Esder'in 7. Geleneksel Aşure İkramı Yoğun İlgi Gördü - Son Dakika
Güncel

Esder'in 7. Geleneksel Aşure İkramı Yoğun İlgi Gördü

Esder\'in 7. Geleneksel Aşure İkramı Yoğun İlgi Gördü

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği aşure geleneğinin yaşatılması ve Mübarek Muharrem Ayı'nın manevi duygusunu yaşatmak amacıyla Hamamönü'nde bulunan Tacettin Dergahı'nda vatandaşlara aşure dağıttı.

14.11.2013 14:47

ESDER, 7. geleneksel aşure ikramını Hamamönü'ndeki Tacettin Dergahında gerçekleştirdi. Mübarek Muharrem Ayı'nın idrakı için "Aşure Tadında Bir Türkiye" sloganıyla geleneksel olarak düzenlediği "Geleneksel Aşure İkramı" bu yıl da yoğun katılım ile yapıldı. Aşure ikramının davetlileri arasında Kosgeb Siteler Müdürü Hacı Murat Elyürek, Kırıkkale Dernekler Federasyonu Başkanı Cemal Sertkaya, Mamak Yahya Kemal Ortaokulu Müdürü Orhan Güçlü ve Cansuyu Derneği yöneticileri ile çok sayıda esnaf ve vatandaş katıldı. Sevgi ve kardeşlik mesajlarının verildiği dağıtımda, esnafın manevi duygusunu, farklılıklarını bir kez daha hatırlattı.

Burada konuşan Çelikus, Muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure günü", çok önemli ve bereketli bir gündür. Bugünde Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini artırmıştır. Bugüne "Aşûre" denmesinin sebebi, Muharrem ayının onuncu günü olmasındandır. Aşure isminin hikmeti olarak, o günde Cenâb-ı Hakk'ın on peygamberine on değişik ikram ve ihsanını zikreder.

Buna göre:
Hz. Nuh (as) gemisini Cudi Dağının üzerine Aşure Günü demirlemiştir.
Hz. Yunus (as) balığın karnından Aşure Günü kurtulmuştur.
Hz. Eyyüb (as) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.
Hz. Davud'un (as) tevbesi o gün kabul edilmiştir.
Hz. İsa (as) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semaya yükseltilmiştir.

Muharrem ayında aşure hazırlamanın Anadolu'da sürdürülen bir gelenek olduğunu söyleyen Genel Başkan Çelikus, şunları kaydetti:

"Aşure tadında bir Türkiye istiyoruz. Aşure, çeşitli bakliyatlar ve meyvelerden gelen farklı lezzetlerin birleşerek yeni bir Tat oluşturmasıdır. İçindeki farklı malzemeler, ayrı ayrı Tat ve lezzetler içerir ancak aşure olup bir araya gelince bambaşka bir lezzet meydana geliyor. Ülkemizde de çok farklı etnik yapılar, düşünce ve felsefe grupları var. Bunları bizim zenginliğimiz olarak görüp aynı aşure aşı gibi bir araya gelerek tatlı yaşanabilir bir Türkiye, barış içinde bir Türkiye oluşturabiliriz."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Esder'in 7. Geleneksel Aşure İkramı Yoğun İlgi Gördü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement