Diyanet İşleri Başkanı Görmez "Dini Yayınlar Kongresi"Ne Katıldı - Son Dakika
Güncel

Diyanet İşleri Başkanı Görmez "Dini Yayınlar Kongresi"Ne Katıldı

Diyanet İşleri Başkanı Görmez "Dini Yayınlar Kongresi"Ne Katıldı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 6.Dini Yayınlar Kongresi'ne katıldı.

29.11.2013 15:20

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 6. Dini Yayınlar Kongresi'ne katıldı. Görmez, "İslam sanatlarında ana çerçeve güzellik duygusunun somutlaşarak maddi sanatlara, aynı şekilde derinleşerek de dil ve edebiyata nasıl yansıdığını göstermektedir" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Cevahir Otel'de düzenlenen 6. Dini Yayınlar Kongresi'ne katıldı. "İslam, Sanat ve Estetik" konulu konferansta konuşan Görmez, "İslam sanatlarında ana çerçeve güzellik duygusunun somutlaşarak maddi sanatlara, aynı şekilde derinleşerek de dil ve edebiyata nasıl yansıdığını göstermektedir. Müslüman dünyanın kendi yerel dünyalarını ihmal etmeksizin öne çıkardıkları sanatsal yapılar aslında o toplulukların Allah ve medeniyet tasavvurlarını yansıtmaktadır. Gerçekten de bugün her biri tarihsel bir dekor olarak algılanıp değerlendirilen büyük bir mirasın önünde, sanatsal ürünlerimizi masaya yatırdığımızda her birinde içkin olan aşkı, mevcut olanı aşma duygusunu ve ilahi varlığa yakınlaşma arzusunu görmemek mümkün değildir" dedi.

"İslam sanatı yaradanı taklitten çekinir" diyen Görmez, "Bunu yaparken yaradanla bir özdeşlik sağlama kaygısı taşımamaktadır. Çünkü İslamiyet'te yaratıcıyla özdeşlik ne tasavvurda ne de imkanlar kümesinde olabilir. Taklit, özdeşlik olduğu veya çağrıştırdığı için değil, yaratılmışın dışına çıkmak anlamına geldiği için sakıncalıdır. İslam geleneğinde sanat üreten insan her zaman mahlukat aleminde kalır. Onun bir parçası olarak sanat icra eder ve onun dışına çıkmaz. Bunu yapmamasının tek sebebi vardır, o konuktur ve evrenin sahibine karşı edebini korur. Çünkü kainatın sahibi oradadır. Oysa düzenlenip bırakılmış bir evde konuk olarak edebinize daha az dikkat edersiniz. Belki de kainatı bitmiş bir tablo olarak algıladığı için modern sanat estetiği etikten soyutlamayı tercih etmiştir ve iyi ile güzel arasındaki bağı koparmak üzere tartışmaya açmıştır. Kainatın yaratıcısını algılama biçimimiz kainatı algılama biçimimizi önemli oranda belirler. Bunun ise sanat üzerindeki etkisi sadece yukarıda zikrettiklerimizle sınırlı değildir. Altı günde evreni yaratıp istirahata çekilen bir yaratıcı sizi bir istirahata, bir durağanlığa muhatap kılar. Modern batı insanının görsele doğru evirilmesinde bunun etkisi olduğu kanaatindeyim. Çünkü görsel olan durağandır. ya da diğer bir ifadeyle siz sadece duranı net olarak görebilirsiniz. Her hareket görüntüyü şu veya bu şekilde flulaştırır. Diğer yandan İslam geleneğindeki algı bir eyleme dönüktür. Bu yüzden burada üretilecek her sanat bir eylemi gerektirecektir. Bu eylem yine ahlaka ilişkindir" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Diyanet İşleri Başkanı Görmez 'Dini Yayınlar Kongresi'Ne Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement