Fransız Sosyalistler Sandık Başına Gitti - Son Dakika
Güncel

Fransız Sosyalistler Sandık Başına Gitti

Fransız Sosyalistler Sandık Başına Gitti

Fransa'da Sosyalist Parti'ye üye 2 milyon 500 bine yakın üyeden yaklaşık 1.5 milyonu önümüzdeki Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için aday belirlemek üzere sandığa gitti.

10.10.2011 12:26

Fransa'da Sosyalist Parti'ye üye 2 milyon 500 bine yakın üyeden yaklaşık 1.5 milyonu önümüzdeki Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için aday belirlemek üzere sandığa gitti. Toplam 5 aday adayının yarıştığı seçimin ilk turunda, François Hollande, resmi olmayan sonuçlara göre rakiplerine fark atarak yüzde 39 oy aldı. Hollande, ?Fransa'da yeniden güven ortamını temin etmek, geleceğe dönük kaygıları bertaraf etmek, arzulanan yenilenme ve değişimi gerçekleştirmek için önümüzdeki hafta adaylığımı desteklemenizi bekliyorum? diyerek destek istedi.

Resmi olmayan sonuçlara göre François Hollande yüzde 39, Martine Aubry yüzde 31, Arnaud Montebourg yüzde 17, Segolene Royal yüzde 7, Manuel Vals yüzde 6, Jean Michel Baylet yüzde 1 oy aldı. Seçimlerin en büyük sürprizi partinin en soldaki adayı Montebourg'un yüzde 17 oy alması oldu.

Fransa'da Sosyalistler'in büyük ilgi gösterdiği ilk tur seçimin ardından 16 Ekim'de ikinci tur için oy kullanacak. Bu seçimde Hollande'ın karşısına partinin bir diğer güçlü ismi Martin Aubrey çıkacak. Pazar günü yapılan seçimde yüzde 31 oranında oy alan Aubrey, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi devirebileceğini öne sürerken, '2012 seçimleriyle birlikte ilk kadın cumhurbaşkanının göreve gelmesi için, ilk tur sonuçlar ümit verici, fakat daha fazlasına ihtiyaç var. Ülkede gerçekten bir değişim isteyenlerin beklentilerine cevap verecek ve Sarkozy'yi yerinden edebilecek kişi olduğuma inanıyorum' diye konuştu.

KAHN DA OY KULLANDI:

Seçimde oy kullanan Sosyalist Parti üyeleri arasında kısa süre öncesine kadar seçimin en güçlü isimlerinden olan Dominique Strauss-Kahn da vardı. New York'ta hakkında açılan taciz davasından aklansa da siyasi kariyeri sarsılan sakallı olduğu görülen Kahn oyunu Paris'te kullandı.

16 Ekim'de yapılacak ve Hollande ve Aubry'nin yarışacağı ikinci turda sonucu, diğer adayların kimi destekleyeceği belirleyecek.

İlk kez partili olma zorunluluğunu kaldırarak seçmen profilini genişleten PS'in ABD'de olduğu gibi halk oyuyla adayını belirlemesi 'demokrasi dersi' diye övüldü. Adaylar 3 kez ekranda seçmen karşısına çıkarak birbirleriyle 'kavga etmeden fikirleri tartışan' pozitif bir imaj sundular. Başta Başbakan François Fillon olmak üzere iktidar partisi de ön seçimin 'demokratik bir süreç' olduğunu kabul etmek zorunda kaldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Fransız Sosyalistler Sandık Başına Gitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement