Evlerini ve İftar Sofralarını Kanadalılara Açtılar - Son Dakika
Güncel

Evlerini ve İftar Sofralarını Kanadalılara Açtılar

Evlerini ve İftar Sofralarını Kanadalılara Açtılar

Kanada’nın farklı kentlerinde düzenlenen ev iftarlarında ramazan boyunca farklı inançlara mensup yüzlerce Kanadalı ağırlanıyor

29.07.2013 11:24

Kanada'nın 10 farklı kentinde yaşayan Türkler, ramazan boyunca evlerini ve iftar sofralarını Kanadalılar ile paylaşarak hem İslam'ı hem de kendi geleneklerini tanıtma fırsatı buluyorlar.

Kanada'daki Kültürler Arası Diyalog Enstitüsü'nce (IDI) bir ay önce hazırlıkları yapılan uygulamada, evindeki iftar sofrasında Kanadalıları misafir etmek isteyen Türk toplumu mensuplarından talepler toplandı. Daha sonra ülkedeki milletvekilleri, bakanlar, polisler, askerler, öğretim üyeleri,  diplomatlar ve sanatçılar gibi tanınmış kişilerle temasa geçen IDI, daveti kabul edenleri şimdi Türk ailelerle buluşturuyor.

Toronto Belediye Meclisi Üyesi ve belediyenin şehir içi ulaşım şirketi olan Toronto Transit Komisyonu'nun (TTC) Başkanı Karen Stintz'i evinde ağırlayan IDI Genel Sekreteri Ahmet Tamirci, ramazan boyunca sadece bu kentte her gün 3 farklı evde konukları olduğunu söyledi. Tamirci, Kanada genelindeki 10 şehirde IDI temsilcilerinin 500'ün üzerinde ev iftarı davetinde bulunduklarını belirterek, "Türk kültüründen başlayıp, farklı farklı konulara uzayan hoş sohbetlerimiz oluyor" dedi.

-"Birçok ilk yaşadım"

Ahmet-Nurcihan Tamirci çiftinin iftar sofrasına konuk olan TTC Başkanı Stintz, hurma ile başladığı yemekte, sofradakilerin tek tek tadına baktı. En çok hünkarbeğendi ile kereviz salatasını beğenen Stintz, kadayıf tatlısına hayran kaldı. Stintz, ev sahibinin diş kirası hediyesi olarak kendisine verdiği gümüş çınar yaprağı broşuyla şaşkına dönerken, Ahmet Tamirci kendisine "Bu bizim tarihten gelen bir geleneğimiz" açıklamasında bulundu. Karen Stintz, evin hanımı Nurcihan Tamirci'nin çeyizinden çıkarıp verdiği el işlemeli havlu hediyesinden de çok mutlu oldu.

Stintz, davetin sonunda iftar sofrasında "ilk"leri yaşadığı bir akşam olduğunu söyledi. Ömründe ilk kez ramazan ve iftar olgusuyla karşılaştığını anlatan Stintz, ilk kez Türk kahvesi ve çayı içtiğini, Türk kültürü ile de ilk kez tanıştığını anlattı. Stintz, "Çok özel bir gece yaşadım. Ramazan, Türk kültürü ve Türk toplumu hakkında az da olsa bilgi edindim. IDI ile aynı değerleri paylaştığımızı gördüm ve bundan çok memnun oldum. Birlikte daha mutlu bir toplum için yapabileceklerimiz olduğunu anladım" dedi.

-Bulaşıkları yıkamak istedi

"Bizim evde yemeği pişiren bulaşığı yıkamaz" diyerek mutfağa giren Karen Stintz, ev halkını adeta şoke etti. Misafirlerinin bulaşıkları yıkamak istemesi ile şaşkına dönen Ahmet-Nurcihan Tamirci çifti, "Bizde misafire iş yaptırılmaz" dedi. İsteğinde ısrar eden Stintz, yemekte hazır bulunan Ayşe Koca'nın, "sadece kahve içtiği fincanı yıkasın" teklifini kabul etti. Fincanı ve tabağını yıkayan konuğuna bir jest daha yapan evin hanımı Nurcihan Tamirci, "Bu fincanı, size bir sonraki ziyaretinizde kahve ikram edinceye dek kullanmayacağım" dedi. - Kanada

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Evlerini ve İftar Sofralarını Kanadalılara Açtılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement