Engelsizler ile Engelliler Bir Arada Yaşamayı Öğrenmeli - Son Dakika
Güncel

Engelsizler ile Engelliler Bir Arada Yaşamayı Öğrenmeli

Engelsizler ile Engelliler Bir Arada Yaşamayı Öğrenmeli

"Engelsiz Kentler" konulu Türkiye Engelli Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi yayınlandı.

19.11.2013 15:33

Gaziantep Kent Konseyi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi, Türkiye Kent Konseyleri Birliği, GAGEV, Şahinbey ve Şehitkâmil Belediyeleri işbirliği, Aile ve Sosyal Politikalar ve Kalkınma Bakanlıklarının katkıları ve İpek Yolu Kalkınma Ajansının finansal desteğiyle "Engelsiz Kentler" konulu Türkiye Engelli Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi yayınlandı.

25–27 Ekim 2013 tarihlerinde Gaziantep'te düzenlenen ve ülkemizde faaliyet gösteren 31 Kent Konseyi temsilcileri, akademisyenler, bürokratlar ve çeşitli kademedeki yöneticilerin katılımıyla gerçekleştirilen oturumlarda İmar ve Ulaşım, İstihdam ve Sağlık, Eğitim ve Spor başlıkları altında sunumlar gerçekleştirilmişti. Bu çalıştayda Türkiye'deki çeşitli kent konseylerinden temsilciler tarafından engellilere yönelik yapılan iyi örneklere yer verilmişti.

Birlikte düşünebilme ve birbirini anlayabilmenin güzel örneğinin yaşandığı çalıştayda herkesin bir arada özgürce yaşayabilmesi için engelleri kaldırmak adına konuşmalara yer verilmişti. Çalıştayda, engelliler için yapılan çalışmaların, aslında sadece herkesin sahip olduğu eşit hak ve özgürlüklerden faydalanılmasının sağlanması adına yapılan temel bir sorumluluktan ibaret olduğunun altı çizilerek engelli ya da engelsiz diye ayırmaksızın ve özel bir tasarıma ihtiyaç duyulmaksızın kabul edilmesi gereken herkes için tasarım ilkesinin benimsenmesinin gerekliliği ortaya konulmuştu.

Çalıştay sonrası bir sonuç bildirgesi yayınlayan Gaziantep Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici, mevcut yasal düzenlemelerle atılan önemli adımlara yer verildiğini, bu düzenlemelerin yürütülmesi ve denetlemelerin yapılmasının toplumda farkındalığın oluşması bakımından öneminin belirtildiğini vurguladı.

Engelsizlerin engellilerle bir arada yaşamayı öğrenebilmesi için toplumda farkındalık oluşturabilmenin öneminin dile getirildiğini ifade eden Binici, "Engelli hastaların sağlıklarına kavuşmasındaki engellerin kaldırılması, toplumun engelliler konusunda bilinçlendirilmesi, engellilerin istihdamında önyargılardan, ayrımcılıktan kaçınmanın gerekliliği konularına yer verilmiştir. Engellilerin tıbbi, mesleki ve sosyal rehabilitasyonları konularındaki ihtiyaçlar ifade edilerek konu ile ilgili sivil toplum örgütlerinin varlıklarının gereklilikleri ortaya konulmuş ve engellilerin eşit şekilde toplumda yer almasındaki rolünün altı çizilmiştir" diye konuştu.

'Özetle, kent konseyleri bugün ve gelecekte engelsiz kentlerin ve engelsiz hizmetlerin oluşmasına yönelik yapılacak olumlu çalışmaların destekçisi ve takipçisi olacaktır' diyen Binici, şu açıklamayı yaptı:

"Kent Konseyi; toplum ve kentin, herkes gibi engellilerin de hakkı olan yaşam standartlarını sağlamadaki sorumluluklarını yerine getirmedikleri ve engellileri yok saydıkları sürece, "özürlü toplum/ özürlü kent" olmaya mahkum olacaklarının bilincindedir. Hepimizin hak ettiği 'Engelsiz Kentlerin' oluşmasında farkındalığın ve sorumluluğun önemini bilen kent konseyleri bu konuda yetki ve sorumlulukların paylaşılmasını önemsemektedir. Bu kapsamda kent konseylerinin yerel yönetimlerin verdiği hizmetlerin, eşitlik ilkesine uygun olup olmadıklarının denetçisi olmaları ve çalışmalara öncülük ve önderlik etmelerinin yerinde olacağı kanaati hakimdir. Diğer taraftan verilen hizmetlerin standartlarının ilgili bakanlıklar, yerel yönetim temsilcileri ve hizmetten yararlanıcılar ile birlikte belirlenmesi ile Türkiye genelinde herkese eşit hizmetin sunulması gerekliliği vurgulanmıştır".

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Engelsizler ile Engelliler Bir Arada Yaşamayı Öğrenmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement