Hakkari'den Çin'e Kurşun ve Çinko Madeni İhraç Edilecek - Son Dakika
Güncel

Hakkari'den Çin'e Kurşun ve Çinko Madeni İhraç Edilecek

Hakkari\'den Çin\'e Kurşun ve Çinko Madeni İhraç Edilecek

Vali Necmettin Kalkan, Hakkari'de üretilen çinko ve kurşun ülkemizin milli serveti olduğunu söyledi.

15.02.2014 07:25  Güncelleme: 07:59

Vali Necmettin Kalkan, "Burada üretilen çinko ve kurşun ülkemizin milli serveti. Yatırımcılara katkıda bulunarak bu ürünleri mamul haline getirip piyasayı amaçlıyoruz" dedi.

Hakkari- Çukurca karayolundaki dağlık bölgede yer altından çıkarılarak Çin'e ihraç edilecek olan madenlerin işlendiği Meskan Ölmez Madencilik Tesisini ziyaret eden Vali Kalkan, iş adamı İsmet Ölmez'den bilgi aldı.

Vali Kalkan, ziyaret sonrasında AA muhabirine , iş adamı Ölmez'in kendi imkanlarıyla büyük bir iş başardığını belirterek, bu yöredeki insanlara imkan tanınması ve önünün açılması gerektiğini söyledi.

İmkan sağlandığında yöre insanının kendi aşını ve ekmeğini bulabilecek düzeyde olduğunu ifade eden Kalkan, şöyle konuştu:

"İş adamımız kurduğu tesislerde 200 kişi çalıştırıyor. Bu Hakkari için çok önemli bir rakam. Burada üretilen çinko ve kurşun ülkemizin milli serveti. Yatırımcılara katkıda bulunarak bu ürünleri mamul haline getirip piyasayı amaçlıyoruz. Yatırımcımız enerji konusunda sıkıntı yaşıyor. Hakkari'de elektrikten kaynaklanan bazı sıkıntılar var. Ama bu tür tesislerin belki kendi enerjisini kendisinin üretmesinde fayda var. Bu konuda da yatırımcımıza yardımcı olarak önünü açmamız lazım. Enerji ve külçe üretimi konusunda DAKA'dan yardımcı olmaya çalışacağız. Allah bu tür yatırımcılarımızın sayısını artırsın."

İş adamı İsmet Ölmez ise yeni kurdukları flotasyon tesisin test aşamasında olduğunu ve şu anda tesiste sadece kurşun madenini ayırt edebildiklerini belirterek, henüz çinko madenini ayırt edecek hatlarının olmadığını bildirdi.

Türkiye sanayisinde 370 ile 380 bin ton civarında çinko külçe tüketildiğini kaydeden Ölmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunun tamamını dışarıdan ithal ediyoruz. Türkiye'den 150 ile 200 dolara sattığımız çinkonun ham maddesi işlenerek, bize 2 bin 200 dolara geri dönüyor. Devlet bize gereken desteği sağlarsa, bu para ülkemizde kalacak. Başlatılan barış süreciyle beraber dengeler biraz daha oturursa, devletin ve buraya gelecek yatırımcıların da bakış açısı farklı olur. Bunun da bölgemize ekonomik olarak yansıyacağına inanıyoruz. Çalışmalarımız bu doğrultudadır. Daha önce bölgede yaşanan olaylardan dolayı buraya deneyimli mühendisler getiremiyorduk. Bu iş makinesiyle başladık. Ancak şu anda çok sayıda iş makinemiz var. Güvenlik güçlerimiz de yabancıları çalıştırmada ve kullandığımız dinamitlerin gelmesinde yardımcı oldu. Flotasyon tesisi kurduk. Şimdi de külçe üretmeyi amaçlıyoruz. Bu yörede yaşayarak, insanlara istihdam sağlamak istedik. Batıya yatırım yapmaktansa yöredeki insanlara bu imkanı sağladım. Şimdi maden ocağı ve tesislerimizde 200 kişiyi istihdam ediyoruz."

Yaklaşık 7 milyon dolara kurdukları tesiste elektrik gideri konusunda sıkıntı yaşadıklarını bildiren Ölmez, devletin üretimi veya enerji kullanımında kendilerine destek sunması gerektiğini dile getirerek, başka ülkelerde bu tür hizmeti sunanlara devletin yüzde 80 oranında elektrik desteği verdiğini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hakkari'den Çin'e Kurşun ve Çinko Madeni İhraç Edilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement