"Engellerin Kaldırılmasında Öncü Olacağız" - Son Dakika
Güncel

"Engellerin Kaldırılmasında Öncü Olacağız"

"Engellerin Kaldırılmasında Öncü Olacağız"

Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarafından Düzenlenen '1. Haklarımızın Farkındayız' Paneli Yoğun Bir Katılımla Gerçekleştirildi.

27.02.2011 21:29  Güncelleme: 21:31

BAŞKAN ALTEPE, KENTLERDE TÜM ENGELLERİN KALDIRILMASI YÖNÜNDE BAŞTA BURSA OLMAK ÜZERE MARMARA BÖLGESİ'NİN ÖNCÜ OLACAĞINI SÖYLEDİ.

- AK PARTİ İSTANBUL MİLLETVEKİLİ LOKMAN AYVA, SON İKİ DÖNEMDE YAPILAN ÇALIŞMALAR SONUCU LİSANSLI ENGELLİ SPORCU SAYISI İLE EĞİTİM ALAN ENGELLİ SAYISININ BÜYÜK ORANDA ARTIŞ GÖSTERDİĞİNİ VURGULADI.

- AK PARTİ MİLLETVEKİLİ MEHMET EMİN TUTAN, "2023 YILINA KALMADAN TÜM ENGELLİLERİN NORMAL İNSANLARIN SAHİP OLDUĞU HAKLARA SAHİP OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM" DEDİ.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve engelli vatandaşların sıkıntılarını mercek altına alan "1. Haklarımızın Farkındayız Paneli" yoğun bir katılımla yapıldı. Panelin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa başta olmak üzere Marmara Bölgesi'ndeki tüm kentlerin engellerin kaldırılması noktasında öncü olacağını söyledi.

Engelli vatandaşların sorunlarının ve çözüm yollarının tartışmaya açıldığı '1. Haklarımızın Farkındayız Paneli' Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde (Merinos AKKM) yapıldı. Panele gerçekleştirildi. Panele, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yanı sıra AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, Bursa Milletvekilleri Mehmet Emin Tutan ve Sedat Kızılcıklı, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Vali Yardımcısı Mustafa Güney, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, kurum amirleri, engelli derneklerinin yöneticileri ve çok sayıda engelli vatandaş katıldı.

"Engellilerle birlikte hareket ediyoruz"

Panelin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, engellilerin en önemli kesim olduğunu söyledi. Türkiye genelinde 10 milyona yaklaşan engelli nüfusunun Bursa'da da 300 bin civarında olduğunu dile getiren Başkan Altepe, "Ülke olarak gelişiyoruz. Bu yüzden bu konuda acele ediyoruz. Engelli kardeşlerimizin artık kent hayatına katılması, dünya nimetlerinden daha fazla istifade etmesi, 4 duvar arasında kapalı kalmaması ile ilgili yoğun çaba sarf ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak attığımız tüm adımlarda engelli kardeşlerimizle birlikte hareket etmeye özen gösteriyoruz. Sadece Bursa'nın değil, Marmara Belediyeler Birliği Başkanlığı olarak bu bölgemizin engellerin kaldırılması konusunda Türkiye'de öncü olmasını istiyoruz. Bu konuda bakanlığımızla protokolümüzü yaptık ve çalışmalarımızı da başlattık" dedi.

"Her türlü hizmete talibiz"

Şehirde artık engellilerin yaşadığının fark edildiğini anlatan Başkan Altepe, eksiklerin giderilmesi için ciddi şekilde çalıştıklarını vurguladı. Bu konuda ortak çalışılması, gereken güçlerin bir araya getirilmesi durumunda çözümün en kısa sürede sağlanacağına dikkat çeken Başkan Altepe, "Bu konuda güzel adımlar atılıyor. Engellilere yönelik tesislerin geliştirilmesi, eksikliklerin giderilmesi gibi tüm konulara talibiz. Önümüzdeki günlerde kurulacak olan eğitim kurumlarına, sağlık kurumlarındaki eksikliklerin giderilmesine ve her türlü faaliyette Büyükşehir Belediyesi olarak öncülük yapacağız" diye konuştu.

"Engelliler devletin sorumluluğunda"

AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan ise, geçen dönem çıkartılan Özürlüler Yasası'nın henüz yürürlüğe girmemesine rağmen, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin toplu taşıma araçlarını engellilerin rahat kullanabileceği hale getirmesinin mutluluk verici olduğunu kaydetti. AK Parti'nin engellileri sadece anne ve babanın sorumluluğunda değil, devletin sorumluluğunda gördüğünü söyleyen Tutan, "2023 yılına kalmadan tüm engellilerin normal insanların sahip olduğu haklara sahip olmasını temenni ediyorum" dedi.

Vali Yardımcısı Mustafa Güney ise Valilik bünyesinde Engelli Koordinatörlüğü oluşturduklarını, burada engellilerin karşılaştığı sorunlara çözüm bulmaya çalıştıklarını anlattı.

"Dünya normal insanlara göre dizayn edilmiş"

Toplumda engellilerin yaşadığı bazı sorunları kendi hayatından örneklerle anlatan AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ise, dünya düzeninin normal insanlara göre dizayn edildiğini, normal olmayanların ise sorun yaşadığına dikkat çekti. Bu yüzden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe gibi insanların duyarlılığının bu dönemde çok önemli olduğunu belirten Ayva, "Bu duyarlılık sayesinde sistemler kurulacak, hukuk oluşacak, hak haline gelecek. Arkasından hukuk sistemi devreye girecek. Daha sonraki yıllarda gerekenler yapılmaz ise talep edilecek. Şehir, eğitim, okul, istihdam, çalışma hayatı, kültür-sanat ve spor sistemini de özürlülerin rahat yapabileceği bir hale getirmek amacımızdır" şeklinde konuştu.

"Lisanslı engelli sporcu sayısı 27 bine ulaştı"

2002 yılında Türkiye'deki engelli lisanslı sporcu sayısının 2 bin civarında iken, şuanda 27 bine ulaştığını vurgulayan Ayva, 2003 yılı başından 2010 yılına kadar 178 bin 577 engelli vatandaşın işe yerleştirildiğini açıkladı. Bakış açılarının artık değişmesi gerektiğini kaydeden Ayva, bu konuda çok yol alındığını söyledi. Hükümet olarak engellilerin eğitimine de önem verdiklerini ifade eden Ayva, "Şuanda herkes eğitim hakkını kullanabiliyor. Eskiden 30 bin civarında eğitim alan engelli varken, şuanda 216 bin öğrenciye ulaştık. Problemlerin tamamen şekil ve içerik bakımından değişeceğine inanıyoruz. 2023'te akademisyenlerin yüzde 1'nin özürlü olacağını düşünüyoruz. İşsizliğin, özürsüzlerle aynı oranda olacağını, eğitimsiz özürlünün kalmayacağını düşünüyoruz. Türkiye sanayi sektörünün, özürlülere yönelik araç ve gereç üretiminde ilk 10'a gireceğini öngörüyoruz. Bu anlamda büyük hizmetlerin olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kevser Öztürk ve Üzeyir Dal'ın moderatörlüğünü yaptığı panele geçildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanı Neşet Çakmalı'nın yanı sıra Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Vergi Dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu ve İş-Kur'dan birer temsilcinin konuşmacı olduğu panelde, kurumların engelliler lehine yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verildi. Programın sonunda protokol tarafından konuşmacılara plaket verildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Engellerin Kaldırılmasında Öncü Olacağız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement