Dünya İnsan Hakları Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya İnsan Hakları Günü

Dünya İnsan Hakları Günü

Darbeye Karşı Meşruiyeti Koruma Platformu, Rabia Platformu ve Rabia Derneği üyeleri, başta Mısır ve Suriye olmak üzere dünyadaki insan hakları ihlallerini protesto etti

10.12.2013 15:17

Darbeye Karşı Meşruiyeti Koruma Platformu, Rabia Platformu ve Rabia Derneği üyeleri, başta Mısır ve Suriye olmak üzere dünyadaki insan hakları ihlallerini protesto etti.

Eyüp Sultan Camisi önünde toplanan gruptakiler, "Tüm insan hakları ihlallerini durdurun" yazılı dövizler, "Her yer Mısır, her yer Rabia" yazılı atkılar ve Suriye bayrakları taşıdı.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenlenen protesto gösterisinde konuşan Mısır'daki darbeyle feshedilen parlamento üyesi Adil Raşit, bugün, dünya çapında zulme uğrayan, haksızlık yaşayanlar için eylem yaptıklarını söyledi.

Sadece Mısır veya Suriye'de yaşanan zulüm ve haksızlık için değil, bütün dünyada haksızlığa ve zulme uğrayanlar, Gazze'de ezilen, şehit edilen, camilerde namaz kılarken öldürülen insanlar için burada olduklarını dile getiren Raşit, Gazze'de yaşamın zor şartlar altında devam ettiğini anlattı.

Raşit, abluka altındaki Gazze'de bebeklerin açlıktan öldüğünü kaydederek, Gazze'nin İsrail ve Mısır'a açılan sınır kapılarının kapalı olduğunu, Mısır sınır kapısının nadiren açıldığını aktardı.

Bu gösteriyi, Doğu Türkistan ve Myanmar'da zulüm görenler için de düzenlediklerini vurgulayan Raşit, Suriye'de bin günü aşkın sürede kimyasal silahların kullanıldığını, çocuk, kadın ve yaşlıların da aralarında bulunduğu 120 bin şehit verildiğini bildirdi.

Raşit, dünya genelinde yaşanan insan hakları ihlallerinin önüne geçilmesi ve insanların hak ettiği gibi yaşaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ortak basın açıklamasını okuyan Rabia Platformu'ndan Şeyma Aktürk, insanların insanlara yaptıkları haksızlığın dünyanın dört bir yanında kınandığını belirterek, dünyanın en adaletsiz savaşının yaşandığı Suriye'de, seçilmiş hükümete karşı darbe yapılan Mısır'da, ambargo altında inleyen Gazze'de, mezhep savaşına sürüklenen Irak'ta ölen kardeşlerini anmak, yurtlarından sürülmüş Myanmarlıların, toprakları gasp edilmiş Doğu Türkistanlıların sesini duyurmak için toplandıklarını söyledi.

Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle görevinden alındığı tarih olan 3 Temmuz'dan bu yana Mısır'da yapılan katliamlar sonucu aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 6 bin 800 kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Aktürk, ülkede yapılan haksız tutuklamaları, verilen hapis cezalarını anlattı.

Aktürk, Mısır devrimcilerinin özgürlük sloganlarının hala meydanları inlettiğini, vicdanların, sokaklarda dökülen kanlar ve demir parmaklıklar ardında geçen ömürler karşısında sızladığını kaydederek, Suriye'de yaşanan iç savaşta hayatını kaybeden çocuk, kadın ve yaşlıların sayısına değindi.

Şeyma Aktürk, "Dünya İnsan Hakları Günü'nde tüm Batı ülkeleri, İslam coğrafyasında yaşanan zulme, adaletsizliğe ve katliamlara sessiz kaldı ama siz sessiz kalmayın. Sesinizi bu günde duyurun" dedi.

Gruptakiler, konuşmalardan sonra bir süre Arapça slogan attı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya İnsan Hakları Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement