Filistin Devletini Tüm Dünya Tanımalı - Son Dakika
Güncel

Filistin Devletini Tüm Dünya Tanımalı

Filistin Devletini Tüm Dünya Tanımalı

Dışişleri Bakanları toplantısının 38'incisi Kazakistan'ın başkenti Astana'da başladı.

28.06.2011 19:05

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu, Birleşmiş Milletler'de 55'i İİT üyesi 116 ülkenin tanıdığı Filistin devletini tüm dünyanın tanıması gerektiğini ifade etti.

Ortadoğu'da 'Arap Baharı' olarak adlandırılan sürece de değinen İhsanoğlu, İİT şartı ve 10 Yıllık Eylem Planı metinlerinin bugün islam dünyasındaki gerginlikleri ortadan kaldıracak uygun çözümleri içerdiklerini söyledi. Üye ülkelerden 10 yıllık eylem planını insan hakları, iyi yönetişim ve sosyo ekonomik kalkınma adına hayata geçirmelerini istedi. İhsanoğlu, Tunus ve Mısırda gelinen son noktayı da değerlendirdiği konuşmasında değişimlerin halk kitlelerinin isteği sonucu geldiğini ve bu durumun memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Genel Sekreter Ekmeleddin İhsanoğlu, devrimlerin ardından ziyaret ettiği bu ülkelerde İİT'nin 10 yıllık eylem planında belirttiği tüm ilkelerin hayata geçirilmesi yolunda önemli adımlar atıldığını gözlemlediğini kaydetti. Libya, Suriye, Yemen ve Bahreyn'deki son duruma da değinen İhsanoğlu, olaylardan dolayı derin endişe içerisinde olduğunu belirtti. Suriye yönetimini ulusal diyaloğun tesisine ve vaad edilen değişimlerin hızla hayata geçirilmesine davet ettiklerini söyledi.

İSLAM KONFERANSI TEŞKİLATI, İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI OLDU

Kazakistan Devlet Başkanı Nur Sultan Nazarbayev'in de konuştuğu açılış oturumunda ilk sırada yeni isim ve logo üye ülkelere sunuldu. Alkışlar eşliğinde kabul edilen yeni isim Organization of Islamic Cooperation yani İslam İşbirliği Teşkilatı oldu. İsimdeki İşbirliği ifadesinin teşkilatın son 10 yılda büyük ölçüde değişen felsefesini en iyi biçimde yansıtacağına inanılıyor.

Teşkilatın yeni amblemi de alkışlar eşliğinde eski ambleminin yerini aldı ve toplantılara yeni amblem ile devam edildi. Yeni amblem, geçen yıl Duşanbe'de yapılan toplantıda alınan değişim kararının ardından davet üzerine tüm ülkelerden katılan yaklaşık 650 katılımcının gönderdiği 1000'in üzerindeki eser arasından uzman kurulun yaptığı seçmeler sonucu, uluslararası teşkilatların amblemlerinde görülen sadelik ilkesi üzerine çizilmiş. Merkezinde kabe bulunan dünya figürü çalışmasıyla Türkiye'den Raciha İpek Öke adındaki genç tasarımcının çizdiği amblem, teşkilatın yeni amblemi olarak seçildi.

Açılış toplantısı ile başlayan dışişleri bakanları zirvesinde katılan bakanları, ertelenen Şarmel Şeyh zirvesinden taşınan bir çok konu ile yoğun bir gündem bekliyor. İİT Bağımsız İnsan Hakları Merkezinin kurulması ve üyelerinin seçilmesi ile İİT zirvelerinin 3 yerine 2 yılda bir yapılması ele alınacak konulardan bazıları.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Filistin Devletini Tüm Dünya Tanımalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement