Etkili Anne-Baba Olmanın Yolu Uzlaşmacı Davranmaktan Geçiyor - Son Dakika
Güncel

Etkili Anne-Baba Olmanın Yolu Uzlaşmacı Davranmaktan Geçiyor

Etkili Anne-Baba Olmanın Yolu Uzlaşmacı Davranmaktan Geçiyor

Anne-babaların çocuklarını yetiştirirken karşı karşıya kaldıkları en önemli sorunlardan biri, onlarla etkili iletişim kuramamak oluyor.

11.10.2017 12:18

Türkiye'nin lider e-ticaret platformu GittiGidiyor da ebeveyn çalışanlarının çocuklarıyla daha iyi iletişim kurmasına katkı sağlamak amacıyla Parents Day etkinlikleri düzenlemeye başladı. İlk etkinlikte konuşan ebeveyn koçu İnanç Civelekoğlu, müzakere yöntemiyle uzlaşma sağlamanın hem çocuk hem de ebeveynler üzerinde olumlu etki bırakacağını vurgulayarak çalışan anne-babalara önerilerini sıraladı.

Düzenlediği eğitim ve etkinliklerle çalışanlarının kişisel gelişimine katkı sunmayı hedefleyen GittiGidiyor, kurum içinde gelenekselleştirilecek yeni bir uygulama başlattı. Kariyer yolculuğunda kadınlara katkıda bulunmak amacıyla kurulan GittiGidiyor WIN (Women Initiative Newtwork) Grubu'nun desteği ve Otizm Güçlü Aile Derneği (OGAD) işbirliğiyle, anne-baba olan GittiGidiyor çalışanlarına yönelik Parents Day (Ebeveyn Günü) etkinliğinin ilki 4 Ekim'de düzenlendi. Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen seminere çocuk sahibi GittiGidiyor çalışanları eşleriyle birlikte katıldı.

Çalışanlara yönelik projeleri iş hayatıyla sınırlı tutmak istemediklerini belirten GittiGidiyor, eBay Çek Cumhuriyeti ve eBay Rusya İnsan Kaynakları Müdürü Murat Yüksel, "Bir eBay şirketi olan GittiGidiyor'da çalışanların mutlu olmasını, en az başarılı olmaları kadar önemsiyoruz. Buna katkı sağlayabileceğimiz her alanda çeşitli uygulamalar hayata geçiriyoruz" dedi. Ebeveynlerin, yoğun iş hayatı nedeniyle çocuklarını ihmal etme endişesi taşıyabildiğini kaydeden Yüksel, "Parents Day etkinlikleri kapsamında, çocuk sahibi çalışanlarımızı bir araya getirerek paylaşımda bulunmalarını ve aile içi iletişimlerine katkı sunacak seminerlerden faydalanmalarını hedefliyoruz" diye konuştu. GittiGidiyor Kıdemli Hukuk Danışmanı ve WIN Grubu Başkanı Ayşen Aksu da etkinliği şöyle değerlendirdi: "Kadınların, iş hayatı ve ev yaşamını dengeleme konusunda daha fazla desteğe ihtiyacı olabiliyor. Bu tip etkinliklerle, çocuklarıyla doğru iletişim kurma ve kaliteli zaman geçirme konusunda bir uzmana danışma ihtiyacı duyan çalışanlarımıza destek veriyoruz."

Parents Day etkinliklerinin ilkinde konuşmacı olarak bulunan ebeveyn koçu İnanç Civelekoğlu, GittiGidiyor çalışanlarına etkili anne-baba olmanın yollarını anlattı.

İşte çocuğunuzla etkili bir iletişim kurabilmeniz için yapmanız gerekenler:

Etkin bir dinleyici olun: Çocuğunuzla kurduğunuz diyaloglarda yanıt vermeye odaklanan taraf olmaktan ziyade iyi bir dinleyici olun. Tamamen çocuğunuzu dinlemeye odaklanın. Anlattığı gerçeklere ve duygularına dikkat edin. Anlattıklarından ne anladığınızı ona anlatın. Bunu yaparken yorumlarınızı eklemekten ve yargılayıcı olmaktan uzak kalın. Empati kurun ve kabul edildiğini hissetmesini sağlayın. Bu yolla gerçek soruna odaklanabilir, çocuğunuza sorumluluk almayı öğretebilir, yaratıcı potansiyellerini ortaya çıkarabilir ve kendi kendine yeten bir birey olmasına katkıda bulunabilirsiniz.

12 iletişim engelinin farkında olun: Emir, ahlak dersi ve nasihat vermekten kaçının. Tehdit etmekten, eleştirmekten, mantık kullanmaktan, övmekten, isim takmaktan, analiz etmekten, yatıştırmaktan, sorgulamaktan ve dalga geçmekten mümkün olduğunca uzak durun.

Kendinizi etkili ifade edin: Etkili iletişimin unsurlarını bilmek ve uygulamak, çocuğunuzla doğru iletişim kurabilmeniz için gereken en önemli araçlardan biri olarak öne çıkıyor. Çocuğunuza karşı her koşulda açık ve tutarlı olun. İletişimi hiçbir zaman azaltmayın.

Uzlaşmacı olun: Otoriter ebeveyn olmaktan kaçının. Otoriter ebeveyn modelinde anne-baba "kazanır" ancak çocuk "kaybeder". Çocukta içerleme, öfke ve kin duyguları oluşur. Hoşgörülü anne-baba yönteminde ise çocuk "kazanır" ancak anne-baba "kaybeder. Bu kez ebeveynde içerleme, öfke ve kin duyguları görülebilir. Anne-baba ve çocuk arasında müzakerenin ön plana çıktığı bir yöntem olan uzlaşmada ise her iki taraf da daha çok kazanmak ve daha az kaybetmek için çalışır. Böylece nihai çözüme müzakere bölümünde ulaşılır. Alınan karar hem anne-baba hem de çocuk için "Alınan bu kararla yaşayabilirim" hissiyatı yaratır. Dolayısıyla hem siz hem de çocuğunuz huzurlu, sağlıklı ve mutlu bir iletişim süreci geliştirirsiniz. Ayrıca bu yöntemle her iki taraf da ilişkiye sevginin yanı sıra saygıyı da ekler. Uzlaşma yöntemini doğru uygulayabilmek için ise şu altı adıma uymak gerekiyor:

İhtiyaçları tanımlayın
Muhtemel çözümler üretin
Çözümleri değerlendirin
Çözümlerden birine karar verin
Çözümü uygulayın
Sonuçları kontrol edin.

GittiGidiyor ofisinde düzenlenen Parents Day etkinliği, konuşmanın ardından katılımcı ebeveynlerin sorularının yanıtlanması ile devam etti. Yarım günlük seminer, kokteylin ardından katılımcılara OGAD plaketi sunulmasıyla sona erdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Etkili Anne-Baba Olmanın Yolu Uzlaşmacı Davranmaktan Geçiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement