Görme Engelliler İçin Okudular - Son Dakika
Güncel

Görme Engelliler İçin Okudular

Görme Engelliler İçin Okudular

Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı, İzmir'in iki önemli ismini ağırladı.

13.05.2012 10:54  Güncelleme: 11:21

Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı, İzmir'in iki önemli ismini ağırladı. Ömer Köroğlu ve Babacan Pesenkurdu yazar, şair, radyo programcısı, seslendirme sanatçısı gibi bir çok sıfatı taşıyan kimliklerine görev olarak düşen sosyal sorumluluklarını yerine getirmeye devam ediyorlar. İzmir'in iki güzide sanatçısı, Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı için stüdyoya girdiler.Hayran kitleleri arasında görme özürlü bir çok dostlarının olduğunu belirten sanatçılar,kendi sesleri ile onlara ulaşabilme imkanını buldukları için çok şanslı olduklarını ve bunu tüm içtenlikleri ile yapabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirttiler. Yaptıkları bu çalışma ile görme özürlüler için diğer vatandaşlar tarafından bir farkındalık yaratacak olduklarına inandıklarını belirten sanatçılar,her zaman bu güzide insanlar için ellerinden geleni fazlasıyla yapmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı, 11 yaşında iken Aydın'da gözlerini kaybeden Gültekin Yazgan tarafından kurulmuş bir sesli kitaplık olarak biliniyor. British Council'de İngilizce ve okuma kursları alan Yazgan, 1944 yılında savaş zamanlarında olunmasına rağmen onun bu azminden etkilenen İngilizlerin kendisine getirdiği kitaplar sayesinde bu yeteneğini daha da geliştirir.Geçen

Ocak ayında hayatını kaybeden Gültekin Bey'in görevini eşi Tülay Yazgan Hanım üstlenip başarıyla sürdürüyor. Pen Yazarlar Kulübü tarafından geçen 17.Tüyap İzmir Kitap Fuarında Gültekin Bey'e "Onur Ödülü"verildi. Kurumlarının başına Türkiye sıfatını alan,500 gönüllü çalışanı olan kurumun 'kamuya yararlı dernek' olmak için yaptıklarının başvurusunun bakanlık tarafından kabul görmemesi de ilginç bir durum olarak ortaya çıkıyor. Kişiye özel yapılan bağışla "Adına ve Anısına" kabartma kitap basan kurum, ödünç kitap ile de binlerce görme engelli vatandaşa ulaşıyor.4400 üyesi olan kuruma, ücretsiz üye olunabiliniyor. Ücretsiz posta alınabiliniyor. "Arkadaş" adlı sesli dergileri olan kurumun "Yavru Bal Arısı" ve "Bal Arısı"adlı iki de kabartma dergileri her ay çıkmakta olup üyelere ulaştırılıyor.

Kurucusu Avukat Gültekin Yazgan'ın başvurusu ile Fikir Sanatları Kanununun 11. Maddesine eklenen Ek Madde ile yazılı ve sesli eserlerin üzerine"Telif hakkından muaftır,sadece körler içindir ve para ile satılamaz" ibaresi, kurumun ne denli ciddi bir iş yaptığını ortaya koyan bir gösterge.

Türk Dil Kurumu için 70.000 kelimelik bir kabartma yazılı imla kılavuzu bastıklarını belirten İkinci Başkan Müzik Profesörü Önder Kütahyalı, İZKA içinde kabartma nota kitabı basacaklarını söyledi. 16 Mayıs'ta Canan Tan ve Muzaffer İzgü'nün de katılacağı bir panelde kitapların okunacağını belirten kurum başkanı Tülay Hanım, Ömer Köroğlu ve Babacan Pesenkurdu gibi isimleri aralarında görmenin mutluluk verdiğini, ileride bu iki isim ile bir çok projede yer almak istediklerini belirtti.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Görme Engelliler İçin Okudular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement