Hakkari'den Çin'e Maden İhracatı - Son Dakika
Güncel

Hakkari'den Çin'e Maden İhracatı

Hakkari\'den Çin\'e Maden İhracatı

Hakkari'deki Meskan Dağı'nda kurulan tesiste yerin metrelerce derinliğinden çıkarılan çinko ve kurşun gibi madenler, Çin'e ihraç ediliyor

02.09.2013 13:01

NEVZAT TAŞ - Hakkari'deki Meskan Dağı'nda kurulan tesiste yerin metrelerce derinliğinden çıkarılan madenler, Çin'e ihraç ediliyor.

Çinko ve kurşun gibi madenler açısından önemli bir potansiyele sahip olan Hakkari'de oluşturulan özel işletmelerde görev yapan işçiler, her türlü zorluğa göğüs geriyor.

Hakkari- Çukurca karayolundaki Meskan Dağı'nda iş adamı İsmet Ölmez tarafından kurulan tesiste, işçiler, iş makineleri tarafından açılan tünellere girerek yerin metrelerce altından çinko ve kurşun madenleri çıkarıyor. Belirli aşamalardan geçirilen madenler, daha sonra Çin'e ihraç ediliyor.

Meskan-Ölmez Madencilik sahibi Ölmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılından bu yana Hakkari bölgesinde maden çıkardıklarını belirterek, 7 yıllık süre zarfında 300 bin tonluk üretim yaptıklarını söyledi.

Meskan Dağı'ndan zor şartlarda çıkardıkları madenlerin hammadde olarak Çin'e ihraç edildiğini vurgulayan Ölmez, şöyle konuştu:

"Çukurca ilçesinde, Uzundere'den başlayan ve Kurşun Tepe, Kazan Vadisi, Akkaya köyü ile buradan doğru ilerleyen bir hat var. Bu bölgelerde çinko madeni bulunmaktadır. Şemdinli'de de bakır ve çinko ocakları mevcut. Yüksekova'da ise çok büyük krom yatakları var. Dünya standartlarına baktığımız zaman en yüksek tenörlü cevher olan kurşun ve çinko, bu bölgede bulunuyor. Bölgemiz bu açıdan büyük bir potansiyele sahip."

Ölmez, yapacakları 6 milyon dolar değerindeki yatırımla Hakkari'ye flotasyon tesisi kuracaklarını bildirerek, şunları kaydetti:

"Biz burada en düşük cevheri de katma değeriyle satmayı düşünüyoruz. Bu tesisimizden elde ettiğimiz madenleri birbirinden ayırarak işleyeceğiz. Daha önce madeni ham olarak Çin'e ihraç ediyorduk. Tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte madeni işleyerek ihraç edeceğiz.

Bölgede büyük bir işsizlik ordusu mevcut. Herkes köylerinden göç ederek şehir merkezine yerleşmiş. Şuanda 150 işçi ile 15 teknik eleman çalışıyor. Yeni kurduğumuz tesisin faaliyete geçmesiyle 150 kişiye daha iş imkanı sağlamış olacağız. Flotasyon tesisimizi faaliyete geçirirsek elde ettiğimiz madenleri külçeye de dönüştürmeyi düşünüyoruz."

İmkan tanındığı takdirde yurt içindeki ihtiyacın yüzde 50'lik bölümünün Hakkari'den karşılanabileceğine değinen Ölmez, "Meskan Dağı'ndan Karakaya mevkisine kadar olan bölgede 25 milyonla 100 milyon ton dolayında çinko cevheri bulunuyor. Devletimiz bize kredilerle imkan verirse burada hem külçe fabrikaları hem de flotasyon tesisleri kurulur ve burası sanayi bölgesi olabilir. Bununla işsizlikte büyük oranda azalır" dedi. - Hakkari

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hakkari'den Çin'e Maden İhracatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement