DR. DOĞAN VİRAL BİR SALGIN SÖZ KONUSU - Son Dakika
Güncel

DR. DOĞAN VİRAL BİR SALGIN SÖZ KONUSU

AFYONKARAHİSAR Sandıklı Devlet Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Celal Doğan, son dönemde ilçede viral bir salgının söz konusu olduğunu söyledi.

07.01.2023 12:33  Güncelleme: 12:40

AFYONKARAHİSAR Sandıklı Devlet Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Celal Doğan, son dönemde ilçede viral bir salgının söz konusu olduğunu söyledi.

Sandıklı Devlet Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Celal Doğan vatandaşların son dönemlerde öksürük şikayetiyle hastaneye başvurduğunu söyledi. Covid öncesi alışkanlıklara geri dönüldüğünü aktaran Dr. Doğan, Hastalarımız genelde uzamış öksürük şikayetiyle başvuruyor. Bu hastalarımız tedirgin olarak 'Covid-19 salgını geri mi döndü' sorularını bizlere iletiyor. Aslında yaptığımız test ve çalışmalarda genelde Covid testlerimiz negatif çıkıyor. Kış döneminde, Covid öncesi dönemlerde olduğu gibi, yeni bir salgınımız yok. Eski alışkanlıklarımıza geri dönüyoruz. İnfluenza diye tabir edilen bir salgın mevcut bu aralar. Bu influenza öncelikle çocuk hastalarımızda olmak üzere, sonra da yetişkinlere geçmek suretiyle bir salgın yaratmakta. Bu salgına bağlı olarak da hastalarımızda 'uzamış öksürük' dediğimiz bir şikayet mevcut. 2 haftayı geçen öksürüklere biz 'uzamış öksürük' diyoruz. 2 haftaya kadar olan öksürüklerimizi enfeksiyona bağlı olarak kabul ediyoruz. İki haftayı geçtiği andan itibaren biz bu öksürüklerimizi alerjen bir yapıya veya iyileşmeyen viral hastalığa bağlı olarak görebiliyoruz. Eğer ki iki haftayı geçmiş bir öksürüğümüz var ise mutlaka bir sağlık kuruluşuna, hekimimize başvurmamız gereklidir. Başvuruda bulunamıyor isek de evde ılık içecekler içerek öksürüğümüzü tedavi etmeye çalışabiliriz dedi.

'VİRAL BİR SALGIN VAR'

Yaptıkları çalışmalara göre mevsimsel viral bir salgın olduğunu kaydeden Dr. Doğan, şunları söyledi

Bu hastalığın seyrine bakacak olur isek hastalık öncelikle çocuk hastalarımızda başlamakta. Yani okullarda öncelikle bir salgın haline gelmekte ve bu çocuk hastalarımızın eve bu mikrobu ve virüsü taşımasıyla beraber yetişkinlerimize bulaşmakta. Böylelikle ilçe çapında bir salgına neden olmakta. Bu da genelde dediğimiz gibi çocukluk çağında iki tane önemli bir virüs etkenimiz var birisi tıp dilinde 'RSV' diye geçen virüs etkeni, diğeri ise halk arasında daha çok bilinen 'influenza' kaynaklı olmakta. Bu şekilde önce çocuklarımızda ve sonra yetişkinlerde bir salgına ve salgınla birlikte de hastalarımızda daha çok görmüş olduğumuz uzamış öksürük ve burun akıntısına neden olmakta.

DR. DOĞAN VİRAL BİR SALGIN SÖZ KONUSU
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel DR. DOĞAN VİRAL BİR SALGIN SÖZ KONUSU - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement