Gırtlağından Canlı Sülük Çıktı - Son Dakika
Güncel

Gırtlağından Canlı Sülük Çıktı

Gırtlağından Canlı Sülük Çıktı

Dr. Şevki Atasagun Nevşehir Devlet Hastanesi KBB Polikliniğine müracaat eden hastanın gırtlağından 12 santimetre boyutunda canlı sülük çıktı.

03.10.2013 14:30  Güncelleme: 17:14

Nevşehir'de boğaz ağrısı ve ses kısıklığı şikayeti ile Dr. İ. Şevki Atasagun Nevşehir Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Polikliniğine müracaat eden hastanın gırtlağından 12 santimetre boyutunda canlı sülük çıktı.

Hakkı Baktı (26), son iki gündür nefes almakta zorlanması, boğaz ağrısı ve ses kısıklığı şikayetinin oluşması sonrasında Kulak Burun Boğaz Polikliniğine müracaat etti. Hastanın yapılan endoskopik görüntülü kameralı inceleme) muayenesinde ses tellerini tutup soluk borusuna uzanan canlı sülük tespiti yapıldı. Hastanın acilen ameliyata alınmasına karar verildi.

Ameliyatı yapan KBB Uzmanı Op. Dr. Ali Değirmenci, hastanın boğaz ağrısı, boğazda yanma ve ses kısıklığı şikayeti ile başvurduğunu, poliklinikteki ilk muayenesinde herhangi bir boğaz rahatsızlığına rastlamadığını belirtti.

Hastanın nefes daralması oluştuğunu belirtmesi üzerine endoskop kamera sistemi ile baktığını kaydeden Değirmenci, kamera ile baktığında sağ ses tellerini tutup aşağıda trake denilen yere kadar uzanan biçimde canlı sülük gördüklerini anlattı.

Değirmenci, hastanın nefes borusunun her an tıkanma ihtimalinin, sülüğün zaman geçtikçe oradaki kandan beslenerek büyük boyutlara ulaşma hatta ani solunum durmasına yol açıp ölüme neden olabileceği gibi olumsuzlukların yaşanabileceğini hastaya anlattıklarını ve kabul etmesi sonucunda da acil olarak ameliyata karar verdiklerini anlattı.

Hastanın ilk anda tedirgin olduğunu belirten Değirmenci, ''Riskleriyle birlikte acilen ameliyatla alınması gerektiğini anlattım. Sülükler su ile bulaşan, kan emerek büyük boyutlara ulaşan canlılar olduğu için hastada hayati tehlike oluşturabilirdi. Tutunduğu yerde hava yolunu kapatabilirdi. Sağ ses telini tutup akciğere kadar uzanan 11- 12 santimetre boyunda, canlı ve hareketliydi. Kan tahlillerini yaptık. Orada büyüyüp nefes borusunu tıkayıp hastanın ölümüne neden olabilirdi. Hasta bütün riskleri kabul edince anestezi uzmanlarımızla görüştük. Gerekli hazırlıkları yaptılar. Bu tarz vakaları çoğu Devlet Hastaneleri alamaz. Üniversite hastaneleri bile riskli olduğu için çoğu yapmaz. Sülüğün akciğere kaçması, boğazda delik açma gibi durumlar olabileceğini de hastaya söyledik. Bunları da kabul etti. Bunlara gerek kalmadı. Yaklaşık 20 dakikalık bir ameliyatla başarılı bir biçimde çıkardık. 12 santimetre boyutlarında, canlıydı. Herhangibir kanamaya gerek kalmadan hastayı taburcu ettik.'' dedi.

2008 yılında Üniversite hastanesinde asistanlığa ilk başladığında bu tarz bir vakayla karşılaştığını kaydeden Değirmenci, Onda da Anestezi Uzmanı ve hasta yakınları riskleri kabul etmeyince daha donanımlı, büyük bir üniversite hastanesine sevk ettiklerini söyledi. Hastaya aynı zamanda ameliyatın taşıdığı riskler anlatıldı, ardından ameliyatla ilgili hazırlıklar ivedilikle tamamlanarak acil olarak hasta ameliyathaneye alındı. Hasta Anestezi Uzmanı Uz. Dr. Bahriye Ünal tarafından, sülük nefes borusuna kaçırılmadan başarılı bir şekilde uyutuldu. Bu esnada ise Acil trakeotomi (hastanın boğazının havalandırma maksadı ile delinmesi) ihtimaline karşın KBB uzmanlarından Op. Dr. Onur Sönmez ile Op. Dr. Aykut Bozan ve Anestezi Uzmanı Uz. Dr. M. Akif Yazar da ekibe dahil oldu. Daha sonra yapılan direk laringoskopide ses telleri endoskop eşliğinde görünür hale getirildi. Endoskop eşliğinde sülük başarılı bir şekilde canlı olarak çıkarıldı. Kanama kontrolü yapıldı. Ameliyat yaklaşık 20 dakika sürdü, herhangi bir komplikasyon olmadan başarılı bir şekilde sonuçlandı. Hasta bir gün sonra taburcu edildi. Hastanedeki teknolojik imkanların bu tarz zorlu vakaları yapmayı kolaylaştırdığını belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Ali Değirmenci, bu vakada olduğu gibi ekip çalışmasının ne kadar önemli olduğunun bir kez daha anlaşılmış olduğunu kaydetti. Vatandaşları bu tür durumlara karşı uyaran Dr. Değirmenci, boğaza kaçan sülüklerin son derece tehlikeli olduğunu buraya yerleşen sülüklerin kan emerek şiştiğini bununda çeşitli sıkıntılara (Nefes darlığı ses kısıklığı, kanama, kansızlık v.b.) neden olabileceğini belirtti. Dr. Değirmenci, yaz aylarında temizliğinden emin olunmayan sulardan kaçınılması ve kaynaktan su içenlerin de içecekleri suyu kaynatmadan içmemeleri gerektiği uyarısında bulundu.

Taburcu olduktan sonra kontrol için Kulak Burun Boğaz Uzmanı Ali Değirmenci'ye gelen hasta Hakkı Baktı ise, olayın mahalle arasında bulunan bir çeşmeden içtiği sudan kaynaklandığını söyledi. Hangi çeşmeden içtiğini şu anda hatırlamadığını, sülüğü gözüyle göremediğini kaydeden Baktı, ''Rahatsızlanınca Ali Bey'e muayeneye geldim. Kendisi ameliyata aldı ve iyileştim. Nefesimde daralma, boğazımda yanma oldu. Soğuk suyu çok içtiğimden sebebin bu olduğunu düşünüyordum. Sülük denince çok şaşırdım, tedirgin oldum. Birkaç gün daha gecikmiş olsaydım nefes borumu tıkayıp ölümüme sebep olacaktı. Bundan sonra asla çeşmelerden su içmeyeceğim'' diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gırtlağından Canlı Sülük Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement