HSYK Hukuki Müzakere Toplantısı - Son Dakika
Güncel

HSYK Hukuki Müzakere Toplantısı

HSYK Hukuki Müzakere Toplantısı

HSYK 2. Daire Üyesi Koç: "Benzer uyuşmazlıklarda uygulanacak yasa kuralları aynı olmasına rağmen farklı mahkemelerden farklı kararların çıkması yargıya olan güveni olumsuz yönde etkilemektedir. ...

22.11.2013 13:16

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Daire Üyesi Halil Koç, "Benzer uyuşmazlıklarda uygulanacak yasa kuralları aynı olmasına rağmen farklı mahkemelerden farklı kararların çıkması yargıya olan güveni olumsuz yönde etkilemektedir. Bu toplantılarda amaçlanan, ülkemizde ortak bir hukuki bakış çerçevesi oluşturmaktır" dedi.

HSYK'nın düzenlediği Hukuki Müzakere Toplantısı (HMT), ülke genelinde görev yapan HSYK ve Danıştay üyeleri, Danıştay tetkik hakimleri, idari yargı mahkeme başkanları ve hakimlerden oluşan 110 kişinin katılımıyla Samsun'da bir otelin toplantı salonunda başladı.

Açılış töreninde konuşan Halil Koç, HMT'lerin temel amacının, ilk derece mahkemeleri ile yüksek mahkemeler arasında uygulama birliğini sağlayarak toplum nezdinde yargıya olan güveni artırmak olduğunu söyledi.

Hakimler ve savcılar tarafından benzer özellikler taşıyan olaylara benzer kararlar verilmesinin, toplumdaki adalet beklentisinin bir gereği olduğunu ifade eden Koç, şöyle konuştu:

"Çünkü benzer uyuşmazlıklarda uygulanacak yasa kuralları aynı olmasına rağmen farklı mahkemelerden farklı kararların çıkması yargıya olan güveni olumsuz yönde etkilemektedir. Bu toplantılarda amaçlanan, ülkemizde ortak bir hukuki bakış çerçevesi oluşturmaktır. HMT'ler, hakim ve savcılarımızın meslek içi eğitimlerinin de bir parçasıdır. Bu nedenle HSYK da kurulduğu günden itibaren yargı hizmetlerinin en önemli insan kaynağı olan hakim ve savcılarımızın bilgi ve mesleki yetkinliklerinin artırılması amacıyla çok önemli çalışmalar yapmaktadır."

"Ne kadar kaliteli olursak saygınlığımız da o kadar artacaktır"

Eğitimi yapmak kadar sonuçlarını almanın da önemli olduğunu vurgulayan Koç, şöyle devam etti.

"HMT'leri önemsiyoruz. Bu sayede mahkeme üyeleri, savcı ve tetkik hakimleri ile ilk derece mahkemeleri arasında hem iletişim hem de bilgi alışverişi sağlanıyor. Hakim ve savcılar olarak temel görevimiz, toplumun adalete olan ihtiyacını karşılamaktır. Toplumun adalet beklentilerine cevap veremeyen bir yargı sisteminin toplumun algı ve vicdanlarında olumsuz etkiler bırakması kaçınılmazdır. Bu çalışmalar, bu ihtiyacı karşılayacak, sizlerin bilgi ve kalitesini, dolayısıyla da yargının kalitesini artırmaya yöneliktir. Toplumun bizden beklentisi de sadece mesleğine odaklanmış kaliteli hakim ve savcı profili ve kaliteli bir yargıdır. Biz ne kadar kaliteli olursak toplumun nezdinde saygınlığımız da o kadar artacaktır. Yargı üzerindeki tartışmaları ancak bu sayede azaltabiliriz. Bize düşen, uyuşmazlıkların çözümünde tarafsız, ön yargısız, her türlü etki ve baskıdan uzak davranmak suretiyle toplum vicdanında rahatsızlık oluşturmayan kararlar vermektir."

Samsun Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Ali Telli ise yargı organları arasında uygulama birliğini sağlayarak yargıya olan güveni artırmak amacıyla düzenlenen HMT'lerin 2013 yılı güz döneminin üçüncü toplantısını, Bursa ve Adana'nın ardından Samsun'da gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Toplantı, 24 Kasım Pazar günü sona erecek. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel HSYK Hukuki Müzakere Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement