Eskişehir İşçi Ölümleri Kader Olarak Kabul Ediliyor - Son Dakika
Güncel

Eskişehir İşçi Ölümleri Kader Olarak Kabul Ediliyor

Eskişehir İşçi Ölümleri Kader Olarak Kabul Ediliyor

Eskişehir Tabip Odası üyeleri Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş.'nin (TÜLOMSAŞ) alacağı 2 işyeri hekimi için açık ihale yapmasına tepkilerini göstermek amacıyla fabrika önünde basın açıklaması yaptılar.

31.01.2013 20:17

Eskişehir Tabip Odası üyeleri Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş.'nin (TÜLOMSAŞ) alacağı 2 işyeri hekimi için açık ihale yapmasına tepkilerini göstermek amacıyla fabrika önünde basın açıklaması yaptılar.

Eskişehir'de faaliyet gösteren TÜLOMSAŞ web sitesinde, açık ihaleyle kurumda tam gün çalıştırılmak üzere 2 işyeri hekiminin alınacağını duyurması üzerine Eskişehir Tabip Odası üyeleri, fabrika binası önünde ihaleyle doktor alımına tepkilerini gösterdiler. Fabrika binası önünde toplanan yaklaşık 50 kişi, dün Gaziantep'te bir galvaniz fabrikasında kazan patlaması sonucu yaşamını yitiren 7 kişi için saygı duruşunda bulundular. Basın açıklamasına katılanlar 'işçi sağlığı taşeronlaştırılamaz' ve 'taşeronlaştırma öldürür' yazılı pankartlar açtılar. Türkiye Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Filiz Ünal, işçi ölümlerinin önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, 'işçiler her gün ölüyorlar. İş cinayetleri işleniyor. İşçilerin bu değersizliğine şimdi hekimlerin işgücü değersizliği katılıyor. İş cinayetleri bu şekilde önlenemez. Devrim otomobillerinin yapıldığı bir fabrikada böyle bir uygulamanın yapılması bizi ayrıca yaralamaktadırö dedi.

İşçi ölümlerinin kader olarak kabul edilmeye başladığını belirten Eskişehir Tabip Odası Başkanı Bülent Nazım Yılmaz, 'bu ölümler birer iç cinayetidir ve bu cinayetlerin failleri çalışma ortamını hazırlayanlar ve ona zemin hazırlayanlardır. Bir süredir TÜLOMSAŞ'ın işyeri hekimi belirlemek için açtığı ihale yöntemini ve bu anlayışın işçi sağlığına bakışını kamuoyuyla paylaşıyoruz. TÜLOMSAŞ yönetimine ihale ile hekim belirleyemeyeceklerini söyledik. Ne yazık ki tüm olumlu uyarılarımıza rağmen TÜLOMSAŞ ihaleyi iptal etmediği gibi, yasal olmayan bir şey yapmadıklarını söylediler. TÜLOMSAŞ yönetimi ellerinde kurum-işyeri hekimi kadrosu olmasına karşın bu kadroları doldurmak yerine bu işi ihale üzerinden taşerona havale etmek istemektedirler. Hekimlik değerleri insanlık değerlerini temsil etmek demektir. Hekimlik değerlerini hiçe saymak insanlık değerlerini yok saymak demektir. Hekimliği ihaleye çıkartanlar aslında bırakınız hekimliğe; insana, işçiye ve onun yaşamına, sağlığına dair ne varsa hepsini hiçe saymaktadırlar. Bizim temel itiraz noktalarımız bunlardır. TÜLOMSAŞ yönetimi bu ihaleyi işçi sağlığı ve iş güvenliği yasasına dayanarak açtıklarını ifade ederek kendilerini savunmaya çalışmaktadırlar. Oysa bu yasa başlı başına bir çok olumsuzluğu barındırmakta, işçi sağlığını taşeronlaştırmakta, ticarileştirmektedir. Biz TÜLOMSAŞ yönetimine bırakınız bu gerekçelerle kendinizi savunmayı, doğru olanı, gerçekçi olanı, bilimsel olanı ve işçi sağlığından yana olanı uygulamalarını istiyoruzö diye konuştu.

ÖLÜMLERİN SEBEBİ TAŞERONA DEVRETMEKTİR

2013 yılı Ocak ayında birçok işçinin iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdiğini belirten Yılmaz, 'Gerek Zonguldak Kozlu'da gerek Gaziantep'te işçi ölümlerinin yaşandığı iş yerlerinde inanın bu yasal mevzuatlara uyulmuştu. Ancak bu yasal mevzuatlara uymak işçi ölümlerini engellemedi. Çünkü bu ölümlerin sebebi bilime, doğruya, gerçeğe karşı olmaktır. Bu ölümlerin sebebi işçi sağlığı hizmetlerini taşerona devredecek kadar değersiz bulmaktır. Ne yazık ki TÜLOMSAŞ yönetiminin sergilediği anlayış bundan çok farklı değildir. Piyasa-Pazar kuralları doğrultusunda yapılacak olan bu ihaleye yihe piyasa-Pazar çerçevesinde işçi sağlığı ve güvenliği hizmeti sunmakta olan Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB) üşüşecektir. İşçi sağlığı ve güvenliğinin örgütlenmesinde taşeron ara kademe yaratığı olan OSGB'ler hizmetin içini boşaltırken; işçi sağlığı üzerinden ne kadar çok para kazanırımın hesabını yapmaktadırlar. İşte asıl sakatlık buradadır. Ancak TÜLOMSAŞ yönetimi kendini bu bataklıktan kurtaracak şansa sahiptir. TÜLOMSAŞ yönetimi ihaleyi bir yana bırakıp elindeki hekim kadrolarını doldurup, çağdaş bir işyeri hekimliği işçi sağlığı birimi kurarsa doğru olanı yapmış olacaktırö şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Eskişehir İşçi Ölümleri Kader Olarak Kabul Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement