Hisar'da Cami Krizi - Son Dakika
Güncel

Hisar'da Cami Krizi

Hisar\'da Cami Krizi

Bursa kalesinin kurulu olduğu Hisar semtinde aynı anda 5 ayrı camide yürütülen restorasyon çalışmaları verilen tarihlerle bitmeyince mahalle halkı mağdur oldu.

15.07.2016 11:32

Bursa kalesinin kurulu olduğu Hisar semtinde aynı anda 5 ayrı camide yürütülen restorasyon çalışmaları verilen tarihlerle bitmeyince mahalle halkı mağdur oldu.

2 bin 300 yıllık Hisar'da geçen sene başlayıp ve işin teslim tarihi 7 ay geçmiş olmasına rağmen halen ibadete açılmayan Yerkapı Camii'nin ne zaman açılacağını Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri de bilmiyor. Devam eden ve ne zaman biteceği belli olmayan restorasyon çalışmaları sebebiyle 5 ayrı camide ibadet yapılamıyor. Ramazan ayı boyunca evlerinin yanı başındaki camilerde ibadet yapamayan cemaat ne zaman biteceği belli olmayan tadilat çalışmalarının yavaşlığına tepki gösterdi.

Hisar sınırları içerisinde yer alan Yerkapı Camii'nde 16 ay önce başlatılan restorasyon çalışmalarının verilen sürenin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen halen bitmediğini belirten mahalle esnafı Şeref Seymen, "Doğma büyüme bu mahalleliyim. Bu camii bizim camiimiz. Ancak 16 aydır ibadet yapılmıyor. Tadilat yüzünden etrafımızdaki 4 ayrı camiimiz daha kapandı. Yerkapı Camii, Alladdin Camii, Şahadet Camii, Akbıyık Camii. Hepsi bu civarın camileri. Hisar içindeki camiler bunlar. Ramazan boyunca sağda solda bulunan camilere gitmek zorunda kaldık. Yaşlılarımız gidemedi, evde kılmak zorunda kalanlarımız oldu. Yaşlılarımız burada cami olmadığı için cumayı bile kılamıyorlar. Bayram namazında da mağdur olduk. Yeterli kontrol olmadığı için müteahhitler gevşek çalışıyor. Normal süresinde işi teslim eden yok. Şehadet Camii'nin de mayıs ayında ibadete açılacağı önündeki tabelada yazıyor. Mahalledeki en büyük cami olan Şehadet'te çalışmalar kör topal yürüyor. Gaye nedir ki bir anda bu kadar camii restore ediliyor? Bu geçikmeler yetmiyor gibi, şimdi de Kavaklı Camii restore ediliyor. Yani şu an aynı bölgede 5 camii ibadete kapalı. Burada türbeler var, iyice çocuk parkına döndü. Çocuklar türbelerin üzerine çıkıp oynuyorlar. Restorasyon çalışmalarından imamlar da mağdur, evler camilerle birleşik olduğu için oturacak yerleri yok. Mahalle halkı olarak biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız, sorumluları kimlerse irtibata geçmek istiyoruz. Bizim tek hedefimiz var, o da ibadethanelerin açılmasıdır. Valilik yetkililerini kontrole ve planlamaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Aynı bölgede camilerin tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen 5 caminin yanı sıra Bursa Müftülüğü'nün hafız yetiştirmesi için tahsis edilen Vakıflar'a ait Kavaklı'daki Darül Kur'a da Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin restore etmek için Vakıflar'dan izin istediği bazı basit onarımlar ve cami restorasyonları için ise Vakıflar yetkilileri müsaade vermiyor. Nalbantoğlu Mahallesi'ndeki Akbıyık Camii (Veledi Hariri Cami) de gecen sene nisan ayından bu yana ibadete kapalı. Devlet Hastanesi arkasındaki Alaaddin Bey Camii de 6 aydır kapalı. Bu camideki iş teslim tarihinin günü geçmiş olmasına rağmen, içerisinde kalem işi çıkan camide restorasyonun tamamlanması için en az 1 yıl daha gerektiği ifade ediliyor. Orduevi karşısında bulunan ve restorasyon çalışmalarına geçtiğimiz yıl temmuz ayında başlanan Şahadet Camii'nde ise çalışmanın 28 Mayıs 2016 tarihinde bitirilip caminin ibadete açılması gerekiyordu. Aynı mahallede bulunan Kavaklı Camii de 1 Temmuzda ibadete kapandı.

Vakıflar yetkilileri, aksamaların restorasyon sırasında çıkan öngörülemeyen yeni işlerden kaynaklandığını kaydetti. Gecikmelerin kabul edilebilir durumlar olduğunu belirten yetkililer, kalem işi gibi farklı durumların Anıtlar Kurulu'nca incelemeye girdiği için zaman kaybı yaşandığını kaydetti. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hisar'da Cami Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement