Her İnsanın Olduğu Gibi, Her Kitabın Bir Kaderi Var - Son Dakika
Güncel

Her İnsanın Olduğu Gibi, Her Kitabın Bir Kaderi Var

Her İnsanın Olduğu Gibi, Her Kitabın Bir Kaderi Var

Edebiyat dünyasına Yusuf'un Limanları ile giriş yapan Can Orhun, Ex-libris ya da Pertev Efendi'nin Olağanüstü Yolculuğu ile okuyucularının karşısına bir kez daha çıkıyor.

28.12.2017 09:31  Güncelleme: 09:32

Mücellit Pertev Efendi, yüzyıllar önce yazılan bu yazmayı asıl sahibine götürmeye karar verir. Saraydan bir şekilde çıkarttığı yazmanın çalındığı anlaşılınca peşine düşen yeniçerilerden canını kurtarmak için eşini, işini ve sevdiği her şeyi arkasında bırakmak zorunda kalır. Yol arkadaşı Kuru Mustafa Efendi ile birlikte sonunun nereye varacağını bilmeden çıkmayı göze aldığı tutkulu ve heyecanlı yolculuğunda, kaderi onu önce Patmos Adası'na, sonra da Kudüs'e sürükler.

İNSANIN ALIN YAZISI BİR KİTAPLA DEĞİŞİR Mİ?

Elinizde okumaya düşkün olduğunu düşünenlerin kendilerini sorgulayabilecekleri, ister istemez Pertev Efendi ile kıyaslayabilecekleri türden bir kitabı tutuyorsunuz. Çünkü yazar, sizi okumaya hatta okumaya olan açlığına, kitapların evrendeki kapladığı alana, içinde sakladığı inanılmaz bilgilere ve ruhunda yaktıkları ışıklara âşık bir kahramanla tanıştırıyor.

Bir kitabı okurken genel olarak kitabın yarattığı dünyaya girer, düşüncelerimizde o kitabın yarattığı evrende yaşarız ama okuyacağınız satırlarda bu durum bir adım öteye taşınıyor. Çok eski bir yazma, kahramanı kendine çekmekle kalmayıp kendi hikâyesini onun yaşadığı dünyaya taşıyor. Oluşturduğu dünya, Pertev Efendi'nin sadece hayalleri değil, gerçeği oluyor.

HAYAT DA BİR YOLCULUKTAN İBARET

Okuyucuyu her sayfada kendine daha çok bağlayan romanda Mücellit Pertev Efendi'nin bireysel yolculuğuna şahit olacaksınız. Zaten hayat da bir yolculuktan ibaret değil mi? Ama bu romanın bir farkı, bir iddiası var: Sayfalarında raks eden gözlere en güzel yolculukların kitaplar sayesinde gerçekleşebileceğini ispat ediyor.

Edebiyat dünyasına Yusuf'un Limanları ile giriş yapan yazar, Ex-libris ya da Pertev Efendi'nin Olağanüstü Yolculuğu ile okuyucularının karşısına bir kez daha çıkıyor. Dönemin ticari, siyasi ve sanatsal gerçekleriyle kurgulanan roman, yüzyıllar öncesinin atmosferini birebir yansıtıyor. Sayfalarını çevirmek için acele edeceğiniz şahane bir üsluba sahip Ex-libris ya da Pertev Efendi'nin Olağanüstü Yolculuğu'nda Pertev Efendi'yle aynı tutkuyu hissedeceğinize emin olabilirsiniz.

Bir gün hepimiz bu dünyadan yitip gideceğiz ama kitaplar yolculuklarını sonsuza kadar sürdürecek. Biz fanilerin arayışları, kitapların da serüvenleri bitmeyecek. Bizler öbür dünyaya, onlarsa bu dünyaya aitler.

KURGUDA DİKKAT ÇEKEN AYRINTILAR

İkinci kitabıyla okuyucularının karşısına çıkan Can Orhun, New Yok Times gazetesinin arşivlerinde karşılaştığı, Macaristan'daki Corvina Kütüphanesi'ne ve Sultan Abdülhamid'e ait 19. yüzyıla ait bir haber yazısının kurguyu oluşturmak için kendisine yol gösterdiğini belirtti: "Romanı yazım sürecinin öncesinde, henüz kurguyu oluştururken, döneme ait olayları araştırmak ve bunların kitabın kurgusu içerisinde nasıl yer alabileceğini planlamak en az kitabı yazarken çıktığım zihinsel yolculuk kadar sürükleyici bir yolculuk oldu benim için. Üstelik ne zaman biteceğini, bir sonraki yolun nereye varacağını, olayların kurguyu ya da kahramanlarını nereye sürükleyeceğini bilemediğim bir yolculuk. New Yok Times gazetesinin arşivlerinde karşılaştığım ve Macaristan'daki Corvina Kütüphanesi'ne ve Sultan Abdülhamid'e ait 19. yüzyıla ait bir haber yazısı kurguda belli bir yolu izlememe yol açarken, bir ortaçağ manastırına ait olduğu söylenen el yazmasındaki bir beddua gidişata bambaşka bir yön verdi. Ex Libris ya da Pertev Efendi'nin Olağanüstü Yolculuğu'nu yazmak, son noktasını koyana kadar bir sonraki olayların nasıl gelişeceğini ya da hikâyenin nasıl sonlanacağını romanın yazarı olarak benim bile tam bilemediğim bir yolculuk oldu."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Her İnsanın Olduğu Gibi, Her Kitabın Bir Kaderi Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement