Engelleri Aşıp Zirveye Çıktılar - Son Dakika
Güncel

Engelleri Aşıp Zirveye Çıktılar

Engelleri Aşıp Zirveye Çıktılar

Hulusi Kalender, engellerle dolu mücadelenin detaylarını anlattı.

13.06.2013 13:59

Bölgesel Tekerlekli Sandalye Basketbol Ligi'nde ulaşılması oldukça güç bir başarıyı elde ederek Garanti Banka Birinci Ligi'ne çıkan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı Genel Koordinatörü Hulusi Kalender, engellerle dolu mücadelenin detaylarını anlattı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey'in kendilerine her zaman inandığını ve güvendiğini kaydeden Kalender, bu güveni Gaziantep'i en iyi şekilde temsil ederek boşa çıkartmadıklarını belirtti.

Birinci lige yükselmede en büyük emeğin basketbolcularda olduğunu kaydeden Kalender, engellileri istihdama ve spora kazandırmanın sadaka vermekten daha kolay olduğunu söyledi.

GÜZELBEY BÜYÜK DESTEK VERDİ

Bedensel engelliler liginde federasyona bağlı 60 takımın olduğunu açıklayan Kalender, "Federasyona bağlı süper, birinci ve bölgesel ligi var. Bölgesel ligde bu zamana kadar engelli liginde Gaziantep'te böyle bir oluşum yoktu. Biz bu şehri çok iyi temsil edecek bir takımımızın olduğuna inanarak engellilerle ilgili toplum içerisinde problemleri çözerken işin spor tarafında olmadığını gördük, esas sıkıntı bu. Şimdi bizim 1'ci lige çıkmamızın en önemli kazanımı her branşta olduğu gibi engelli basketbolda da üst lige çıkmayı başarmak olacak. Bu zamana kadar yaptığımız bütün çalışmalarda nasıl başarılı oluruz diye bunun için kentin ileri gelenleriyle oturup bu sorunu çözmeye çalıştık. Baktığımızda her yerde tekerlekli sandalye basketbol takımı vardı ama Gaziantep'te yoktu." diye konuştu.

5 yıl önce Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey'in de girişimleriyle ilk oluşumu yaptıklarını vurgulayan Hulusi Kalender, "Elimize tekerlekli sandalye geçti ama bunlar bizim oynayabileceğimiz basketbol sandalyeleri değildi. Takımı kuracak vaktimiz bile yoktu. Ancak Asım Güzelbey başkanımıza ayaküstü bu şehri bu branşta temsil etmenin gerekliliğini anlattık. Liglerin başlamasına 15 gün kala branş açıldı ve hemen federasyona bildirildi. Biz önce bu sıkıntıyı atlattık ve bu takımın oluşmasında fitili Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Asım Güzelbey ateşledi. Sonra bize inandı ve bir kenarda oturan arkadaşlarımızı sporcu yapmaya çalıştık." ifadelerini kullandı.

SPORCULARA İSTİHDAM SAĞLADIK

Sporun temel eğitimini almayarak 25 yaşından sonraki insanları sporcu yapmaya çalıştıklarını kaydeden Kalender, şunları söyledi: "Bu şehirde inanılmazlardan bir tanesi de spordur ve biz bir kenarda oturanları sporcu yapmaya çalıştık. Spor kültürü vermeye çalıştık, onun bir engelli değil de bir sporcu olarak yetişmesi konusunda çok toplantılar yaptık. Onlara yılmamaları gerektiğini ve en basitinde bölgesel ligde yeni insanları tanıyacaklarını anlatmaya çalıştık. İlk zamanlarda çok sayılar yedik ama onlara yılmayın dedik. Deplasmanlara gidildiği zaman önemli olan bu kentin temsil edildiğini anlattık. Tabi biz geçen seneye kadar bu mantıkla geldik. Bu arada engelliler derneğinde gelişimini sağlayan arkadaşlarımıza istihdam sağladık. Bir sporcu 5 ay bir ligde maçını yapıp gideceğine bunun yerine 12 ay boyunca iş garantisini alalım dedik. Yani hem spor hem de istihdam yapmalarını sağladık, aslında bu şehrin istihdam merkezi olması bizim için bir avantajdı."

Takıma kazandırdıkları basketbolculara iş verme garantisi verdiklerini dile getiren Kalender, "Bize gelmek isteyen arkadaşlarımıza transfer parası yerine sizi işe yerleştiririz dedik. Kurumsal bir kimliğimiz var diye bütün arkadaşlarımızı işe yerleştirdik ve onların maddi yönden sıkıntılarını gidermeye çalıştık. Bir adama 5 ay spor yaptırırısınız çeker gider ama bu şekilde sürekli burada kalıyorlar. Kentin gelişiminde bunların çalışmasına ihtiyaç vardı." açıklamasını yaptı.

ANTRENMAN İÇİN SIKINTI ÇEKİYORUZ

Birinci ligde mevcut sporcuları koruyacaklarını ve üstüne takviye yapmaları gerektiğini belirten Kalender, "Madem biz orada kümeye düşmemek ve daha yükseklere çıkmak için plan ve programlarımızı yapıp bunları ilgili kişilerle paylaşmamız lazım. Belki onlar destek verebilirler ama yeni spor salonları yapmamız gerekiyor. Biz artık bu şehrin şampiyon takımıyız. Birinci ligde en ağır şartlarda günde 2 antrenman yaparak daha iyi seviyelere gelmemiz gerekiyor. Bu şehirde 5 bin kişilik kapalı salon var ve yeni tesisler var. Herkese antrenman salonları veriliyor ama tekerlekli sandalye takımı istediği zaman salon bulunmuyor. Bizim aslan gibi bir hocamız var ve bu işi gönüllü yapıyor. Geceler boyunca bu sporcuları evlerinden tek tek alıp geri evlerine bırakan gönüllü arkadaşlarımız var. Normal koşan bir basketbolda bir insanın ayakkabısı ve forması vardır ama tekerlekli sandalyenin böyle bir şeyi yoktur. Bu şampiyonluğu elde ederken çok büyük sıkıntılar geçirdik. Ama ne olursa olsun biz yine sporumuzu yapacağız ve bu kenti birinci ligde de başarıyla temsil edeceğiz" şeklinde konuştu.

KİMSEYE YÜK OLMAK İSTEMİYORUZ

Dezavantajları üst üste koydukları zaman çok büyük zorluklar yaşadıklarını kaydeden Kalender, "Biz yakın mesafelere günü birlik gittik ama uzak olanlara konaklamalı gittik. Bunları üşenmeden karşıladılar bunu göz ardı edemeyiz ama bu takım bizim değil Gaziantep'in takımıdır. Nasıl birinci ligde koşan futbol ve basketbol takımları varsa tekerlekli sandalyede de bir takımımız var. Bu ligde mücadele eden Galatasaray bırakın Avrupa'yı dünyadaki 5'ci şampiyonluğunu yaşadı. Bu takımların başarılı olmaları için çok büyük paralar yatırılıyor. Yabancı oyuncular transfer ediyorlar ve bu gerçeklerden artık kaçamayız. Diğer branşlarda olduğu gibi tekerlekli sandalyede de bu şehri temsil edeceğiz. Bunlarda tabi ki takviyelerle olur. Bizler spor branşlarında başarılı olacaksak işi kuralına göre uygulayacağız. Biz kimsenin takviye etmesini istemiyoruz kalıcı bir takım giderler olması lazım. Her gün birilerinin kapılarını çalarak destek istemek yerine kalıcı bir takım giderleri netleştirmek gerekiyor. Bizler bu konuda bir takım önlemler alıyoruz ve büyükşehir belediye başkanımıza da çok yük olmak istemiyoruz. Başka kulüpler gibi vali beye gidip onun da kapısını çalmak istemiyoruz." diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Engelleri Aşıp Zirveye Çıktılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement