El Emeği Yorgana İlgi Azaldı - Son Dakika
Güncel

El Emeği Yorgana İlgi Azaldı

El Emeği Yorgana İlgi Azaldı

Samsun’da 25 yıldır yorgancılık yapan Mehmet Selçuk, vatandaşların el işi yorgana olan ilgisinin eskiye göre oldukça azaldığını söyledi.

19.09.2015 11:16

Samsun'da 25 yıldır yorgancılık yapan Mehmet Selçuk, vatandaşların el işi yorgana olan ilgisinin eskiye göre oldukça azaldığını söyledi.

Hazır dikim yorganların çıkması ile birlikte öncelerden her mahallede olan yorgancıların sayısı yok denecek kadar azalmaya başladı. Türk ailelerinin çeyizlerinde olmazsa olmaz olan el işi yorganlar, şimdilerde yerini hazır yorganlara bırakmış durumda. Çeyizlik yorganların fiyatı 200 liradan başlayıp 500 liraya kadar çıkarken, hazır yorganlar ise 60 liradan alıcı buluyor. Durum böyle olunca hem yorgancılık mesleği hem de elişi sanatı bitme noktasına geldi. Çırak yetişmeyen ve bitme noktasına gelen meslekte Samsun'da bu mesleği devam ettiren az sayıda yorgancı kaldı.

İşlerin eskisi kadar olmadığından yakınan 42 yaşındaki yorgan ustası Mehmet Selçuk, "Bu mesleği 25 senedir yapıyorum. Mesleğimden çok memnunum. El işçiliği olan mesleklerin ölmeyeceğine inanıyorum. Makine dikimi yorganlar var ama insanlar genellikle el işi yorgana daha çok önem veriyor. Şu anda el işi yorgan dikenler Türkiye'de olduğu gibi Samsun'da da azaldı. Samsun'da bu işi yapan 10 kişi kaldık. Vatandaşların el işi yorganlara yönelmesindeki en büyük sebeplerden birisi de bizim yaptığımız yorganların hazır yorganlara göre daha ağır olması. Hazır yorganlarda model de olmuyor. Biz yaptığımız yorganlarda vatandaşların istediği her modeli yapabiliyoruz. Ancak vatandaşların el işi yorgana olan ilgisi eskiye göre oldukça azaldı. Bundan 10 sene önce işlerimiz daha fazlaydı. Hazır ve ucuz yorganlar çıkalı bizim işlerimizde bariz bir düşüş yaşandı" dedi.

"SAMSUN'DAKİ SON ÇIRAK BENİM"

Fiyatı 500 lira olan yorgan olduğunu belirten Selçuk, "Bu meslekte şu anda hiç çırak yetişmiyor. Ben 25 senedir bu işi yapıyorum. Ama Samsun'daki son çırak benim diyebilirim. Eğer bu meslekte çırak bulamazlarsa ileride çaresine bakacaklar. Çırak bulunmasa da mesleğin biteceğini düşünmüyorum. Yaşlılar dikmeye devam eder. Ben haftada 12 tane yorgan dikiyorsam, yaşlılar 5 tane diker o şekilde devam eder. El dikimi çeyizlik yorganların fiyatı 200-250 lira arasından değişiyor. Ama her şeyi müşteri getirirse, sadece içini 50 liraya dikiyoruz. Hazır yorganlar ise 60 lira civarında. Bazı el dikimi yorganların fiyatı 500 liraya kadar dahi çıkabiliyor. Kuş desenli olan ve yapımı 1 hafta süren yorganın fiyatı 500 lira oluyor. Fiyatı 500 lira olan yorganı ise binde bir yapabiliyoruz. Çok az da olsa bu yorganlardan yaptıranlar çıkıyor. Bir yorgan normalde 2 gün vakit alıyor. Yorganların özelliklerine ve modellerine göre dikim süreleri değişiyor. Yün yorganlardan günde 3 tane dikebiliriz. Diğer yorganlar ise zorluk derecesine göre değişiyor" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel El Emeği Yorgana İlgi Azaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement