Dha Yurt Bülteni-8 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-8

Dha Yurt Bülteni-8

81)DBP EŞ GENEL BAŞKANI YÜKSEK GÖZALTINA ALINDIDEMOKRATİK Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kumaran Yüksek, Diyarbakır'dan Şırnak'a giderken Şırnak'ın İdil ilçesi girişinde polis tarafnıdan gözaltına alındı.

17.11.2016 13:32

DHA YURT BÜLTENİ-8

1)DBP EŞ GENEL BAŞKANI YÜKSEK GÖZALTINA ALINDI

DEMOKRATİK Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kumaran Yüksek, Diyarbakır'dan Şırnak'a giderken Şırnak'ın İdil ilçesi girişinde polis tarafnıdan gözaltına alındı. Yüksek, önce sağlık kontrolü için hastaneye ardından İdil ilçe Emniyet müdürlüğüne götürüldü.DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, DTK Eş başkanı Leyla Güven ve bazı HDP'li mellitkvekilleri ile birlikte bugün Diyarbakır'dan Şırnak'a giderken, İdil ilçesi girişinde durduruldu. Burada yapılan kimlik sorgusundan sonra DBP Eş Genel Başkanı Yüksek gözaltına alındı. Yüksek'in daha önce hakkında açılan bir soruşturmada ifade vermediği için gözaltına alındığı öğrenilirken, önce sağlık kontrolünden geçirilen DBP Eş Genel Başkanı daha sonra ilçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Görüntü Dökümü

--------------------------

DBP ve DTK'lıların bekleyişi

Toplu halde kendi aralarında konuşmaları

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: İDİL,(Şırnak), -

==================================================

2)KİLİS'İN KARŞISINDAKİ TERÖR MERKEZLERİ VURULUYOR

FIRAT Kalkanı Harekatı'nın 86'ncı gününde TSK birlikleri, Kilis'in karşısında bulunan terör merkezlerini ateş altına almaya devam ediyor. Fırat Kalkanı Harekatı'nın 86'ıncı gününde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Suriye'nin iç kesimlerindeki ilerleyişini sürdürüyor. Keşif ve gözetleme birlikleri, DEAŞ'tan temizlenen bölgelerde tuzaklanan mayın ve el yapımı patlayıcıları kontrollü olarak imha ederken, belirlenen DEAŞ ve PKK/PYD merkezleri ise sınır hattında konuşlu birlikler tarafından obüs ve çok namlulu roketatarlarla ateş altına alınarak imha ediliyor.

Görüntü Dökümü

--------------------------------

Sınır hattı

Suriye toprakları

Yükselen dumanlar

Zırhlı araçlar

Devriye gezen askeri araç

Genel ve detay görüntüler

(Haber-Kamera: Reşit ÇELEBİOĞLU-KİLİS-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 284 MB

Reşit ÇELEBİOĞLU/KİLİS,

===================================================

3)KASTAMONU'DA KAR

KASTAMONU'nun İnebolu İlçesi'nde yüksek kesimlerde kar yağışı etkili oldu, kar kalınlığı yer yer 10 santime ulaştı.

İnebolu'da yüksek kesimler kar yağışıyla birlikte beyaz örtüyle kaplandı. Ormanlık bölgeler, yeşil alanlar beyaza büründü. Kastamonu-İnebolu yolunun 995 rakımlı Çuha Doruğu mevkisinde kar ulaşımı güçleştirdi. Bölgede kar kalınlığı 10 santime ulaştı. Karayolları 152'nci Şube Şefliği ekipleri sabah saatlerinden itibaren yolda kar temizleme ve tuzlama çalışması yaptı. Karayolları çalışması sonucu ulaşım aksamadı.

Görüntü Dökümü

---------------------------

-Kastamonu-İnebolu yolu kar manzaraları

Süre: 00: 44 Boyut: 28.8 MB

Haber-Kamera: Barış İLYASOĞLU/İNEBOLU(Kastamonu),

======================================================

4)PROF. DR. KORKUT: EGE VE AKDENİZ KIYILARINDA FİLİZLENEN KÜLTÜRLERİN SAHİPLERİ YEREL HALKLARDIR

MUĞLA'nın Seydikemer İlçesi'ndeki Tlos Antik Kenti kazılarında 10 bin 500 yıl önce arpa, buğday, bezelye yetiştirildiğinin tesbit edildiğini belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut, buluntularla Likya bölgesinin tarihinin değiştiğini söyledi. Prof.Dr. Korkut, "Son yıllarda gerçekleştirilen kazı çalışmaları Ege ve Akdeniz kıyılarında filizlenen kültürlerin sahiplerinin yerel halklar olduğunu, bunların başka yerlerden göç eden halklar olmadıklarını göstermiştir. Elbette antik çağlarda karşılıklı göçler olmuş. Özellikle Ege'nin karşı kıyısından insanlar Anadolu'ya gelmişler ama bunlar daha çok yerel halk ve kültürle kaynaşmışlar" dedi,

Tlos Antik Kenti Kazıları Başkanı Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Korkut, Tlos'un M.Ö. 168 yılında kurulan Likya Birliği'nin 3 oy hakkına sahip 6 büyük kentinden biri olduğunu belirtti. Kazılara Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi ortaklığında 2005 yılında başladıklarını söyleyen Prof. Dr. Korkut, "Kentin farklı noktalarında aynı anda kazı yürütüyoruz. Tiyatro, Bazilika, Kronos Tapınağı, Büyük Hamam, Stadyum Alanı ve Akropol Kaya Mezarlarında kazılar yapıyoruz. Bunun dışında kentin hemen kuzeyinde Girmeler Mağarası ve güneyinde Tavabaşı Mağarası'nda Preohistorik dönemlere ait katmanlarda çalışmalarımız var" dedi.

LİKYA'NIN TARİHİNİ DEĞİŞTİREN BULUNTULAR

2010 yılından itibaren Likya'nın tarihini değiştiren, Anadolu tarihini yeniden yazdıracak buluntulara ulaştıklarına dikkati çeken Prof. Dr. Korkut, "Daha önceki anlatımlardan Neolitik ya da Kalkolitik dönem yerleşimlerin güneydoğudan gelen uzantılarının Elmalı Ovası'nda veya Göller Bölgesi'nde sonlandığını sanırdık. Bugünkü Teke Yarımadası'nı oluşturan Likya bölgesinde, bu tür kalıntıların olmadığını, doğal olarak da antik kaynakların aktardığına göre Likyalıların ya Girit'ten geldiklerini, ya da Yunanistan'dan göç ederek buraya yerleşen halklar olduğunu okurduk kitaplarda" diye konuştu. 2010 yılından itibaren yaptıkları kazılarda bunun anlatıldığı gibi olmadığını öğrendiklerini vurgulayan Prof. Dr. Korkut şunları söyledi:

"Yeni arkeolojik buluntular ışığında Likya tarihinin yeniden şekillenmesi gerektiğini öğrendik. Likya bölgesindeki yerleşimin sanıldığı kadar geç bir tarihte başlamadığını gösteren en önemli kalıntılar Hitit yazılı belgeleri. Hitit yazılı metinlerinde Tlos'un isminin Dalawa olduğunu biliyoruz. Hitit Kralı IV. Tuthaliya'nın 'Dalawa ülkesine indim, Dalawa ülkesinin kadınları ve çocukları önümde eğildiler, erkeklerini beraberimde götürdüm' şeklinde ifadesi var. Yani Hitit Kralı Tlos'a geliyor ve buradan asker topluyor. Büyük olasılıkla Troya Savaşı öncesinde bir hazırlık seferi olması gerekiyor. Diğer taraftan Miken metinlerinde Tlos'un isminin geçtiğini, Tlos'tan ticaret yoluyla tahıl ürünleri talep ettiklerini biliyoruz. Belli ki Likya halkları burada M.Ö. 2 bin yıllarında vardı, ancak biz bunu arkeolojik bulgularla kanıtlayamıyorduk."

10 BİN 500 YIL ÖNCESİNE AİT BULUNTULAR

Tlos kazıları sırasında Arkaik Dönem, Geometrik Dönem, Geç, Orta ve Erken Tunç Çağları ile Kalkolitik ve Neolitik dönemlere ait yerleşim katmanlarının tespit edildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Korkut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En erken yerleşim katmanının Akeramik Neolitik Dönem yerleşimi olduğunu ve yapmış olduğumuz karbon (C 14) analizleriyle bunun M.Ö. 8500 yıllarına yani günümüzden 10 bin 500 yıl öncesine tarihlendiğini öğrendik. Analiz çalışmaları gündelik yaşamda kullanılan el alet ve gereçleri ile tüketilen besin maddeleri üzerinde olmak üzere iki farklı alanda yapıldı. Bahsi geçen besin ürünlerinin ilk defa 10 bin 500 yıl önce üretilmeye başlandığını da belgeledik. Bunlar arasında arpa, buğday, darı, bezelye öne çıkıyor. Ayrıca lahana benzeri bir sebzenin de tüketildiğini tespit ettik."

ANADOLU TARİHİNİN YENİDEN YORUMLANMASI GEREKECEK

Tlos kazıları esnasında günışığına çıkarılan buluntuların sadece Tlos veya Likya bölgesi için yeni olmadığını belirten Prof. Dr. Taner Korkut, şöyle konuştu:

"Yakın zamana kadar Batı Anadolu kıyılarında da Prehistorik dönemlere giden benzer kalıntılar yoktu. Örneğin Efes antik kentini kuranların da Yunanistan'dan gelen İyonlar olduğu söyleniyordu. Benzer şekilde Kuzeybatı Anadolu halklarının Trakya üzerinden geldiği sanılıyordu. Son yıllarda gerçekleştirilen kazı çalışmaları Ege ve Akdeniz kıyılarında filizlenen kültürlerin sahiplerinin yerel halklar olduğunu, bunların başka yerlerden göç eden halklar olmadıklarını göstermiştir. Elbette antik çağlarda karşılıklı göçler olmuş. Özellikle Ege'nin karşı kıyısından insanlar Anadolu'ya gelmişler ama bunlar daha çok yerel halk ve kültürle kaynaşmışlar. Tlos'taki yerleşim tarihine yönelik bulgular, Batı Anadolu tarihi için yeni ve bir ilk. O bakımdan ileriki yıllarda yapacağımız kazılarda belki de çok çok farklı sonuçlar ortaya koyacağız. Likya'nın tarihi şu anda değişti. Ancak belki de tüm Anadolu'nun tarihinin yeniden yorumlanması, yeniden şekillendirilmesi, göç hareketlerinin yeniden izah edilmesi gerekecektir" dedi.

Görüntü Dökümü

-----------------

RÖP: Prof.Dr.Taner Korkut

Kazı alanından görüntü

Kazı alanından resim

348/// 10.56

(Haber: Selma KUNAR-Kamera: Tolga YILDIRIM/ANTALYA-DHA)

====================================================

5)EL İŞİ KURSUYLA UYUŞTURUCUDAN KURTULDU

GAZİANTEP'te 5 yıl önce ağrı kesici olarak almaya başladığı morfin nedeniyle bağımlı hale geldiğini söyleyen 50 yaşındaki Nuriye Sanmur, gittiği elişi kursuyla uyuşturucudan kurtuldu.

Ev kadını ve bekar olan Nuriye Sanmur, 5 yıl önce böbrek rahatsızlığı nedeniyle gittiği hastanede ağrı kesici olarak morfin verilmeye başlamasıyla bağımlı hale geldi. Krizlere giren ve kendini kontrol edemeyen Sanmur, 4 yıl önce Şahinbey Belediyesi bünyesindeki Konak Mahallesi'ndeki Yaşar Torun Sosyal Tesisi'ndeki elişi kursuna gitmeye başladı. Kursta dikiş ve nakış yaparak zaman geçiren Sanmur, zamanla uyuşturucu bağımlığından kurtuldu.

Başta zorlandığı kurstan çıkmayarak uyuşturucudan tamamen kurtulduğunu belirten Nuriye Sanmur, yaptıklarıyla da para kazandığını söyledi. Sanmur, kadınlara elişi yapmayı öğretmeyi amaçladığını ifade ederek, "Uyuşturucuyu bırakmaya karar verdiğimde evde ilaçlar sürekli uykumu getiriyordu. Bu durum beni rahatsız etmeye başladı ve kursa gitmeye karar verdim. El işlerini yapabiliyordum. Kursta daha farklı şeyler de öğrendim. El emeğim ile yaptığım nakışları satarak para kazanmaya başladım. Kursa gelmek bana terapi gibi oldu. Tüm ilaçlarımı bıraktım. Şuan hayalim, kır bölgelere gidip bayanlara el işi öğretmek istiyorum" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

----------------------------------

El işi nakış yapan kadınlar

Kursiyerlerin elişi çalışmaları

Nuriye Sanmur konuşması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ahmet SOYDOĞAN-GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 148 MB

=======================================================

6)KAYMAKAMLIKTAN MUHTAÇ AİLEYE SICAK YUVA

HATAY'ın merkez Antakya ilçesine bağlı Üçgedik Mahallesi'nde kapı ve pencereleri bile olmayan bir inşaatta 3 çocuğuyla birlikte yaşayan Armağan Yıldız'a, Antakya Kaymakamlığı tarafından yaptırılan prefabrik ev teslim edildi.

Suudi Arabistan'a çalışmaya giden eşi bir daha dönmeyince 3 çocuk annesi Armağan Yıldız, derme çatma, kapı ve penceresi bile olmayan bir evde güç şartlarda yaşarken Antakya Kaymakamlığı ve Antakya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aileye yardım eli uzattı. İlk olarak bir arsa tahsis edilen aileye daha sonra kaymakamlık tarafından prefabrik bir ev yapıldı. Prefabrik evi aileye teslim etmeye giden Antakya Kaymakamı Eflatun Can Tortop, evin içinde eşya olmadığını görünce bir kez daha harekete geçerek evde ihtiyaç duyulan her malzemeyi temin ederek aileye teslim etti. Bugün aileyi evinde ziyaret ederek gelişmeleri yerinde inceleyen Kaymakam Tortop yapılan çalışmalardan memnun olduğunu söyledi.

Anne Armağan Yıldız evin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, "İnşallah bu evin hakkını verme nasibimiz olur, çok teşekkür ediyorum emeği geçen herkese. Çok mutlu olduk, çocuklarım gece uyumadılar sevinçlerinden, çığlıklarından" dedi.

Görüntü Dökümü

------------------------

Yapılan evden genel ve detaylar

Kaymakam Eflatun Can Tortop'un eve gelişi

Aileden kaymakamın bilgi alması

Kaymakam Eflatun Can Tortop ile röp.

Anne Armagan Yıldız ile röp.

Yağmur Yıldız ile röp.

Ailenin pencereden el sallaması

SÜRE: 05' 03" BOYUT: 315 MB

Haber-Kamera: Ramazan ÇELİK/HATAY,

====================================================

7)AKARYAKIT TANKERİNDE KAÇAK SİGARA

OSMANİYE'de şüphe üzerine durdurulan akaryakıt tankerinde, 65 bin paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ve Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, E-90 Otoyolu Kadirli gişeleri yakınındaki bir dinlenme tesisi girişinde, Gökhan Y.'nin kullandığı 34 UJ 2764 plakalı akaryakıt tankerini şüphe üzerine durdurdu. Detaylı arama için emniyet müdürlüğü bahçesine götürülen arata poşet ve kartonlar içerine yerleştirilmiş 65 bin paket gümrük kaçağı sigara bulundu. Piyasa değeri 390 bin lira olduğu tahmin edilen kaçak sigaraların Van'dan Mersin'e götürüldüğü belirtildi.Araç sürücüsü gözaltına alındı.

Görüntü Dökümü

------------------------

Tanker üzerindeki kapağın tornavida ile açılması

Tanker içerisindeki kaçak sigara paketlerinin görülmesi

Sigaraların tanker içerisinden çıkartılması

Sigaralardan detay görüntüler

Sigaraların aşağıya indirilmesi

Başka araca yüklenmesi

Sigara paketleri detay görüntüler

Tanker aracından genel görüntü

BOYUT: 100 MB SÜRE: 01' 38"

Haber: İbrahim EMÜL-Kamera: OSMANİYE,

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-8 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement