Gaziantep-Şimşek: Sürekli Oradan Buradan Borç Alıp İhtiyaçları Karşılayamam - Son Dakika
Güncel

Gaziantep-Şimşek: Sürekli Oradan Buradan Borç Alıp İhtiyaçları Karşılayamam

Gaziantep-Şimşek: Sürekli Oradan Buradan Borç Alıp İhtiyaçları Karşılayamam

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Bir Çok İhtiyacının Bulunduğunu Belirterek, "ben Bu İhtiyaçları Sürekli Oradan Buradan Borç Alarak Karşılayamam. Bu İhtiyaçları Ancak Sağlıklı Vergi Gelirleriyle Finanse Edebiliriz" Dedi.

13.08.2010 23:44

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin bir çok ihtiyacının bulunduğunu belirterek, "Ben bu ihtiyaçları sürekli oradan buradan borç alarak karşılayamam. Bu ihtiyaçları ancak sağlıklı vergi gelirleriyle finanse edebiliriz" dedi.

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret eden Bakan Mehmet Şimşek, referandumda oylanacak Anayasa paketi ile ilgili değerlendirmelerde bulunduktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Konuşmasında gündemdeki mali kural konusuna da değinen Şimşek, "Mali kural Türkiye'nin yararına olacak önemli bir reform. Meclisimizin takdirinde olan bir konu. Ama biz 2011 bütçesini hazırlarken orta vadeli mali plana uyarak daha önce verdiğimiz taahhütler çerçevesinde ortaya koyacağız" diye konuştu.

Mali kuralın, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda şekillendirildiğini ve daha sonra parlamentoya gönderilmiş bir yasa tasarısı olduğunu kaydeden Şimşek, şunları söyledi:

"Mali kuralın Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçtikten sonra yapılan değerlendirmeler sonucunda, geçtiğimiz dönemde meclisten geçemeyeceği ortaya çıktı. Ben Maliye Bakanı olarak çıktım, '2011 bütçesini biz Orta Vadeli Mali Programa göre hazırlayacağız' dedim. Krizden hemen sonra, Avrupa'da aslında çıkış stratejisini ilk açıklayan ülkeyiz. Çıktık '3 yıllık alın size yol haritası, 3 yıllık bizim makro ekonomik büyüklükler böyle olacak, 3 yıl içinde bütçe çerçevemiz bu olacak' dedik. Biz bu sene Orta Vadeli Mali Programa sadık kaldık. Yılın ilk yarısında bütçe açığı ne kadar aşağıda geçen yıla göre, yüzde 33 aşağıda. Peki bütçe açığı altı ayda normalde yıllık hedefin yüzde 50'sinde olması gerekiyordu, yüzde 35'inde. Biz şu anda bütçe hedeflerimizin ötesinde güçlü bir performans gösteriyoruz. ve biz 2011 bütçesini de bu mantıkla, bu felsefeyle hazırlayacağız. Yani neye göre? Orta Vadeli Mali Plana uyacağız. Türkiye'de biz şunu gösterdik, bütçe disiplini koruyarak bu ülkede altyapıya, AR-GE, eğitime, sağlığa yatırım yapılabilir. Mali kural, çok önemli bir reformdur. Biz bu reformun Türkiye'nin yararına olacağına inanıyoruz. Meclisimizin takdirinde olan bir konu. Ama biz 2011 bütçesini, daha önce verdiğimiz taahhütler çerçevesinde ortaya koyacağız. Türkiye'nin bir çok ihtiyacı var. Ben bu ihtiyaçları sürekli oradan buradan borç alarak karşılayamam ki. Ben bu ihtiyaçları sağlıklı vergi gelirleriyle finanse edeceğim. Ama bunu da yaparken mükelleflerin yükümlülüklerini yerine getirmesi lazım. Bizden de hesap sorması lazım."

Bakan Şimşek, seçim ekonomisi tartışmalarına ilişkin soruya ise, "Bundan önce bu ülke 4 tane seçim yaşadı. Buyurun bakın, mali performansına, bütçe performansına. Türkiye'nin performansı hala birçok ülkeye örnek olacak düzeyde" yanıtını verdi. Toplantıya Vali Süleyman Kamçı ve AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Sarı, Fatma Şahin, Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu ve Özlem Müftüoğlu da katıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gaziantep-Şimşek: Sürekli Oradan Buradan Borç Alıp İhtiyaçları Karşılayamam - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement