Edirne - Tem Kenarında Suriyelilerin Göç Kampı - Son Dakika
Güncel

Edirne - Tem Kenarında Suriyelilerin Göç Kampı

Edirne - Tem Kenarında Suriyelilerin Göç Kampı

Tem kenarında Suriyelilerin göç kampı (ek) DAĞITILAN YEMEKLERİ ALMADILAR Avrupa ülkelerine gitme umuduyla önceki geceden itibaren Edirne'ye yürüyerek gelen ve 3 farklı noktada jandarma ve polis ekiplerince yürümelerine izin verilmediği için kamp kuran Suriyeli mültecilerin bekleyişi sürüyor.

16.09.2015 21:55

Tem kenarında Suriyelilerin göç kampı (ek)

DAĞITILAN YEMEKLERİ ALMADILAR

Avrupa ülkelerine gitme umuduyla önceki geceden itibaren Edirne'ye yürüyerek gelen ve 3 farklı noktada jandarma ve polis ekiplerince yürümelerine izin verilmediği için kamp kuran Suriyeli mültecilerin bekleyişi sürüyor.

Şehirlerarası otobüs terminalinde bekleyen yaklaşık 200 kişinin bulunduğu grup, polis ekiplerince dağıtılan aralarında bebek mamalarının bulunduğu yemekleri almadı. Grup temsilcileri de mültecileri yemekleri almamaları konusunda uyardı ve sadece Yunanistan sınırına yürümek istediklerini söyledi. Edirne'ye yemek yemek için değil Yunanistan'a geçmek için geldiklerini anlatan grup temsilcisi Suriyeliler, diğer mültecilerin yemek almasına da engel oldu. Mültecilerden bazıları kartonlara İngilizce ve Türkçe olarak 'yemek istemiyoruz' yazdı.

VALİLİK KRİZ TOPLANTISI

Edirne'de bulunan yaklaşık 2 bin kadar Suriyeli'nin kenti terk etmemesi üzerine başlayan kriz bugünde devam etti. Mülteciler Yunanistan'a geçmek için ısrar ederken Edirne Valiliği de jandarma ve polis ekipleriyle önlem alarak yürümelerine ve sınıra gitmelerine izin vermedi. Kendi aralarında konuşan grupların temsilcileri daha sonra Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ile görüşmek istedi. Talebin iletildiği Vali Şahin, gruplardan 2 temsilci ile görüşmeyi kabul etti.

BAŞBAKAN BAŞ DANIŞMAMANI GÖNDERDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Bayrampaşa otogarı ve Edirne'de bekleyen mültecilerin ikna edilmesi, sorunlarının çözülmesi için Başdanışmanı Dr. Muhammed Murtaza Yetiş'ı görevlendirdi. Beraberindeki iki görevli ile birlikte Edirne'ye gelen Yetiş'i Vali Dursun Ali Şahin karşıladı. Suriyelilerin sorunlarıyla ilgili yerinde tespit ve değerlendirmelerde bulunmak üzere Edirne'ye geldiğini kaydeden Yetiş, "Bildiğiniz gibi ülkemizde uzun süreden beri Suriyeli misafirlerimizi bütün gücümüzle kardeşçe karşılamaya çalışıyoruz. Özellikle bu son dönemde Avrupa'nın kapılarını kapalı tutmaya ve bu konuda ısrarcı olması sebebiyle önemli bir sıkıntı yaşanıyor. İnanıyoruz ki dünyanın küresel hale gelen krizi çözme konusunda da elbirliği içerisinde bu meseleye yaklaşması lazım. Özellikle Edirne'mizde Vali Şahin'in çabasıyla minimize edilen ama halen sıkıntıları süren meseleyle ilgili olarak geldik. Bu vesileyle de dünyanın en önemli insan hakları sıkıntısı olan mültecilik sorununun da bir an önce çözülmesi konusunda temennilerimi iletmek istiyoruz. Suriyeli misafirlerimizin temsilcileri, buradaki mülki idarecilerimizle süreci değerlendireceğiz" dedi.

MESELENİN KAYNAĞI DA HEDEFİ DE AVRUPA

Mülteci sorunlarının kaynağında Avrupa'nın sınırlarını kapatması olduğunu Yetiş, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu sabah sayın Başbakanımızın başkanlığında bir acil bir toplantı yapıldı. Bu meselenin esas kaynağı ve hedefinin Avrupa olduğu ifade edildi. Yani Avrupa'nın sınırlarını açmamasından kaynaklanan temel bir sıkıntı oluştu. İstanbul'da da görüştüğümüz Suriyelilerin temsilcileri de ısrarla amaçlarının Türkiye'yi rahatsız etmek olmadığını, yaşanan bu sıkıntıyı Avrupa'nın duymasını istediklerini ifade ettiklerini gördük. Bu sorunu birlik ve beraberlikle bir noktaya götüreceğiz. Biz onların sonuna kadar haklı sesi, sözünün arkasındayız. Onu da ifade edelim ve Türkiye Cumhuriyeti olarak tüm ihtiyaçlarını karşıladığımız kardeşlerimizin seslerinin duyurulmasını da sonuna kadar sağlamak zorunda olduğumuzu ifade ediyoruz."

Toplantıya Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, Başbakan Başdanışmanı Dr. Muhammed Murtaza Yetiş, Edirne İl Emniyet Müdürü Adnan Armağan Erdoğan, Edirne Jandarma Komutanı Albay Kamuran Ersan ile bazı daire müdürleri katıldı. Toplantı sonunda çıkacak karar ve değerlendirmelerin daha sonra açıklanacağı kaydedildi.

KALICI DEĞİLİZ DEYİP TUVALET İSTEMEDİLER

TEM otobanı Edirne gişelerine yakın alanda tutulan yaklaşık 800 kişilik mülteci grubu ise önce dağıtılan yemekleri istemedi ardından da Edirne Belediye Başkanlığı tarından kurulmak istenen seyyar tuvaletlere engel oldu. Seyyar tuvaletler için açılan çukurlara girerek kısa süreli eylem yaptı. Grup sözcülerden adının Ahmet olduğunu söyleyen Suriyeli genç, "Biz burada kalıcı değiliz tuvalet ve yemek istemiyoruz. Bizim istediğimiz Türk tarafının kapıları açıp bir an önce Yunanistan'a oradan da Almanya'ya gitmek" dedi. Yaşanan engelleme çalışmasının ardından belediye ekipleri çalışmayı durdurdu.

HEYECAN YARATAN AÇIKLAMA

Almanya'nın kabul edebileceği mülteci sayısında ciddi bir artış yapmayı kararlaştırması Suriyeliler arasında heyecan yarattı. Almanya'nın kendilerini beklediği Türkiye'nin sınır kapılarından geçmesini neden istemediğini anlayamadığını anlatan Suriyeli mülteci Mustafa Elahmet, "Türkiye bizi kabul etti çok mutluyuz. Fakat bizim bir an önce Almanya'ya gitmemiz gerekiyor. Türkiye'nin kapıları açmasını istiyoruz. Burada perişanız. Bize yemek, su vermesinler tek istediğimiz kapıların açılması? dedi.

Kendilerinin bırakılmasını isteyen Suriyeli grup, slogan atıp, pankart açarak eylem yaptı. Edirne İl Jandarma Komutanlığı'nın geniş güvenlik önlem aldığı mültecilerin bekleyişi sürüyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Edirne - Tem Kenarında Suriyelilerin Göç Kampı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement