Göçmenlik Reformunun Meclisten Geçmesi İçin Açlık Grevindeler - Son Dakika
Güncel

Göçmenlik Reformunun Meclisten Geçmesi İçin Açlık Grevindeler

Göçmenlik Reformunun Meclisten Geçmesi İçin Açlık Grevindeler

ABD’de göçmenlik reformunun Kongre’de onaylanması için aktivistler açlık grevi yapıyor Grevde olan Lopez’den AA’ya: "Kuzenim ABD’ye girmek isterken seyahat sırasında hasta düştü. Çölde aç bi...

04.12.2013 11:12

ERKAN AVCI - ABD'nin başkenti Washington'da kapsamlı bir göçmenlik reformunun ABD Kongresi'nde oylanması için çabalayan bazı aktivistler, şehrin ortasında, Kongre'ye yakın bir noktada açlık grevi yapıyor.

ABD'de göçmenlik sisteminin revize edilmesi, uzun süredir tartışılan konuların arasında yer alıyor. Ülkede yaşayan yaklaşık 11 milyon göçmenin geleceğini belirleyecek olan reform, ABD Başkanı Barack Obama'nın da seçim vaatleri arasında yer alıyor. Kapsamlı bir göçmenlik planı, haziran ayının sonunda ulusal diyalogla iki partinin de desteğini alarak Senato'dan geçti. Ancak Cumhuriyetçilerin ağırlıkta olduğu Temsilciler Meclisi ise planın ele alınmasında isteksiz davranıyor. Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner, meclisin konuyu değerlendirmesini arzuluyor fakat reformun kademeli olarak ele alınmasında ısrarcı.

-"Kuzen Martin, ABD'ye geçmek isterken çölde aç halde öldü"-

Böylesine belirsiz bir ortamda, "Aileler için Oruç Tutun" adlı grupta yer alan aktivistler, başkent Washington'da Kongre'ye yakın bir noktadaki National Mall'de çadırda açlık grevi yapıyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Indiana'dan gelen Rudy Lopez, açlık grevinde 10'uncu gününü tamamladığını söyledi. Göçmenlik reformuna duyulan ihtiyaca dikkati çekmek için kendi hayatlarını tehlikeye attıklarını belirten Lopez, açlığın etkisini her geçen gün daha fazla hissetmeye başladığını kaydetti. Sağlık görevlilerinin denetiminde grevlerine devam ettiklerini aktaran Lopez, hızlı hareket etmek istediklerinde dikkatli olmak zorunda olduklarını, aksi taktirde baş dönmesiyle karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.

Ülkede bulunan göçmenlerin geleceklerindeki belirsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade eden Lopez, sekiz yıl önce kuzeni Martin Hernandez'i Meksika'dan ABD'ye kaçak olarak girmeye çabalarken çölde tek başına öldüğünü anlattı. Lopez, "Kuzenim ABD'ye girmek isterken seyahat sırasında hasta düştü. Beraberindekiler onu arkalarında bırakıp gittiler. Ona iki şey bırakmışlar; bir şişe su ve bir söz, onu gelip geri almak için verdikleri söz. Ama bu tabiiki tutmadıkları bir sözdü. Kuzen Martin öldü. Çölde aç bir halde, soğukta, tek başına öldü" dedi.

Yaşanan acı olayın sadece kuzeninin başına gelmediğini belirten Lopez, "Bu, daha birçoğunun da karşı karşıya olduğu bir kader, bu son bulması gereken bir şey. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner bunu durdurabilecek kudrete sahip. Biz bunu göstermek için buradayız" diye konuştu.

Göçmenlik reformunun hayata geçirilmesinin gerekliliği çağrısında bulunan Lopez, Başkan Obama'dan seçim kampanyasında söz verdiği gibi 2013'ün sonuna kadar reformu gerçekleştirmesini beklediklerini dile getirdi.

-Göçmenlik reformu Obama'nın seçim vaadi-

Açlık grevlerine 12 Kasım'dan beri devam eden aktivistlerin sayısı şu anda 17.

Göçmenlik reformu seçim kampanyasının önemli vaatleri arasında yer alan Obama ise eşi Michelle Obama ile çadırda eylemlerini sürdürenleri bir süre önce ziyaret etti. Obama, fedakarlıklarından ve bağlılıklarından dolayı aktivistlere teşekkür etti.

Obaman'nın ziyaretinden memnuniyet duyduklarını belirten Lopez, "Bizim için oldukça önemli bir andı, özellikle Şükran Günü'nün hemen sonrasında yapılması. Onlar buraya aile olarak geldi ve bizim hikayelerimizi dinledi. Kısa bir süre için değil, yaklaşık 40 dakika bizimle sohbet ettiler. Buradaki herkesle tanıştılar" bilgisini verdi.

"Aileler için Oruç Tutun"un organizatörlerinden Scott Washburn da açlık grevlerine devam edenlerin her geçen gün bedenen güç kaybetseler de toplum olarak güçlendiklerini vurguladı. Washburn, "Tüm dünyadan insanların dikkatini çektik. Onlar buraya oruç tutmak, dua etmek ve harekete geçmek için geliyor" ifadesini kullandı.

ABD'de yasadışı yollardan ülkeye giren yaklaşık 11 milyon göçmen bulunuyor. Senato'dan geçen tasarı 11 milyon kaçak göçmenin çoğuna uzun vadede vatandaşlık yolunu açıyor. Bunun yanında yasa tasarısı sınır güvenliğinde kontrollerin sıklaştırılmasını ve vize sisteminin yeniden düzenlenmesini de öngörüyor. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Göçmenlik Reformunun Meclisten Geçmesi İçin Açlık Grevindeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement