İlahiyatçılar Kredi Kartıyla Kurban Alacakları Uyardı - Son Dakika
Güncel

İlahiyatçılar Kredi Kartıyla Kurban Alacakları Uyardı

İlahiyatçılar Kredi Kartıyla Kurban Alacakları Uyardı

İlahiyatçılar, kredi kartıyla kurban alacakları son ödeme tarihini geciktirmemeleri konusunda önemli bir hatırlatma yaptı.

12.10.2013 11:17

Kredi çekilerek kurbanlık satın almanın dinen uygun olmadığını belirten ilahiyatçılar kredi kartı konusunda ise şu uyarıyı yaptı: Son ödeme tarihinden dolayı faize bulaşılmadığı sürece kredi kartıyla kurbanlık alınabilir.

İMKANI OLMAYAN KESMESİN

Bankadan kredi çekerek ya da kredi kartıyla kurbanlık satın almayı düşünen vatandaşlara ilahiyat uzmanlarından uyarı geldi. Nevşehir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş'un bu konudaki değerlendirmesi şöyle: "Kurban kesmek için bankalardan kredi çekilmesi, çekilen kredilere bir şekilde faiz karıştırılmasından dolayı uygun değildir. Haram olan bir şeyle ibadet yerine gelmez, getirilemez. Ancak kredi kartı ile kurban alınmasında bir sakınca yoktur. Yeter ki borç son ödeme tarihinden sonraya bırakılıp faize bulaşılmasın. Böyle bir imkanı olmayanların kurban kesmeleri gerekmez. Bu yüzden borç alınarak Müslümanların kendilerini sıkıntıya sokmalarına gerek yoktur."

"İSLAM FAİZİ HARAM KILMIŞTIR"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevhit Ayengin, ise konuya ilişkin şunları beyan etti: "Kurban, bir ibadettir ve zenginlerin yerine getirmesi gerekir. Kesebilme imkanı olmayanların kurban kesmeleri dini açıdan zorunlu değildir. Buna rağmen bayramın sevincine kurban da keserek ortak olmak isteyenler için engel yoktur. Taksitli olarak kurbanını kesebilirler ancak kurban ibadetine faizli bir işlem olan krediyi karıştırmak uygun olamaz. Kredi çekip onunla kurban kesmek, kendisinin ya da aile bireylerinin ihtiyacını karşılamak, dini açıdan sakıncalıdır. İslam, faizi haram kılmıştır. Kredi kartıyla alışveriş faize düşmemek koşuluyla yapılabilir. Ödeyemeyeceği ve dolayısıyla faiz ödemek durumunda kalacağını bilenlerin kredi kartıyla kurbanlık almaları uygun olmayacaktır. Yine taksitli alım sebebiyle bankaya ödenecek bir faizin söz konusu olduğu durumlarda taksitli alımlardan uzak durmak gerekir."

ALMANYA'DA MÜSLÜMANLAR TEPKİLİ

Almanya'da kurban kesimine hayvanların sadece şokla uyuşturulmaları şartıyla izin verilmesi bu ülkede yaşayan müslümanların tepkisine neden oldu. Müslüman toplumu temsilcileri yöntemi uygun bulmayan pek çok kimsenin başka ülkelerde vekalet yoluyla kurban kestireceğini açıkladı. Almanya'daYahudi toplumu için kurbanlarda herhangi bir şart konulmaması da tartışmalara konu olurken Avrupa Türk İslam Birliği Genel Başkanı İhsan Öner "Bilimsel olmayan verilerin arkasına sığınmadan Müslümanların beklentilerine cevap verilmeli" dedi.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel İlahiyatçılar Kredi Kartıyla Kurban Alacakları Uyardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement