Esma Arslan Yeni Kitabında Siyasi Göçmenleri Anlattı - Son Dakika
Güncel

Esma Arslan Yeni Kitabında Siyasi Göçmenleri Anlattı

Esma Arslan Yeni Kitabında Siyasi Göçmenleri Anlattı

Hamburg'ta yaşayan yazar Esma Arslan, darbe dönemi ardından Almanya'ya sığınan Türk kökenli siyasileri konu ettiği kitabı 'Resmime Dokunan Çığlık'ı prestijli Literaturhaus salonunda düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı.

17.03.2015 17:04

Hamburg'ta yaşayan yazar Esma Arslan, darbe dönemi ardından Almanya'ya sığınan Türk kökenli siyasileri konu ettiği kitabı 'Resmime Dokunan Çığlık'ı prestijli Literaturhaus salonunda düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı.

Esma Arslan, Ürün Yayınları tarafından piyasaya sürülen 'Resmime Dokunan Çığlık' isimli yeni kitabında 1970'li yıllarda, darbe sonrası Türkiye'den kaçarak Almanya'ya sığınan Türk kökenli siyasi göçmenleri işliyor. Baş kahramanı solcu bir örgütün kadın lideri olan 388 sayfalık romanının kurgu olduğunu söyleyen Esma Arslan, prestijli Literaturhaus'da düzenlediği basın toplantısında şöyle dedi:

"Şunu belirteyim kitap tamamen kurgu. Ama o dönemin gerçekleri ve yaşanmışlıklarıyla yoğrulmuş bir kurgu. 1971 ve 1980 darbesi sonrası Türkiye'de arandığı için Almanya'ya kaçan bir devrimci kadının hayatını anlatıyorum. Bu konu Türkiye edebiyatında tamamen bakir bir alan. 1970li yıllar, Denizler, Mahir'ler üzerine sayısızca kitap var. Fakat o dönemde başta Almanya olmak üzere Avrupa'ya giden ve siyasi mülteci olarak yaşayan binlerce Türkiyeli var. Mülteci olarak sığındıkları ülkede ne yaptılar, nasıl yaşadılar kimse araştırıp incelememiş. Türk siyasi mülteciler Türk edebiyatında kör bir nokta. Halbuki bu insanlardan bazıları o dönem öğrenci ve sol harekete damgalarını vurmuş kişilerdi. Çok sayıda siyasi mülteciyle görüştüm. Kaynak araştırması yaptım. Kitap her ne kadar kurgu olsa da, o dönem Türkiyeli siyasi mültecilerin yaşımı hakkında fikir sahibi ediyor. Onların siyasi kimlikleri arkasındaki duygu dünyalarını, kendileriyle ve kendilerini adadıkları davalarıyla hesaplaşmalarını, Türkiye'de kalan arkadaşlarının kendilerine bakış açılarını, konu ediyor. Bazıları siyasi mülteci olarak gittikleri ülkelerde iş adamı, iş kadını oldu. Bazıları Türkiye'deki mücadelelerini burada sürdürdüler. Göçmenlik onların perspektiflerini genişletti."

"TÜRKİYE'YE GİDEMEDEN ÖLENLER VAR"

Hamburg Edebiyat Atölyesi'nin kurucusu ve Nedim Gürsel'in onur konuğu olarak katıldığı iki günlük Hamburg, 'Türkçe Edebiyat Festivali 2013'ün organizatörü olan Arslan şöyle devam etti:

"Ama roman sadece bir siyasi kitap değil. Kendini adadığı örgüt için silahla mücadele eden, insan öldürmekten hatta kendi arkadaşlarını öldürmekten çekinmeyen insanların çok kırılgan, duygusal ve çok özel dünyalarını da anlatıyorum kitapta. Onlarca yıl Türkiye'ye giremeyen eşlerinin, anne, babalarının cenazelerine gidemeyenler, çocuklarının doğumlarına şahit olamayanlar, Türkiye'yi bir daha göremeden ölenler oldu. Hayatları zorunlu sürgünde nasıl devam etti? Göçmenlikten dolayı yaşama davalarına farklı bir bakış da yakaladılar. Kendi hayatlarını, davalarını sorguladılar. Roman tüm bunları anlatıyor."

Esma Arslan'ın 2011'de yayınlanan ilk kitabı 'Yarım Kalan Aşk'ta göçmen kadınların duygu dünyalarını, aşklarını, sevgilerini, üzüntülerini, umutlarını işlemişti. Arslan, 3 Nisan, Cuma günü saat 19.00'da Amandastr. 58, Hamburg adresindeki Mut Tiyatrosu salonunda yeni kitabının Hamburg galası yapılacağını söyledi. Arslan, 18-26 Nisan tarihlerinde arasında yapılacak Uluslararası İzmir Kitap Fuarı'nda da okuma ve imza günleri düzenleyecek.

FOTĞRAFLI - Hamburg

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Esma Arslan Yeni Kitabında Siyasi Göçmenleri Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement