Donmak Üzereyken Bulunan Yavru Ayı, Bursa'ya Gönderilecek - Son Dakika
Güncel

Donmak Üzereyken Bulunan Yavru Ayı, Bursa'ya Gönderilecek

Donmak Üzereyken Bulunan Yavru Ayı, Bursa\'ya Gönderilecek

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde donmak üzereyken bulunan ve Gökçebey'de tedavi altına alınan 5 günlük yavru ayı, Bursa'daki Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine gönderilerek tedavisi altına alınacak Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Örmeci: "Arzumuz, yavru ayının doğal yaşam alanında olmasıydı.

05.02.2014 15:25

Alaplı ilçesinde donmak üzereyken bulunan ve Gökçebey'de tedavi altına alınan 5 günlük yavru ayı, Bursa'daki Orman ve Su İşleri Bakanlığı Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne yerleştirilerek tedavisine burada devam edilecek.

Orman ve Su İşleri Zonguldak Şube Müdürü Sezgin Örmeci, yavru ayının koruma altına alındığı Gökçebey'de Çanakçılar Seramik Fabrikasına ait sahadaki hayvanat bahçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, öncelikli hedeflerinin yavru ayının annesini bulmak olduğunu söyledi.

Çalışmalarını gizli tuttuklarını ancak söz konusu arazide yaptıkları incelemede anne ayının izine rastlayamadıklarını ifade eden Örmeci, "İlk 48 saat geçtikten sonra yavruyu yerine yerleştirmek pek mümkün olmuyor. Bakanlığımıza bağlı Bursa Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde bulunan uzmanlarla iletişim halinde olduk. Yavru ayıyı bugün Bursa'dan gelecek olan uzman ekibe teslim edeceğiz. Bundan sonra yavru ayımız orada kalacak. Arzumuz, yavru ayının doğal yaşam alanında olmasıydı. 48 saatlik araştırma ve bekleyişimizin asıl amacı buydu. Ama maalesef anneye ulaşamadığımızdan dolayı böyle bir yol izlemek durumunda kaldık" diye konuştu.

"Keçi sütüyle besleniyor"

İlerleyen süreçte Bursa'daki uzmanların çalışmalarıyla yavru ayının tekrar doğal yaşama salınabileceğini anlatan Örmeci, "Ama bu çok uzun bir süreç. Şuan bakıma ihtiyacı var. Uzmanlarımızın verdiği bilgiye göre ayı sütüne en yakın süt keçi sütü. Biz de o şekilde beslenmesini sağladık. İlk bulduğumuzda donma tehlikesi geçirdi. Şuan durumu daha iyi ama hala riski devam ettiğinden ve enfeksiyon kapmaması için özel klinikte muhafaza ediliyor. Ayıya şuan için herhangi isim verilmedi" ifadesini kullandı.

Çanakçılar Seramik Fabrikasına ait sahadaki hayvanat bahçesinde görevli veteriner sağlık teknikeri Baki Aydın da yavru ayının kendilerine geldiğinde sağlık durumunun iyi olmadığını dile getirerek, kontrol altına aldıktan sonra düzeldiğini anlattı.

Beslenmesi de iyi duruma gelen yavru ayının çok küçük olduğu için hayati tehlikesinin tam olarak mevcut olup olmadığını tam olarak bilemediklerini belirterek, "Her geçen gün daha iyiye gidiyor. Keçi sütünün içine yumurta ve bal katıp anne ayının sütüne yakın olarak beslenmesini yapıyoruz" dedi.

"Torunum bana küstü"

Alaplı'nın Aydınyayla köyü Muhtarı Musa Şen de AA muhabirine yaptığı açıklamada, karayolu üzerinde donmak üzereyken bulduğu yavru ayıyı evine getirdikten sonra sobanın yanında ısınmasını sağladığını vurguladı.

Yavru ayıya biberonla süt vermeyi denediklerini ifade eden Şen, şunları kaydetti:

"İlçe merkezine tanıdıklarımı bıraktıktan sonra köye döndüğüm sırada yolda yavru ayıyı, kirpi sandım. Daha sonra aracımı durdurduktan sonra hayvanı gördüm. Donma tehlikesi geçirdiğini görünce evime getirdim. Yaklaşık 10 saat evde rahat şekilde duruyordu. Sonra huysuzlanmaya başlayınca Orman ve Su İşleri Zonguldak Şube Müdürlüğü yetkililerine durumu bildirdim. Yetkililer gelince 5 yaşındaki torunum Ali Kemal Şen, yavru ayıyı vermek istemeyince duygusal anlar yaşandı. Torunum şu anda benimle konuşmuyor."

Yavru ayıyı yetkililere teslim ettiği için yarıyıl tatili dolayısıyla İstanbul'dan yanına gelen torunu Ali Kemal Şen'in kendisine, "Küstüm sana, yanına bir daha gelmeyeceğim" dediğini aktaran Şen, yavru ayının durumuyla ilglii de yetkilileri arayarak bilgi aldığını söyledi.

Dün Alaplı ilçesine bağlı Aydınyayla köyü muhtarı Musa Şen, karayolu üzerinde donmak üzere olan bir yavru ayı bulduğunu Orman ve Su İşleri Müdürlüğüne bildirmiş, müdürlük yetkilileri de yavru ayıyı bakım ve tedavisi için Gökçebey'de Çanakçılar Seramik Fabrikasına ait sahadaki hayvanat bahçesine götürmüştü. - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Donmak Üzereyken Bulunan Yavru Ayı, Bursa'ya Gönderilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement