Hafızası telefon rehberi gibi - Son Dakika
Güncel

Hafızası telefon rehberi gibi

Hafızası telefon rehberi gibi

ÖZGÜN TİRAN / YILMAZ ORUÇ - Lüleburgaz'da belediyede santral memurluğu yapan görme engelli Burçak Adak'ın hafızasında, binden fazla telefon numarası var.

07.11.2013 11:48

ÖZGÜN TİRAN/ YILMAZ ORUÇ - Lüleburgaz'da belediyede santral memurluğu yapan görme engelli Burçak Adak'ın hafızasında, binden fazla telefon numarası var.

Göz tansiyonu nedeniyle 12 yaşında ameliyat olan, ameliyat sonrasında görme yeteneğini kaybeden Adak, bir rehabilitasyon merkezinde eğitim aldıktan sonra Lüleburgaz Belediyesinde çalışmaya başladı. Adak, yaklaşık 16 yıldır belediyede santral memuru olarak görev yapıyor.

Adak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işini severek yaptığını söyledi. 12 yaşına kadar görebildiğini, sonradan engelli olması nedeniyle kendini çok kötü hissettiğini belirten Adak, "O yaşlara buna hazır değildim. 17 yaşında rehabilitasyon merkezine gitmeye başladım. Orada eğitim aldım" dedi.

Belediyedeki işe 24 yaşında başladığını belirten Adak, "İlk başladığım gün başarısız olmaktan korktum. Diğer çalışanlar tarafından çok destek aldım. Artık işimi zorlanmadan yapabiliyorum. Hafızamda binden fazla telefon numarasını barındırıyorum. Numaraları aklımda tutuyorum. İstenilen numarayı hafızamdan çevirebiliyorum" diye konuştu.

- "Engelliler eve kapanmamalı"

Adak, engellilerin kendilerini geliştirmesi, ailelerinin de bu duruma destek olması gerektiğini belirtti.

Eğitimle engellerin aşılabileceğini, engellilerin eve kapanmamasının bu açıdan önemli olduğunu vurgulayan Adak, "Engelliler toplumla iç içe yaşamalı. Zorlukları yenemesek de onlara alışıyoruz. Türkiye'de engellilere yönelik fiziksel koşulların biraz daha düzenlenmesi gerekiyor" dedi.

Santral memurluğu sırasında farklı olaylarla karşılaştığını belirten Adak, bir anısını şöyle anlattı:

"Yaklaşık 10 yıl önce bir şube müdürümüz bana 'Beni ararsalar yok dersin' dedi. Ardından telefon çaldı ve bir kadın şube müdürümüzü istedi. Ben de kendisinin olmadığını söyledim. Vatandaş birkaç kez aradı ancak müdür kendisi için hep yok dedirtiyordu. Vatandaş daha sonra sinirlenerek, 'Siz herhalde görmüyorsunuz. Müdür hep yok diyorsunuz' diyerek sitem etti. Ben de görme engelli olduğumu söyledim. Telefondaki bayan, 'Siz benimle dalga geçiyorsunuz' diyerek telefonu kapattı. Yaklaşık 5 dakika sonra aynı kişi telefon ederek benim görme engelli olduğumu öğrendiğini belirterek, özür diledi."

Adak Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak'ın da her zaman engellilere destek olduğunu söyledi.

Görme engelli santral memuru Adak'ın görevini en iyi şekilde yerine getirdiğini ifade eden Halebak, Adak'ın hafızasının çok kuvvetli olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hafızası telefon rehberi gibi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement