Gül, Ürdün Kralı 2. Abdullah Onuruna Yemek Verdi - Son Dakika
Güncel

Gül, Ürdün Kralı 2. Abdullah Onuruna Yemek Verdi

Gül, Ürdün Kralı 2. Abdullah Onuruna Yemek Verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin, kardeş halkların hak, hukuk ve haysiyete dayanan meşru taleplerinin karşılanması için hep yanlarında yer aldığını belirterek, "Ürdün'de siyasi ve ekonomik reform yönünde atılan adımları kuvvetle"...

05.03.2013 22:50

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin, kardeş halkların hak, hukuk ve haysiyete dayanan meşru taleplerinin karşılanması için hep yanlarında yer aldığını belirterek, " Ürdün'de siyasi ve ekonomik reform yönünde atılan adımları kuvvetle destekliyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Ürdün Kralı 2. Abdullah onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile Kral Abdullah ve eşi Kraliçe Rania, davetlileri Büyük Resepsiyon Salonu'nun girişinde karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, "değerli kardeşim" diye hitap ettiği Ürdün Kralı 2. Abdullah ve eşi Kraliçe Rania'yı Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kral Abdullah'ın ziyaretinin sürekli bir gelişim çizgisi izleyen ikili ilişkilere ivme kazandıracağına olan inancını ifade eden Gül, Türkiye ve Ürdün halkları arasında kökleri yüzyıllar öncesine uzanan sarsılmaz dostluk ve kardeşlik bağları olduğunu vurguladı.

Atatürk ve Ürdün Emiri 1. Abdullah arasında müstesna bir dostluk kurulduğunu, merhum Kral Hüseyin ve Kral 2. Abdullah dönemlerinde de ülkeler arasındaki özel ilişkinin sürdürüldüğünü vurgulayan Gül, 2009 yılında Ürdün'e gerçekleştirdiği ziyaret sırasında ekonomi alanında imzalanan anlaşmaların bugün meyvelerini vermeye başladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, "Ticaret hacmimizin ve karşılıklı ülkelerimizi ziyaret eden vatandaşlarımızın sayısının kayda değer oranda artmasıyla ve DİSİ projesinin tamamlanmak üzere olmasıyla iftihar ediyorum. Bu güzel sonuçların alınmasında Majesteleri'nin çok değerli katkıları olmuştur. İlişkilerimizin geliştirilmesi yönündeki samimi çabalarınız takdire şayandır" diye konuştu.

-"Filistinlilerin kendi kaderlerine terk edilmesi düşünülemez"-

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı etkisi altına alan siyasi değişim ve toplumsal dönüşüm hareketleri nedeniyle tarihi bir süreçten geçildiğini dile getiren Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kardeş halkların hak, hukuk ve haysiyete dayanan meşru taleplerinin karşılanması için hep yanlarında yer aldık. Bu bağlamda, Majestelerinin baştan itibaren ortaya koydukları siyasi vizyonu biliyor, Ürdün'de siyasi ve ekonomik reform yönünde atılan adımları kuvvetle destekliyoruz.

Bölgesel sorunların altında yatan nedenler ve bunların çözüm yolları konusunda görüşlerimiz büyük ölçüde örtüşmektedir. Her ikimiz de Filistin meselesinin bölgedeki sorunların merkezinde yer aldığına inanıyor, bu mesele çözülmeden kalıcı barış ve istikrarın tesis edilemeyeceğini vurguluyoruz. Esasen, bölgede halkların onur, adalet ve özgürlük taleplerinin karşılanmasının aciliyet arz ettiği bir dönemde Filistinlilerin kendi kaderlerine terk edilmesi düşünülemez.

Suriye rejiminin uyguladığı şiddet, dost ve kardeş Suriye halkına büyük acılar yaşatmakta, ülkenin toplumsal dokusunu zorlamakta, kültürel mirasının ve fiziki altyapısının tahrip edilmesine yol açmaktadır."

-"Suriye'de gerçek bir siyasi geçiş süreci başlatılmalı"-

Türkiye ve Ürdün'ün, Suriye'nin krizden en fazla etkilenen iki komşusu olduğunu kaydeden Gül, Suriye krizinin halkın iradesi doğrultusunda gerçek bir siyasi geçiş süreci başlatılmak suretiyle bir an önce çözülmesini yönündeki arzusunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Irak'ta yaşanan gelişmelere de değinerek, "Diğer bir ortak komşumuz olan Irak'ın istikrarının, siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına büyük önem atfetmekteyiz. Irak'ta güçlenmeye başlayan kutuplaşma eğilimleri ve bunun ülke içinde yol açtığı rahatsızlık endişe vericidir. Bu eğilimlerin bölgesel yansımaları olacak bir siyasi istikrarsızlığa yol açmadan giderilmesi için tüm tarafların sorumluluklarının bilincinde hareket etmeleri gerektiğine inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Gül, yemekteki konuşmasını, Türk ve Ürdün halklarının kadim dostluğu üzerine inşa edilen ilişkilerin Kral Abdullah'ın ziyaretiyle taçlandığını belirterek bitirdi.

-Kral 2. Abdullah'ın konuşması-

Ürdün Kralı 2. Abdullah da yemekte yaptığı konuşmaya, kendisine ve heyetine gösterilen sıcak misafirperverlik için teşekkür ederek ve Türkiye'de bulunmaktan onur duyduğunu belirterek başladı.

Türkiye ile Ürdün'ün, sürekli değişimler yaşanan bir bölgede, barış ve güvenliği sağlamaya yönelik ortak kararlılıktan kaynaklanan, daimi bir ortaklığı olduğunu ifade eden Kral Abdullah, hem Ürdün hem de Türkiye'nin bölgesel gerilimler ve şiddet karşısında büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu, ortaklığın büyük önem taşıdığını ifade etti.

İki ülkenin Suriye ve Ortadoğu'da barışın sağlanması için çalışabileceğini kaydeden Kral Abdullah, şunları söyledi:

"Karşı karşıya kaldığımız müşterek zorluklar, sadece halklarımız için değil aynı zamanda bölgenin ve dünyanın istikrarı için ortak çaba içinde olmamızı gerekli kılıyor.

Öte yandan ortak zorluklar kadar müşterek çıkarlarımızı ilerletmek açısından önemli fırsatlarla da karşı karşıyayız. İşbirliğimizi ve ortaklığımızı güçlendirmek yönünde Ürdün'ün son derece istekli olduğu hususunda sizi temin edebilirim. Türkiye'nin de Ürdün'ün sunduğu benzersiz pazar olanaklarından ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesine erişim konusunda iş dünyasına sağladığı kilit önemdeki stratejik konumundan faydalanabileceğini belirtmek isterim."

Kral 2. Abdullah, Cumhurbaşkanı Gül'ü yakında ülkesinde görmek istediğini belirterek konuşmasını tamamladı.

Yemeğe, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve eşi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve eşi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, aralarında Bülent Eczacıbaşı'nın da bulunduğu iş adamları ve çok sayıda Ürdünlü iş adamı ile diğer davetliler katıldı.

Muhabir: Eda Ünlü Özen

Yayıncı: İbrahim Uyar - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gül, Ürdün Kralı 2. Abdullah Onuruna Yemek Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement