Enerji Bakanı Yıldız: Doğalgazla İlgili Sıkıntı Öngörmüyorum - Son Dakika
Güncel

Enerji Bakanı Yıldız: Doğalgazla İlgili Sıkıntı Öngörmüyorum

Enerji Bakanı Yıldız: Doğalgazla İlgili Sıkıntı Öngörmüyorum

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız çok ciddi kış şartları geçirdiklerini söyleyerek, "Doğalgaz miktarlarında bize zaman zaman azalan miktarlar ve gelişler görüyoruz."

04.02.2012 12:12

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız çok ciddi kış şartları geçirdiklerini söyleyerek, "Doğalgaz miktarlarında bize zaman zaman azalan miktarlar ve gelişler görüyoruz. Ukrayna bakanı ile görüştüm. Bunların tedariki yine sağlanıyor. Doğalgazla alakalı olarak sıkıntı öngörmüyorum" dedi.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği'nce, Bolu Abant Tabiat Parkı'nda bulunan Büyük Abant Otel'de düzenlenen 5'inci sektör toplantısına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu ve sektör temsilcileri katıldı.

HERKES TEKLİFİNE SAHİP ÇIKMALI

Açılış konuşmalarının ardından sektör temsilcilerine değerlendirmelerde bulunan Bakan Yıldız, elektrik dağıtım ve perakende satış hizmetleri ile sektör temsilcilerinin getirecekleri önerilerin artı katacağını söyledi. Bakan Yıldız, "Bunların temelinde büyümenin ve değişimin yönetilmesi yatıyor. Sektörün bütün oyuncuları ile birlikte kamu ve özel sektör olarak ayrım yapmaksızın sağlık ve sıhhatlerine dikkat edecek tarzda yapılanmadan bahsediyoruz. Türkiye'de 21 dağıtım şirketi var. Bunun 13'ü özelleştirilmiş durumda. Sayı itibariyle yüzde 65 civarında, ama elektrik satışının dağılımı açısında yüzde 53 civarında. En son dağıtımın özelleştirilmesi ile ilgili olarak yaptığımız ihale sürecini hep birlikte takip ettik. Kamu üzerine düşeni yaptı. Teklif veren firmaların da benzer şekilde davranmasını bekleriz. Herkes verdiği teklife sahip çıkmak zorunda. Piyasanın şartları doğrultusunda tekrar değerlendirmek zorundayız" dedi.

Elektrik dağıtım hizmetlerindeki teminata verilen miktarın Dicle dağıtım bölgesine eşit olduğunu belirten Bakan Yıldız, "Bu bir sermayedir. Başlı başına dağıtım bölgesinin satın alabilecek bir sermaye. Her bir kişinin bundan sonra daha sorumlu davranması esas olacaktır. Bu değişimdir ve çok yönlü. Önceden kamuya olan güven ve teslimiyeti şu anda özel sektöre olan araştırılması ve güven testine tabi tutulması var. Kamuoyunun algılamasının gerçeklerinin önünde seyrettiğini görüyoruz. Bu işin politikasını koyan ve yöneten yapı olarak hizmet verdiğimiz vatandaşlarımız ve özelleştirme sürecinde sağlığından mesul olduğumuz özel sektör arasındaki dengeyi çok iyi korumamız lazım. Bu görev de kamuya düşüyor" diye konuştu.

DOĞALGAZDA KESİNTİ YOK

Yapılan sunumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, 2012 yılı içerisinde doğalgazda kesinti yaşanmayacağını açıklayarak, şöyle konuştu: "Şu ana kadar yaptığımız kontratlar, gerekse Botaş'ın kontratını yapmayıp özel sektöre devrettiği ve müzakere sürecini beklediği tüm miktarlar bu yıldaki ihtiyaçlarımızı karşılayacak. İstiyoruz ki, elektrik dağıtım işinde olduğu gibi doğalgaz piyasasında da Botaş'ın daha çok küçüldüğü miktar olarak özel sektörün daha da büyüdüğü bir yapıyı kurgulamak istiyoruz. Şu anki kontratlar itibariyle yüzde 25 civarında özel sektörün payı var. Önümüzdeki aylarda mutlaka gazpromuna 6 milyar metreküpü devrettiğimiz özel şirketler arasındaki yaklaşık 26'ya yakın firma EPDK'ya lisans için başvurdu. Bunların mutlaka bu süreç içinde sonuca ulaşacakları kanaatindeyim."

TÜKETİM YÜZDE 50 ARTTI

Yıldız son 42 yılın en soğuk günlerini yaşadıklarını ifade ederek, "Son 2 haftayı değerlendirirsek son 42 yılın en soğuk günlerini yaşadık. Ankara gibi bir şehirde yüzde 50'ye varan tüketim artışları gözlemlendi. Bu ne öngörülebilir ne de tahmin edebilir bir rakamdı. Yüzde 50 çok büyük bir rakamdır. Çok yoğun ve sıra dışı olumsuz kış şartlarına rağmen doğalgaz tedarikinde sorun yoktur. Ara ara Batı hattında zaman zaman İran hattında gaz miktarlarında düşüşler olabiliyor. Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan yolu üzerinde son 3 gün içinde Avrupa'da 160'a yakın kişi soğuktan donarak öldü. Çok ciddi kış şartları var. Doğalgaz miktarlarında bize zaman zaman azalan miktarlar ve gelişler görüyoruz. Dün Ukrayna bakanı ile görüştüm. Bunların tedariki yine sağlanıyor. Kendilerine teşekkür ediyorum. Doğalgazla alakalı olarak sıkıntı öngörmüyorum" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Enerji Bakanı Yıldız: Doğalgazla İlgili Sıkıntı Öngörmüyorum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement