İskenderun'da Heykel Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

İskenderun'da Heykel Sempozyumu

İskenderun\'da Heykel Sempozyumu

Hatay'ın İskenderun ilçesinde ilk kez gerçekleştirilen İskenderun Uluslararası Heykel Sempozyumu başladı.

21.05.2013 15:34

Hatay'ın İskenderun ilçesinde ilk kez gerçekleştirilen İskenderun Uluslararası Heykel Sempozyumu başladı. İlçede 5'i yabancı 6'sı Türk 11 akademisyen sanatçı tarafından yapılacak olan 11 heykel, İskenderun'a miras kalacak.

İspanya, Fransa, Romanya, Gürcistan, Almanya ve Türkiye'den toplam 11 uluslararası heykel sanatçısının eserlerini halkla iç içe gerçekleştireceği 17 Mayıs-17 Haziran tarihleri arasında düzenlenen İskenderun Heykel Sempozyumu, Atatürk Bulvarı sahil bandı üzerindeki belediye otoparkında gerçekleştiriliyor.

Sempozyum, Türk Tabipler Birliği eski Başkanı Dr. Füsun Sayek'i anmak amacıyla her yıl Ağustos ayında İskenderun Arsuz yöresinde düzenlenen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri'nin bir uzantısı olarak, İskenderun Belediyesi'nin katkılarıyla yapılıyor.

Prof. Dr. İskender Sayek, Uluslararası Heykel Sempozyumu'nun İskenderun'da ilk defa düzenlendiğini belirterek, "Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri ile İskenderun Belediyesi'nin destekleriyle yürüttüğü bir proje. 11 sanatçı bir ay sürede toplum içerisinde heykel yapacak. Toplumla bir etkileşim içerisinde, toplumu biraz sanata duyarlılaştırma, heykel sanatını biraz daha ön plana çıkarma amacıyla yapılan bir sempozyum" dedi.

Sempozyumun akademik olduğunun altını çizen Sayek, İskenderun dokusuna uygun heykeller yapacaklarını ve o heykellerin şehre bağışlanacağını, burada kalıcı bir açık hava sergisi şeklinde bu heykellerin sergileneceğini söyledi.

Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlisi Nesrin Karacan ise, heykel sempozyumunu açık havada yapma sebeplerinin halkla bütünleşme isteğinden kaynaklandığına dikkat çekti. Karacan, İskenderun halkının yapılan eserleri başından sonuna takip edebilecekleri bir açık hava ortamında çalıştıklarını ve yapılacak 11 eserin ilçenin değişik yerlerine konulacağını aktardı.

İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı M. Emin Dönmezer de, böyle bir etkinliğin İskenderun'da ilk kez yapıldığını ifade etti. Dönmezer, "Sanatçılarımız bir şehir turu yapacaklar; şehrin değişik muhtelif yerlerinde onlar uygun bulduğu yeri tespit edecekler kendi eserleri için. Biz de onların o düşüncelerine saygılı olacağız. Belediye başkanımız ve İskender Sayek'in üç aylık bir çalışma ile hayata geçirdiği bu projenin önümüzdeki yıllarda da yapılmasını istiyoruz. İskenderun'a 11 adet kalıcı eser bırakılacak bir çalışma" diye konuştu.

İskenderun 1. Uluslararası Heykel Sempozyumu'na; Nicolae Fleissig (Fransa), İvan Tesiskadze (Gürcüstan), Nobert Jaeger (Alman), George Sorin Purcaru (Romanya), Amancio Gonzales (İspanyol), Berika İpekbayrak (Türkiye), Nesrin Karaca (Türkiye), Serdar Kaynak (Türkiye), Ferit Özşen (Türkiye), Kemal Tufan (Türkiye) ve Özgür Özberkan (Türkiye) katılarak kente birer eser bırakacak.

Sempozyumun düzenleme kurulunda ise, Prof. Dr. İskender Sayek, Gamze Bensaci, Ceyda Bahadırlı, Belgin Kutlu, Neval Makzume, Koma Sayek ve Fevzi Sevinçli yer aldı.

Heykeltıraşların çalışmalara başladığı sempozyum, 17 Haziran'da tamamlanarak, İskenderun'a akademik nitelikte 11 eser kazandırılmış olacak. - HATAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İskenderun'da Heykel Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement