Gerze'de Nükleer ve Termik Santrale Tepki Mitingi - Son Dakika
Güncel

Gerze'de Nükleer ve Termik Santrale Tepki Mitingi

Gerze\'de Nükleer ve Termik Santrale Tepki Mitingi

Sinop'un Gerze İlçesi'nde termik ve nükleer santral kurulmak istenmesine Greenpeace, Sinop Çevre Platformu ve Yeşil Gerze Çevre Platformu tarafından organize edilen mitingle binlerce kişi tepki gösterdi.

26.11.2011 16:45

Sinop'un Gerze İlçesi'nde termik ve nükleer santral kurulmak istenmesine Greenpeace, Sinop Çevre Platformu ve Yeşil Gerze Çevre Platformu tarafından organize edilen mitingle binlerce kişi tepki gösterdi.

Miting öncesi Sinop- Samsun karayolu üzerinde toplanan kalabalık ellerinde 'Termikçi şirket Sinopumuzu terk et', 'Gerze halkı satılık değil, 'Ölüm bacaları istemiyoruz', 'Termik yapma boşuna, yıkacağız başına' yazılı döviz ve pankartlarla slogan attı. Çevreciler, Okullar Caddesi'ni takip ederek yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Bazı vatandaşlar da sloganlar atarak yürüyen kalabalığa evlerinin balkonlarından alkışlarla destek verdi. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitinge, Sinop, Samsun, Trabzon, Rize, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Amasya'dan gelenlerin yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlardan oluşan yaklaşık 8 bin kişi katıldı. Yürüyüş sırasında 400 civarında polis ekibi bölgede geniş güvenlik önlemi aldı.

Gerze Belediye Başkanı CHP'li Osman Belovacıklı, mitingde konuşma yaptı. Belovacıklı, "Bütün dünya nükleer santrallerden vazgeçerken, ülkemize bunların ısrarla yapılmak istenmesini anlamış değiliz. Bizler çocuklarımızı temiz ve doğal havada yetiştirmek istiyoruz. Denizimize girmek, ormanımızda dolaşmak, temiz hava solumak istiyoruz" diye konuştu. Yeşil Çevre Platform Dönem Sözcüsü Şengül Şahin ise mücadelelerinin yaşam mücadelesi olduğunu söyledi. Şahin, "Gerilim Karadeniz'den başlayarak her yana yayılıyor. Bizim çığlığımızla irkiliyorlar. Bizler bunların kobayları olmayacağız. Eğer şiddetle bizim topraklarımıza girmekte ısrar edilirse buradan tabutlar çıkacak. Çünkü yaşamımız pahasına topraklarımızı savunmaya kararlıyız"' dedi.

Termik santralin kurulacağı yer olan Yaykıl Köyü adına konuşan muhtar Ahmet Tiryaki de termik santralle mücadelelerinin üç yıldır sürdüğünü ifade etti. Tiryaki, "Bazen neşelendiğimiz bazen de ağladığımız günler olmuştur. Yaykıl Köyümüzde kurulmak istenen santral içerisinde yerleşim alanları, Sit alanları, tarım arazisi, yeşil ormanlık alan, denizimiz var. Bu nedenle asla termik santral yaptırmayıp buraları terk etmeyeceğiz" diye konuştu.

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay da konuşmasında iktidarı ve santrali yapacak yüklenici firmayı eleştirdi. Altay, "Biz buradayız. Rantiyeciler nerede bunu merak ediyorum. Allah korkusu yok mu? Hiç vicdan yok mu? Senin çoluk çocuğun, torunun yok mu? Onlar insan da buradakiler insan değil mi? Ayıp, ayıp, ayıp. Bu hırs, bu azgınlık, bu arsızlık niye? Hırsın sonu kötüdür" dedi.

Konuşmaların ardından miting sonrasında halaylar çekildi. Daha sonra gruplar dağıldı. - Sinop/ Gerze

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gerze'de Nükleer ve Termik Santrale Tepki Mitingi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement