Garanti, Sermaye Yeterlilik Oranları Sıralamasında 13. Sırada - Son Dakika
Güncel

Garanti, Sermaye Yeterlilik Oranları Sıralamasında 13. Sırada

Garanti, Sermaye Yeterlilik Oranları Sıralamasında 13. Sırada

Garanti Bankası, Standard&Poors'un (S&P), Riske Göre Düzeltilmiş (Sermaye Risk Adjusted Capital-RAC) metodolojisiyle hesapladığı sermaye yeterlilik oranlarında 2011'de 41.sırada yer alırken, 2012'de 13.sıraya yükseldi.

06.03.2013 12:00

Garanti Bankası, Standard&Poors'un (S&P), Riske Göre Düzeltilmiş (Sermaye Risk Adjusted Capital-RAC) metodolojisiyle hesapladığı sermaye yeterlilik oranlarında 2011'de 41. sırada yer alırken, 2012'de 13. sıraya yükseldi.

Garanti Bankası açıklamasına göre, Garanti Bankası, S&P 18 şubatta yayınladığı, bankaların sermaye yeterliliğinin karşılaştırıldığı raporunda, 2. kez dünyanın önde gelen 100 bankası arasında yer alan tek Türk bankası oldu.

S&P'nin, Riske Göre Düzeltilmiş (Sermaye Risk Adjusted Capital-RAC) metodolojisiyle hesapladığı sermaye yeterlilik oranıyla 2011'de 41. sırada yer alan Garanti, 2012'de 13. sıraya yükseldi. S&P'nin analizinde, güçlü sermaye yapısıyla Avrupa bankalarını da geride bırakan Garanti'nin, sermaye, karlılık ve risk konumlanması "yeterli" olarak değerlendirilirken, sermaye oranı tatminkar seviyede bulunuyor.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede Garanti'nin, likit bilanço yapısı, sağlam aktif kalitesi ve iç kaynakları ile güçlendirdiği sermaye yapısıyla öne çıkmaya devam ettiğini belirtti.

Garanti'nin konsolide sermaye yeterlilik oranının, Basel II kurallarının ilk defa uygulanmaya başlandığı 2012'nin üçüncü çeyreğinden sonra bile artmaya devam ederek yıl sonunda yüzde 17'ye yükseldiğini ifade eden Özen, "Güçlü sermaye yapımızın yalnız Türkiye'de değil, uluslararası platformlarda da fark edilmesi bizi gururlandırdı. S&P'nin değerlendirmesinde, dünyanın önde gelen 100 kuruluşu arasında yükselen konumuyla yer alan tek Türk bankası yine Garanti oldu. 2013 yılında da güçlü sermaye yapımızın, sürdürülebilir büyüme stratejimiz doğrultusunda önemli bir avantaj sağlayacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

S&P'nin uyguladığı RAC metodolojisinde, sermaye yeterlilik rasyoları; Basel Komitesi tarafından tavsiye edilen oranlardan daha yüksek "risk ağırlık çarpanları"yla hesaplandığı için, bankaların kendi denetleyici ve düzenleyicilerine raporladığı oranlardan daha farklı seviyede gerçekleşiyor.

Garanti'nin S&P tarafından değerlendirilen mevcut uzun vadeli kredi notu BB ve görünümü durağan olup, bankanın ortaklarından ve yerleşik olduğu ülkenin derecelendirmelerinden bağımsız kredi profili; "yatırım yapılabilir" seviye olan "bbb-"de bulunuyor.

Muhabir: Murat Birinci

Yayıncı: Hasan Arslan - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Garanti, Sermaye Yeterlilik Oranları Sıralamasında 13. Sırada - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement