Evinin Elektriğini Kendi Üretiyor - Son Dakika
Güncel

Evinin Elektriğini Kendi Üretiyor

Yozgatlı inşaat ustası, güneş panelleri ve eski varillerden yararlanarak kurduğu rüzgar gülünden ürettiği enerjiyle elektrik ihtiyacını karşılıyor.

18.01.2014 16:45  Güncelleme: 17:36

Yozgatlı inşaat ustası Veysel Narin, güneş panelleri ve eski varillerden yararlanarak kurduğu rüzgar gülünden ürettiği enerji ile evinin elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Mutafoğlu Mahallesi'nde oturan ilkokul mezunu Veysel Narin (48), evinin çatısına 5 metrekarelik güneş paneli ve bahçesine de 9 metrelik direğe eski varillerden rüzgar gülü kurdu.

Kurduğu paneller hakkında Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik İşletmesi Anonim Şirketi Genel Müdürü Osman Coşkun'a bilgi veren Narin, gazetecilere yaptığı açıklamada, güneş panelleri ve rüzgar gülünden günde ortalama bir 1,5 kilowatt/saat elektrik ürettiğini söyledi.

Ürettiği elektrikten evinin bütün enerji ihtiyacını karşıladığını anlatan Narin, "Çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon, bilgisayar çalışırken ayrıca evin tabanına döşediğimiz karbon ısıtıcıları da çalıştırarak evin ısınmasını sağlıyorum. Böylece doğalgaz ve kömüre de fazla para ödememiş oluyoruz" diye konuştu.

Rüzgar gülü ve elektrik panellerinin 7 bin liraya mal olduğunu ifade eden Narin, "Rüzgar gülünden ve güneş panellerinden gelen enerjiyi 16 tane aküde depoluyorum. Rüzgar kesildiğinde ve güneşin olmadığında akülerdeki enerjiyi kullanıyorum. Bana her ay elektrik faturası gelmiyor. 4 ayda bir 20 yada 30 lira elektik faturası geliyor. O da kaynak makinesi kullandığım için. Bu panel kaynak makinesini çalıştırmaya yetmiyor" dedi.

Komşularının da kendisinden elektrik istediğini belirten Narin, "Fazla elektrik üretemediğimiz için şu anda komşuların talebini karşılayamıyoruz. Ama imkan olur üretimi artırabilirsem komşularımıza da elektrik verebiliriz. Bu konuda devletin de vatandaşa destek olması halinde dışa bağımlı kalmadan herkes kendi elektriğini üretebilir" şeklinde konuştu.

Panelleri yaparken internette araştırma yaptığını ifade eden Narin, şunları anlattı:

"Bu sistemi kurarken güneş panellerini satın aldım. Şarj dedektörünü kendim yaptım. Aküleri satın aldım ve montajını kendim yaptım. Rüzgar tribününü de kendim yaptım."

Benzinli ya da mazotlu bir aracı elektrikli bir araca dönüştürmeyi planladığını dile getiren Narin, bunun için bir minibüs aldığını ve tavanına güneş paneli yerleştirmeyi amaçladığını belirtti.

Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik İşletmesi Anonim Şirketi Genel Müdürü Osman Coşkun da Türkiye'nin enerji bakımından dışa bağımlı olduğunu belirtti.

Coşkun, Türkiye'de üretim yapan herkesin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Şirketimizin 5 işletmesi bulunmakta. Biri Yozgat Sorgun'da, ikisi Tekirdağ'da diğerleri ise Konya ve Amasya'da. Biz, Yozgat Sorgun'da işletmemizin elektriğini Veysel beyle ortak yapacağımız bir çalışma ile bundan sonra güneşten elde etmeyi planlıyoruz. Bu hafta işletme müdürümüzle Veysel bey bir araya gelecek. Günlük tüketimimiz tespit edilecek. 24 saat günlük tüketimimizi karşılayacak bir güneş bahçesi oluşturulacak. Bunun için yeteri kadar panel alınacak. İnşaallah en kısa sürede çalışmalarımıza başlayacağız."

Evinin Elektriğini Kendi Üretiyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Evinin Elektriğini Kendi Üretiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • kdv, ötv. mtv,....: aman ustacım ne yaptın sen. buluşun ne önemi varki bu ülkede.vergi vermiyorsan devlete katkı yapmıyorsan biönemi yok evinin elektriğini üretmişin bakta ceza gelmesin kapına 1 0 Yanıtla

Advertisement