Havacılık Meslek Liselerine Yoğun İlgi - Son Dakika
Güncel

Havacılık Meslek Liselerine Yoğun İlgi

Havacılık Meslek Liselerine Yoğun İlgi

Yeni yerler görerek, çalışıp para kazanmak isteyen gençler, havacılık meslek liselerine akın ediyor.

17.09.2014 11:58

Yeni yerler görerek, çalışıp para kazanmak isteyen gençler, havacılık meslek liselerine akın ediyor. Havacılık meslek liselerinde teorik ve pratik eğitim alan gökyüzü tutkunu gençler, özellikle hosteslik bölümlerini tercih ediyor.

Türk Hava Yolları'nın (THY) yaptığı atılımlar ile birlikte büyüyen Türk havacılık sektörü, nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak için sadece üniversitelerden değil, havacılık meslek liselerinden de personel alıyor. Özel havacılık meslek liseleri, büyüyen ve nitelikli iş gücü ihtiyacı duyan Türk havacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu bölümlere öğrenci alarak teorik ve pratik eğitim veriyor. Hem çalışıp para kazanmak hem de yeni yerler görmek isteyen gençler, havacılık meslek liselerine yoğun ilgi gösteriyor. Bölümlerde İngilizce ağırlıklı dersler görecek olan öğrenciler, okuldan mezun olduktan sonra dilerlerse sektörde hemen çalışabileceği gibi alanlarıyla ilgili 2 yıllık yüksek okullara sınavsız girebiliyor. Kendileriyle ilgili 4 yıllık programlara yerleştirilmek istediklerindeyse ek puan avantajından yararlanıyor.

ÖĞRENCİLER TEORİK VE PRATİK EĞİTİM GÖRÜYOR

Öğrencilerin ve velilerin ilgisinden memnun olan okul yetkilileri, havacılık mesleğine olan yoğun talebi fırsat bilerek yetkisiz ve sektör dışından insanların sadece para kazanmak için havacılık meslek okulu açmasından rahatsız olduklarını ifade etti. Türkiye'nin ilk havacılık meslek lisesini kuran Özel Gök Jet Anadolu Meslek Lisesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Yılmaz, "Bir Anadolu Lisesi'nde ne uygulanıyorsa okulumuzda da aynı eğitimler uygulanmaktadır. Tam gün eğitim vermekteyiz. Tam gün eğitimin içerisinde havacılığın teorik eğitimleri, müfredatta bulunan teorik eğitimleri, bunun dışında fırsat buldukça sektörden eğitimler, pratik eğitimleri hem binamız içerisindeki uçak parçaları üzerinden veriyoruz, hem de haftada 2 güne çıkacak stajlarla havalimanı içerisinde eş zamanlı eğitimlerle birlikte pratik eğitimler vermeyi planlıyoruz. Aşağıda MOKAP hazırlanıyor. MOKAP'ta hosteslik hizmetini alacaklar. Herhangi bir kurumda nasıl alıyorlarsa öyle alacaklar. Pratik eğitimlerini almış olacaklar. Uçak bakımında okuyanlar ise muhtelif parçalar var. Bunları bazı görsellerle, videolarla, aynı zamanda hangar içerisinden alınan müsaadelerle birebir şahit olacaklar. Yeri geldiğinde biz çocukların eline alet edevat vererek onların da el becerilerinin yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulunacağız" diye konuştu.

"SADECE KENDİ MESLEĞİMİZE ODAKLANACAĞIZ"

Kuruldukları günden bu yana okullarına ilginin arttığına dikkat çeken Yılmaz, "Okula ilgi çok yüksek. Bu ilginin dezavantajları da oluyor. Biz bu mesleğin içerisinden gelen bir ekibiz. Bunun dışında birçok benzer okul açıldı. MEB'de bunun imkanları var. Biz sadece kendi mesleğimize odaklanacağız. Biz iddialıyız demeyeceğiz. Tecrübelerimizi bu tarafa aktaracağız. AR-GE'sini kuracağız. Belki uçak parçası yapacağız. Belki uçak yapmada birkaç adım yapacağız. Simülatörümüz var. Yaklaşık 2 ay sonra o da faaliyete geçecek. Boeing 777 simülatörümüz var. Onun yanında Airbus 320 serisi yeni jenerasyon bir uçak simülasyonu alıp, birebir eğitimleri çocuklar aktaracağız" şeklinde konuştu.

"GENÇLER YENİ YERLER GÖRMEK İÇİN HOSTESLİĞİ SEÇİYOR"

Özel Gök Jet Anadolu Meslek Lisesi'nde kabin hizmetleri dersi veren Havacılık Uzmanı Esin Kurt ise, "Lise çağındaki gençler yeni yerleri görmek ve dünyayı gezmek için hostesliği seçiyor. Bu mesleği seçmelerinin en cazip sebebi, çocukların dünyanın her yerini görebilme imkanına sahipler. Bu onlar için çok cazip. Hem dünyanın her yerini gezip hem de para kazanabilmek çok hoşlarına gidiyor. Yeni yerler, yeni insanlar tanımakta son derece cazip bir hale geldi. Okulumuzda kabin hizmetleri olarak verdiğimiz hizmetler, en başta havayolu hostesliği. Hostesler ya da hostlar havayolunda nasıl iş görüyorlar, uygulayacakları kurallar, takip edecekleri prosedürler nelerdir, onlardan bahsediyoruz. Arkasından uçakta ilk yardım konulu dersimiz var. Çok önemli bir konu. Diğer taraftan uçak fizyolojisi dersimiz var. Meteoroloji dersimiz var. Uçak tiplerimiz var" şeklinde konuştu.

Havacılık meslek lisesini seçmesinin nedeninin havacılığa olan ilgisi olduğunu söyleyen Hazal Erikli, "Kabin bölümünde okuyorum. Bu bölümü seçmemin nedeni ben küçüklükten veri havacılıkla ilgili bir şey düşünüyordum. Bayanlar içinde ideal bir meslek olduğunu düşünüyorum. Hem gezme açısından hem bakım açısından havacılığı seviyorum. Bu yüzden seçtim" dedi.

"PARA KAZANMAK İÇİN BU BÖLÜMÜ SEÇTİM"

Para kazanmak için kabin memurluğu bölümünü tercih ettiğini anlatan Almira Kaya ise, "Kabin hizmetleri bölümünde okuyorum. Hem para kazanıp hem dünyayı gezmek, bir de kıyafetleri için bu mesleği seçtim" dedi.

Çocukluğundan beri uçaklara büyük ilgi duyduğunu belirten Doğukan Koç da, "Uçak bakım teknisyenliği bölümünde okuyorum. Uçakları seviyorum. Özellikle tamir etmeyi çok iyi öğrenmek istiyorum. O yüzden bu bölümü seçtim. Uçak teknisyeni olacağım" diye konuştu.

İdeallerini hep yüksek tutmayı prensip edindiğini söyleyen Tamay Zengin, "Uçak bakım bölümündeyim. Uçak bakımı seçtim. Çünkü bir şeyi bozup tamir etmeyi seviyorum. Burada ilerlemeyi düşünüyorum. Uçak mühendisliği düşünüyorum. Küçüklüğümden beri uçaklara biniyorum. Aile mesleği. Hep havalimanında olduğumuz için bu mesleği seçtim" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Havacılık Meslek Liselerine Yoğun İlgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement