İslami Cihad Davasında Karar - Son Dakika
Güncel

İslami Cihad Davasında Karar

İslami Cihad Davasında Karar

Suriyeli Bahaa Joughel, "silahlı terör örgütünü yönetmek" suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

07.12.2012 13:06  Güncelleme: 13:49

İslami Cihad Örgütü'nün kurucusu olduğu öne sürülen Suriyeli Bahaa Joughel, "silahlı terör örgütünü yönetmek" suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık Joughel ve avukatı Mustafa Asım Kahyaoğlu katıldı.

Avukat Kahyaoğlu, davaya konu dosya içerisinde beyanları bulunan tanıkların yeniden mahkeme huzurunda dinlenilmesini ve soruşturmanın genişletilmesi talebinin kabul edilmesini istedi.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Özgür ise dosyanın geldiği aşamayı gerekçe göstererek, soruşturmanın genişletilmesi talebinin reddini istedi.

Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir, sanık avukatının tanıkların yeniden mahkeme huzurunda dinlenilmesi talebinin, mevcut delil durumu ve davanın geçirmiş olduğu süre dikkate alındığında, yargılamaya herhangi bir katkı sağlamayacağı gerekçesiyle reddettiklerini açıkladı.

Savcı Özgür, önceki celse sundukları esas hakkındaki mütalaa doğrultusunda karar verilmesini ve, kuvvetli suç şüphesini oluşturur olguların bulunması, sanığın uzun süredir yakalama müzekkeresiyle aranmasına karşılık bulunamaması ve kaçma şüphesi gibi gerekçelerle tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Sanık Joughel, esas hakkındaki savunmasında, iddia makamının esas hakkındaki mütalaasını okuyunca "şok" olduğunu ve işlemediği suçlardan dolayı cezalandırılmayı beklemediğini belirtti.

İddianamedeki suçlamaların dayanağının 2000 yılında bazı kişilerin hakkında verdiği ifadeler olduğunu savunan Joughel "İddianameye konu olan suçlamalar 2000 yılında bazı kişilerin baskı ve işkence altında hakkımda söyledikleri beyanlardır. Bu kişilerin çoğu daha sonra bu beyanlarını baskı altında verdiğini kabul etti" diye konuştu.

Joughel, 2000'de Türkiye'ye yeni geldiğini ve Türkçe bilmediğini kaydederek,

"Tek kelime Türkçe bilmiyordum. Nasıl örgüt kurarım- Hakkımdaki iddianame 28 Şubat sürecinin ürünü. Bu iddianame de Nuh Mete Yüksel tarafından hazırlanmıştır. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatımı istiyorum" ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı Örsdemir, sanığın yasa dışı "silahlı terör örgütü yönetmek" suçundan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verildiği açıkladı. Ancak heyet, sanığın cezasını duruşmadaki iyi halini dikkate alarak, 12 yıl 6 aya indirdi.

Cumhuriyet Savcısı Özgür, bir önceki celse verdiği esas hakkındaki mütalaasında, sanığın "silahlı terör örgütünü yönetmek" suçundan cezalandırılmasını istemişti.

Muhabir: Fevzi Çakır - Barış Kılıç

Yayıncı: ERtuğrul Cingil - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İslami Cihad Davasında Karar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement