İşe Yeni Başlayanın Maaşı Devletten - Son Dakika
Güncel

İşe Yeni Başlayanın Maaşı Devletten

İşe Yeni Başlayanın Maaşı Devletten

İstihdam ve yatırıma süper teşvik

03.04.2015 10:46

Ekonomide büyümeyi artıracak olan 'Yatırım ve İstihdam Paketi' açıldı. Kamuya 120 bin geçici işçi alımını da öngören paket, işverene önemli teşvikler getiriyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomiden sorumlu bakanların da katılımı ile 'Üretim ve İstihdama Destek Paketi'ni dün açıkladı. 11 ayaklı paket, vergi indirimlerinden işverene mesleki eğitim desteğine kadar bir dizi tedbiri içeriyor.

Paket, kamunun toplum yararına çalışacak 120 bin geçici işçi alımını da öngörüyor. Küresel ekonomi kaynaklı piyasalardaki dalgalanmaya karşı ekonomiye büyüme ivmesi kazandıracak yeni paketin maliyetinin emekli desteği ile birlikte 7.5 milyar lira olacak. Bakanlarla birlikte basın toplantısı yapan Başbakan Davutoğlu açıklanan tedbirlerin maliyetlerinin hepsinin bütçeden karşılanmayacağını, işsizlik fonundan da katkı sağlanacağını ifade etti.

Davutoğlu yeni teşvikler kapsamında, özel sektör işyerlerinde 6 ay işbaşı eğitim programında çalışacak kursiyerlere İŞKUR tarafından net asgari ücret ödeneceğini söyledi.

Davutoğlu "İşverenin kursiyerler için yaptığı harcamalar vergi matrahından düşürülecek. Kursiyerler aynı iş kolunda işe alınırsa imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde 30 ay SGK işveren primini İŞKUR ödeyecek" dedi. Davutoğlu toplum yararına çalışma kapsamında alınacak 120 bin işçi ile ilgili kararnameyi de yakında imzalayacağını söyledi.

Kadın girişimciye kredi

Davutoğlu'nun verdiği bilgiye göre yeni yatırımcıya daha fazla destek ve vergi indirimi verilecek. 2014 yılı sonunda uygulaması sona eren vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteğindeki yüksek oran ve süreler, 31 Aralık 2015'e kadar başlanılacak yatırımlar için uygulanmaya devam edilecek. Halen 1. bölgede olmayan vergi indirimi bu bölgeye de getirildi.

6. bölge dışında diğer bölgelerde ise kademeli olarak artacak. Yatırım malları ve ara malların vadeli ithalatında KKDF yüzde 6'dan yüzde sıfıra indirilecek, böylece sanayicinin girdi maliyeti azaltılacak. Pakette kadın giyirişimcilere dönük kolaylıklar var. Kadın girişimcilerin 100 bin liraya kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için kefalet imkanı geldi. Davutoğlu "KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engelleri kaldıracak düzenlemeler yapılacak" diye konuştu.

120 BİN KİŞİYE KAMUDA İŞ İMKANI

- Toplum yararına çalışma kapsamında ilave 120 bin istihdam sağlanacak. 120 bin kişi 81 ilde fidan dikimi yapacak. Bu kişiler iki ay içinde ağaç dikimi sonrasındaki 4 ay ise bakımıyla ilgilenecek. 120 bin istihdamın kamuya maliyeti 1 milyar lira olacak.

- Özel sektör işyerlerinde 6 ay süreyle İşbaşı Eğitim Programında (İEP) çalışacak kursiyerlere İŞKUR

tarafından net asgari ücret ödenecek.

- İşverenin kursiyerler için yaptığı harcamalar vergi matrahından düşürülebilecek.

- İşbaşı Eğitim Programı sonrası kursiyerler aynı işkolunda işe alınırsa; imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde ise 30 ay boyunca SGK işveren primi İŞKUR tarafından ödenecek.

- 2015 Temmuz ayına kadar işbaşı eğitimine başlanmış olması halinde ilave 6 ay daha desteklerden faydalanılabilecek.

EKONOMİDE SÜREKLİLİK PROBLEMİ OLMAZ

Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde, ekonomiden sorumlu bakanları yanına alarak açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, ekonomi yönetiminin geleceğine yönelik de konuştu. Davutoğlu "Ekonomi yönetiminde bir süreklilik problemi olmayacak. Makamlar değişse de bu ekibin birlikteliği devam edecek" dedi. Başbakan Davutoğlu, basın toplantısı sırasında sağ tarafında üç dönemini dolduran bakanların yer almasına göndermede bulunarak sorulan, "Üç dönem ekonomi yönetimi için handikap mı" sorusu üzerine, önce yanında oturan bakanlara bakıp, "Tamamen tesadüfi... Sağ tarafa saydığınız isimler oturmuş" diyerek gülümsedi. Davutoğlu, 12 yıllık iktidar döneminde Ali Babacan'ın dışında kabinede devam etmiş bakan bulunmadığını vurgularken, "Ama hiçbir bakanımız bir önceki bakanımızdan farklı performans sergilemedi. Tek parti hükümeti olmasının ve AK Parti içindeki uyumun göstergesi olarak hiçbir iş aksamadı" dedi.

NURETTİN VE ALİ BEY DE EKİBİN İÇİNDE OLACAK

Davutoğlu, seçim sonrası için hem iç, hem de dış piyasalara "Biz bir ekibiz, herkes bunu anlasın. Süreklilik içinde çalışmaya devam edeceğiz. İş dünyası, yurtiçi ve dışındaki çevreler de bilmeli ki AK Parti ekip olarak geldi. Bu ekibin erken emeklilik diye bir fikri olamaz, aynı ekip içinde çalışmaları sürdüreceğiz" mesajı verdi. Seçim sonrasında üç dönemcilerin de ekibin içinde olmaya devam edeceği mesajını veren Başbakan Davutoğlu "Seçim sonunda oluşacak AK Parti hükümetleri de geçmiş birikimin üzerinde aynı çizgide devam edecek. Ne ekonomi, ne adalet, ne eğitim, ne dış politika yönetiminde bir süreklilik problemi olmayacak. Kesinti olmayacak. Aynı perspektif içinde süreklilik mantığı içinde bu çizgi sürdürülecek. Ali Bey, Nurettin Bey; o arkadaşlarımız bu ekibin içinde yer almaya devam edecek. Üçü de maşallah benden genç oldukları için üç arkadaşımın da benden önce emekli olacağını kimse düşünmesin" dedi.

Yatırımcıya daha çok vergi indirimi

- Yatırımcıların 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirecekleri yatırım harcamaları için yatırım döneminde mevcut diğer tüm faaliyetlerinden elde edecekleri tüm kazançlarına daha yüksek miktarda vergi indirimi uygulanacak.

- 2015-2016 harcamaları için yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde uygulanacak oranları 1. bölgede yüzde sıfırdan yüzde 50'ye, 2. bölgede yüzde 10'dan yüzde 55'e, 3. bölgede yüzde 20'den yüzde 60'a, 4. bölgede yüzde 30'dan yüzde 65'e, 5. bölgede yüzde 50'den yüzde 70'e çıkıyor. 6. bölgede ise yüzde 80 olarak devam edecek.

Yüksek teknolojiye yüksek destek

- İleri teknoloji sınıfında yer alan yatırımlar, öncelikli yatırımlar kapsamına alınacak ve 5. Bölge desteklerinden yararlandırılacak.

Sona eren vergi ve prim teşvikine devam

- 31.12.2015 tarihine kadar başlanılan yatırımlar, daha yüksek oran ve sürelerde desteklenecek.

- 2014 yılı sonunda uygulaması sona eren vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteğindeki yüksek oran ve süreler, 31/12/2015 tarihine kadar başlanılacak yatırımlar için uygulanmaya devam edilecek.

- Bölgesel teşvik uygulamalarında yatırıma katkı oranı 31 Aralık 2015 tarihine kadar başlanılan yatırımlarda 1. bölgede yüzde 10'dan yüzde 15'e, 2. bölgede yüzde 15'ten yüzde 20'ye, 3. bölgede yüzde 20'den yüzde 25'e, 4. bölgede yüzde 25'ten yüzde 30'a, 5. bölgede yüzde 30'dan yüzde 40'a, 6. bölgede ise yüzde 35'den yüzde 50'ye çıkıyor.

Sigorta priminde destek süresi uzadı

- Sigorta primi işveren hissesi desteğinde 31 Aralık 2015'e kadar başlanılan yatırımlarda süre artırılıyor. Sigorta primi işveren hissesi desteği mevcutta 1. ve 2. bölgelerde uygulanmazken yeni paket ile 1. bölgede 2 yıl, 2. bölgede ise 3 yıl olarak uygulanacak. 3. bölgede destekler 3 yıldan 5 yıla, 4. bölgede 5 yıldan 6 yıla, 5. bölgede 6 yıldan 7 yıla, 6. bölgede ise 7 yıldan 10 yıla çıkarılıyor.

Özkaynak kullanana vergi kolaylığı

- TBMM'de 26 Mart 2015 tarihinde kabul edilen kanun ile öz sermaye ile finansmana vergi kolaylıkları getirildi. Böylece, nakdi sermaye artırımı yapan şirketler için artırılan sermayenin belli bir kısmı her yıl kurum kazancından indirilebilecek. Bu uygulama ile şirketlerin borç yerine öz kaynak kullanımı özendiriliyor. Ekonomideki atıl kaynaklar sisteme kazandırılmış olacak. Ayni varlıkların nakde dönüştürülerek şirketin sermaye yapısı güçlendirilmiş olacak.

- Yeni şirket kurma ve halka arz özendirilecek. Yatırım ve ara malların vadeli ithalatında KKDF oranı yüzde 6'dan yüzde 0'a (sıfır) indirilerek sanayicinin girdi maliyeti azaltılacak.

Ar-Ge ve tasarıma daha fazla destek

- Tasarım merkezleri, Ar-Ge merkezleri gibi desteklenecek.

- Ar-Ge ve tasarım personelinin daha esnek çalışmasına olanak sağlanacak.

- KOBİ'lerin siparişe dayalı Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri desteklenecek.

Yatırımcıya Hazine kefaletinin yolu açıldı

- TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanun ile Hazine kaynaklarından kredi garanti kurumlarına aktarılabilecek 1 milyar TL tutarındaki kaynak 2 milyar TL'ye çıkarılmıştı. Böylelikle Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 20 milyar TL tutarına kadar Hazine kefaleti verilebilmesinin önü açılmış oldu.

- Bakanlar Kurulu Kararı ile Hazine destekli kefalet sisteminden yararlanabileceklerin kapsamı genişletilerek kapsama İmalatçı KOBİ'ler ile Kadın Girişimciler ilave ediliyor.

Kadın girişimciye pozitif ayrımcılık

- Mevcut durumda her bir KOBİ için 1.5 milyon TL ve her bir risk grubu için 2 milyon TL olan kefalet limiti, imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin yatırım kredileri için 2.5 milyon TL'ye, her bir risk grubundaki imalatçı KOBİ'ler için ise 3 milyon TL'ye çıkarılıyor.

- KOBİ'ler için 8 yıl olan maksimum vade, imalatçı KOBİ'ler için 10 yıla çıkarılırken diğer KOBİ'ler için yüzde 75 olan kefalet oranı imalatçı KOBİ'ler için yüzde 80'e çıkarılıyor.

- Kadın girişimcilerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması ve böylelikle kadın istihdamının artırılması amacıyla yeni bir düzenleme yapıldı. Düzenleme ile kadın girişimcilerin 100 bin TL'ye kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 oranında kefalet sağlanacak.

Ar-Ge'ye dayalı projelere TÜBİTAK ortak olabilecek

- TÜBİTAK tarafından başta enerji, ulaştırma ve sağlık sektörleri olmak üzere imalat sanayinde hazırlanan projeler Türkiye Kalkınma Bankası aracılığı ile desteklenecek. Bu kapsamda fizibilite çalışmaları TÜBİTAK tarafından sonuçlandırılacak.

- Projeler özel sektör tarafından hayata geçirilecek. TÜBİTAK gerektiği takdirde bu şirketlere belirli bir süre ortak olabilecektir.

- Projenin finansmanında özel sektör öz kaynak kullanımı yüzde 20 olacak. Türkiye Kalkınma Bankası da yüzde 50'ye kadar uygun koşullu finansman desteği sağlayacak.

KOBİ'lere teminat engeli kaldırılıyor

- KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engelleri kaldıracak düzenlemeler yapılacak.

- Bununla ilgili hazırlanmakta olan Kanun Tasarısı önümüzdeki dönemde TBMM'ye sevk edilecek.

Kaynak: AHaber.com

Son Dakika Güncel İşe Yeni Başlayanın Maaşı Devletten - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement