarının bulunduğunu ve kolluk tutanaklarını sorgulamalarının normal olduğunu söyledi. Erol, mahkemenin delillere ilişkin bir araştırması olmadığını savundu.

Özgür Erol, şöyle devam etti:

"Abdullah Öcalan sıradan biri değildir. Siyasi bir aktördür. Bizim tek bir temel tanığımız var. Belki mahkemeye biz anlatamıyoruz ama o anlatacak. Abdullah Öcalan'ın dinlenilmesi talebini mahkeme reddetti. Bu durumun savunma olanaklarını elimizden aldığını anlıyoruz. Hızlandırılmış mahkumiyete gidiyoruz. Kendimi hukuken huzurlu hissetmiyorum. Abdullah Öcalan'ın tanık olarak dinlenilmesi talebini yineliyorum. 200 ek klasör var. Bu klasörleri kağıda dökerek inceleme şansımız olmadı. Bu dosyada delil ikamesi yapılmasına ihtiyaç var. Klasörlerde hakkımda ne varsa görmek istiyorum. Bu mahkemeden çıkacak olası bir kararda kamu yararı ve barış için görüşen herkesi cezalandırma ihtimali olacak."

Tüm sanıkların avukatı Ercan Kanar da bu davanın ilk gününden itibaren dünyadaki tüm hukuk platformlarınca takip edildiğini belirterek, "Bu davanın siyasi bir proje davası olduğunu daha önce de söyledik" dedi.

Avukat Kanar, mahkemenin alelacele, Abdullah Öcalan dinlenilmeden bu davayı bitirmek istediğini söyleyerek "Dosya mütalaa hazırlanması için savcıya verilmiş. Biz de bu dosyanın çabuk bir şekilde bitmesini istiyoruz ama yargılama hukukunun olmazsa olmaz kurallarından biri olan savunma ve delil ikamesi burada yapılmamıştır. Dolayısıyla bu davanın mütalaaya gitmesi bir hatadır. Abdullah Öcalan'ın dinlenilmesini ve tüm sanıkların tahliyesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Söz alan bir kısım avukatlar da Abdullah Öcalan'ın tanık olarak dinlenilmesini, delil ikamesi yapılmasını ve sanıkların tahliyelerini istedi.

Taleplerle ilgili görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Yılmaz Kıstı, bir kısım sanıkların ve avukatların dosyanın genişletilmesi talebinin mahkemenin takdirine bırakıldığını belirterek, haklarında yakalama kararı çıkartılan 2 sanığın yakalanmalarının beklenmesini istedi.

Savcı Kıstı, dosyada yeni görevlendirildiğini ve dosyanın geniş kapsamlı olduğunu vurgulayarak, mütalaa için kendisine süre verilmesini ve tutuklu sanıkların bu hallerinin devamını talep etti.

Mahkeme heyeti, ara kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'daki 2. 'Kck' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement