İhvan'a Yönelik Gözaltılar - Son Dakika
Güncel

İhvan'a Yönelik Gözaltılar

İhvan\'a Yönelik Gözaltılar

"Meşruiyetin Zaferi için Ürdün Halk Hareketi", askeri darbeyle görevinden alınan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi savunacak heyete katılacaklarını açıkladı

05.09.2013 12:56

Ürdün'de avukat, doktor, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin kurduğu, "Meşruiyetin Zaferi için Ürdün Halk Komisyonu", askeri darbeyle görevinden alınan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi savunacak heyete katılacaklarını bildirdi.

Hareketin başkanı Abdülfettah el-Fellahat düzenlediği basın toplantısında, şunları söyledi:

"Halkın iradesi ve meşruiyetini kırmak için yapılanlara karşı Mısırlıları savunmak üzere bir araya geldik. Mısır'da darbecilerin savaş suçu işlemesi ve insanlığa karşı soykırımı sebebiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Avrupa mahkemelerinde yargılanması için insan hakları uzmanları ve hukukçulardan oluşan bir ekip kurulması amacıyla 22 ülkeden aralarında insan hakları aktivisteri, hukukçular ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin bulunduğu 100 kişilik heyetin geçen günlerde İstanbul'da" Mısır'da adalet" konulu konferansıyla ilgili görüşmeler yapmak üzere toplandık."

Komisyon üyesi Muhammed er-Rüşdan ise davanın kabul görebilmesi için Uluslararası Ceza Mahkemesine özel bir protokol ile şikayette bulunacaklarını dile getirdi.

Rüşdan, "Mursi'yi savunmak için çağrıda bulunuyoruz. Çünkü O kimseyi öldürmedi" diyerek, mahkeme sürecinden önce belgelerin hazırlanması, mahkemeye ulaştırılması ve komisyona ulaşan bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması için basın komisyonu kurulması yönünde bir ekip hazırladıklarını ifade etti.

Toplantıda yapılan açıklamada, İstanbul'daki toplantının ilk oturumunda, sivil düzeyde faaliyetlerin uygulanması amacıyla fikirlerin geliştirilmesi için neler yapılabileceği, Mısır halkının yaşadıkları hakkında uluslararası kamuoyunda farkındalığı arttırmak ve mevcut Mısır yönetimine karşı uluslararası kamuoyunun tavır takınmasını sağlayacak çalışmaların tespit edildiği,  ikinci oturumda ise darbecilerin kınanması ve yargılanabilmeleri için mahkemeler ve uluslararası karar mekanizmalarına insan hakları ihlallerinin iletilmesi konularında  fikir alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

Komisyonun ayrıca tüm ihlalleri belgelemek ve doğruluğundan emin olmak için kapsamlı uluslararası bir koalisyon çalışması için Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonuna başvuruda bulunacağı kaydedildi.

Açıklamada, Rabia'tül Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki gösterilere katıldıktan sonra kaybolan ve kaçırılanlar için de "Kaybolanlar" adıyla bir dosya açılacağı vurgulandı.

Mısır güvenlik güçleri, ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin de üyesi olduğu İhvan'ın liderleri ve üyelerine yönelik operasyonlarını, 3 Temmuz'daki askeri darbeden bu yana sürdürüyor.

14 Ağustos'ta güvenlik güçlerinin darbe karşıtı kitlesel oturma eylemlerinin odağındaki Rabia'tül Adeviyye ve Nahda Meydanlarındaki gösterilerin yüzlerce göstericinin ölümüyle dağıtmasının ardından, İhvan teşkilatına yönelik gözaltı operasyonları hız kazandı.

Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından Muhammed Mursi'nin yanı sıra, Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ile yardımcıları Hayrat Şatır ve Reşad Beyyumi, Muhammed Mehdi Akif ve Hilmi el-Cezzar başta olmak üzere, İhvan ile Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) yöneticilerinin de aralarında bulunduğu darbe karşıtı birçok kişi  "halkı şiddete teşvik, ölüme sebebiyet vermek ve terörist faaliyetlerde bulunmak" suçlamalarıyla  gözaltına alınmıştı. -

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İhvan'a Yönelik Gözaltılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement